Denna varma marinerade linssallad med fetaost är en enkel vegetarisk förrätt eller sida som kombinerar svarta eller gröna linser med en kryddad nötvinägrett, russin, färsk basilika och skivor av fetaost. Om du följer en vegansk diet, helt enkelt utelämna fetaosten.

En vit skål fylld med varmmarinerad linssallad med fetaostskivor på toppen.

Bearbetad av Molly Baz | Laga den här boken | Clarkson Potter, 2021

Jag har mycket kärlek till linser. All mat som smakar bra direkt på dag ett och bara smakar bättre när den står och marineras under några dagar är en bra mat för mig. När du väl vet hur man lagar linser ordentligt – som pasta, i en kastrull med kraftigt saltat vatten – har du en av de bästa dukarna att uttrycka din kreativitet på. Linser suger upp smaker som svampar, så jag uppmuntrar dig att använda det här receptet som en startpunkt men inte som dogm. Att försiktigt värma upp oljan med massor av aromater när du gör den kryddade nötvinägretten kommer att förstärka alla deras smaker och föra dem utan ansträngning in i linserna när allt väl har slängts ihop. Det här receptet kräver svarta eller gröna linser, som båda tenderar att hålla sin form väl när de tillagas, vilket gör dem perfekta för sallader.–Molly Baz

Vanliga frågor om marinerad linssallad

Vad är skillnaden mellan komjölk, getmjölk och fetaost från fårmjölk?

Feta kan variera i smak och konsistens, beroende på vilken typ av mjölk som används och var fetan är gjord. Fårmjölksfeta är det klassiska alternativet och brukar vara det vassaste, medan get- och komjölkversionerna är mildare. Bulgarisk fetaost är den saltaste typen av fetaost, med en fast men krämig konsistens. Fransk Feta är mild och krämig, mindre salt än de andra och tenderar att vara lite mjukare. Den vanligaste fetaosten du kommer att se är grekisk fetaost. Det är det mest smakrika – salt, syrligt och skarpt – och den fina konsistensen gör den perfekt att smula i sallader, strö över soppor eller slänga i din favoritpasta.

Vilken är den bästa typen av linser att använda till en varm linssallad?

Till denna enkla linssallad vill du använda en fast lins som inte blir mosig när den tillagas. Undvik röda linser här och leta upp de små gröna linserna (franska linser) eller de små svarta belugalinserna.

Vad är beluga linser?

Beluga-linser är små, mörka och täta, svarta linser. De kallas Beluga-linser eftersom de liknar Beluga-kaviar. Som alla linser är de budgetvänliga, packade med protein, lätta att laga och läckra. Till skillnad från vissa linser som blir mosiga när de tillagas, bibehåller belugas sin form och al dente-struktur under tillagningsprocessen.

Marinerad linssallad

En vit skål fylld med varmmarinerad linssallad med fetaostskivor på toppen.

Att försiktigt värma upp oljan med massor av aromater när du gör den kryddade nötvinägretten kommer att förstärka alla deras smaker och föra dem utan ansträngning in i linserna när allt väl har slängts ihop. För denna lins- och fetasallad, leta efter svarta eller gröna linser, som håller formen bra.

Molly Baz

Prep 20 min

laga mat 30 min

Total 50 min

Till den kryddade nötvinägretten

Koka linserna

  • Koka upp en medelstor kastrull fylld med 2 liter vatten och 2 matskedar salt.

  • Tillsätt linserna, rör om ordentligt och låt vattnet sjuda ordentligt, justera värmen efter behov för att behålla en sjud medan de kokar. Sjud tills de är genomstekta och inte längre tandiga, men inte mosiga, 15 till 35 minuter beroende på vilken typ av linser du har och hur gamla de är. Smaka på dem med jämna mellanrum för att utvärdera hur de är färdiga innan du tappar dem.

  • Låt linserna rinna av i en finmaskig sil och låt dem svalna i silen medan du förbereder vinägretten. Reservera kastrullen.

Gör den kryddade nötvinägretten

  • Kombinera olivoljan och hackade valnötter i den reserverade kastrullen på medelhög värme, snurra ofta pannan så att de kokar jämnt tills de är gyllenbruna, 4 till 8 minuter. (Håll ett öga på dem, eftersom de kan förvandlas från rostade till brända ganska snabbt.) Ta av från värmen.

  • Tillsätt sedan spiskummin och mald koriander i kastrullen och rör om. Använd ett mikroplan, riv omedelbart vitlöksklyftorna i den fortfarande heta oljan och rör om för att kombineras. Rör ner gyllene russin, vinäger och 1 tsk salt.

  • Lägg tillbaka de avrunna linserna i den medelstora kastrullen med valnötsblandningen och rör försiktigt om allt för att kombineras.

  • Riv basilikabladen på mitten, eller i små bitar om de är stora, och släng dem genom linserna. Smaka av och justera kryddningen efter behov.

Servering: 1delKalorier: 524kcal (26 %)Kolhydrater: 36g (12%)Protein: 18g (36 %)Fett: 36g (55 %)Mättat fett: 7g (44 %)Fleromättat fett: 11gEnkelomättat fett: 16gKolesterol: 17mg (6 %)Natrium: 219mg (10 %)Kalium: 211mg (6 %)Fiber: 12g (50 %)Socker: 6g (7 %)Vitamin A: 415IU (8%)C-vitamin: 4mg (5 %)Kalcium: 174mg (17 %)Järn: 6mg (33 %)

Vad ska jag servera till marinerad linssallad?

Denna varma linssallad är en komplett lätt vegetarisk måltid, men för att göra den mer rejäl, servera gärna lite grillad kyckling eller fisk vid sidan av, eller stoppa in salladen i en varm pitabröd och toppa med en klick hummus.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 6 maj 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply