
Masala krossad potatis är skarp och ack så perfekt kryddad med chaat masala, koriander, gurkmeja och chilepulver. Koka dem, krossa dem sedan och rosta tills de är krämiga inuti och knapriga utsidan. Servera med en syrlig vitlök och citronyoghurt. Tillbehör perfektion.
Anpassad från Amisha Dodhia Gurbani | Mumbai Modern | Countryman Press, 2021
Potatis, vilken typ som helst, och smaksatt på alla sätt, är extremt populära i Indien. Gujaratis gillar att lägga potatis i alla grönsaksrätter vi lagar. När potatis kokas torr med kryddor och lite olja i en panna blir den vackert knaprig och blir en mycket läcker måltid, antingen som den är eller med någon form av daal och lite kummin vitt ris.
Krossad potatis är en populär aptitretare, så jag bestämde mig för att göra dem med en indisk twist. Gör den krossade potatisen med en pensling av den kryddade oljan, laddad med kryddor som mald gurkmeja, röd chili, koriander och chaat masala. Chaat masala är viktigt och tillgängligt i alla indiska livsmedelsbutiker eller online. Chaat masala har en nyckelkomponent som kallas amchur, som är mald torkad mango, vilket gör rätten smakrik. Pulvret förhöjer smaken genom att ge potatisen en syrlig känsla.—Amisha Dodhia Gurbani
Vanliga frågor om Masala krossad potatis
Använd rökt paprika eller Kashmiri rött chilepulver istället för mald röd chile för att minska kryddnivåerna i din masala krossade potatis.
Vi föreslår faktiskt att du gör koriandervitlöksyoghurtsåsen en dag i förväg och förvarar den i kylskåpet. Du kommer att upptäcka att allt smälter samman och bara smakar så mycket bättre.
Faktiskt nej. Den krossade masalapotatisen bör ätas samma dag för att bevara den önskade färskheten och krispigheten hos potatisen.
Till koriander vitlöksyoghurtsås
Till den krossade masalapotatisen
Gör koriander vitlöksyoghurtsås
-
Blanda alla ingredienserna i en snabbmixer och mixa tills det är slätt. Det ska vara en tjock sås som går att ringla över. Tillsätt eventuellt vatten en matsked i taget för att få en duggrig konsistens. Häll i en skål och ställ i kylen tills den ska serveras.
Gör den krossade masalapotatisen
-
I en stor gryta, tillsätt potatisen och tillräckligt med kallt vatten för att täcka potatisen med en tum (2 1/2 cm). Tillsätt saltet. Koka upp på hög värme, sänk sedan värmen till medel och låt potatisen koka tills den är gaffelmör, 20 till 25 minuter.
-
Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Låt potatisen svalna tills du kan hantera den, ca 10 minuter.
-
Värm ugnen till 400ºF (200ºC) med galler i övre och nedre positionerna.
-
I en liten skålkombinera olivoljan och kryddorna och vispa ihop.
-
Belägg generöst en stor kantad bakplåt med matlagningsspray. Lägg potatisen på plåten. Använd ett glas med platt botten och tryck försiktigt på varje potatis för att platta till dem något, så att de inte är mer än 1/2 tum (1 1/4 cm) tjocka.
-
Använda en konditorivarorbelägg varje potatis med krydd-oljablandningen.
-
Grädda på översta gallret tills potatisen är gyllene och krispig i kanterna, ca 25 minuter. Under de sista 10 minuterna av tillagningen flyttar du dem till det nedersta gallret för att göra botten av potatisen knaprig.
-
Låt svalna i 5 minuter.
-
Lägg upp på ett serveringsfat och ringla över koriandervitlöksyoghurtsåsen. Garnera med färsk koriander och servera.
Servering: 1 serveringKalorier: 429 kcalKolhydrater: 35 gProtein: 12 gFett: 28 gMättat fett: 4 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 20 gTransfett: 1 gKolesterol: 4 mgNatrium: 2375 mgKalium: 905 mgFiber: 5 gSocker: 4 gVitamin A: 531 IUC-vitamin: 38 mgKalcium: 123 mgJärn: 2 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Dessa masala krossade potatisar är en läcker variant på krossad potatis och ett roligt sätt att bli introducerad till chaat masala, en mindre bekant indisk krydda som jag ser fram emot att experimentera med i andra rätter.
Potatisen var ett perfekt substitut för pommes frites när jag serverade den med en ryggbiffsmörgås, och vi använde yoghurtsåsen som pålägg till smörgåsarna. Det var en rolig twist till vår veckokvällsmåltid, som annars skulle ha varit väldigt grundläggande och saknade internationella smaker.
Räkna med mig. Dessa masala krossade potatisar är en fantastisk, oväntad twist på den trendiga potatisberedningen och de passar till så många rätter – biff, kyckling, daal som nämns i receptets rubrik, och de är till och med bra som en del av en stor sammansatt sallad.
Receptet fungerar väldigt bra som skrivet, med min enda kommentar är att göra yoghurtsåsen en dag i förväg så att smakerna kommer samman. Annars skulle jag snabbspåra det här receptet till toppen av klassen – enkelt och överraskande och förtjusande. Snåla inte med någon av kryddorna!
Jag har gjort krossad potatis i flera år och har ingen aning om varför tanken på att krydda dem aldrig har slagit mig in. Dessa masala krossade potatisar är enastående och kombinerar de kryddiga krispiga ytorna med en svalkande raita-liknande sås.
Såsen gör mycket mer än du behöver för detta recept, men det extra är bra för spannmålsskålar, sallader och andra rostade grönsaker. Om det här receptet kunde förbättras, tror jag att det skulle vara att justera kryddförhållandet. Vitlökspulvret kändes ganska framträdande och övermannade lite amchur-tangen jag hoppades på från chaat masala. Jag skulle öka chaaten med 50 % och minska vitlöken med 50 %. Hur som helst, gör dessa potatisar. Du kommer säkert att vara nöjd med dem.
Jag provade dessa masala krossade potatisar eftersom jag letade efter ett nytt vegetariskt recept och jag blev inte besviken. Potatisen blev krämig inuti, krispig utsida och så smakrik. Chaat masala ger tang, koriander parfymerar potatisen fint och cayenne ger lite värme. Toppa allt det med koriandervitlöksyoghurtsåsen som är cool, ljus och örtig och du har en sida som är beroendeframkallande!
Jag gjorde koriandervitlöksyoghurtsåsen en dag i förväg och stoppade in den i kylen. Detta gjorde att smakerna blandade sig och kylde såsen väl, vilket slutade som en fin kontrast till den varma kryddiga potatisen. Såsen gick lätt ihop – lite grov hackning och ett sus i mixern. Jag tillsatte en matsked vatten för att hjälpa till med “hällbarheten.” Detta kan eller kanske inte är nödvändigt beroende på tjockleken på yoghurten som används.
Jag kommer definitivt att göra dessa igen. De är supergoda. Jag kan till och med vända dem och få dem krispiga på båda sidor nästa gång. Vi hade överbliven yoghurtsås som höll sig bra i kylen några dagar. Vi åt det med råa grönsaker och serverade lite med grillad kyckling.
Ursprungligen publicerad 12 november 2021