Denna medelhavskyckling med fänkål och gröna oliver är en enkel bakad kycklingrätt som är ljusare med en klick färsk citron och ett stänk persilja. Stapla den ovanpå fluffig potatismos eller krämig polenta för en riktigt tröstande måltid.

En tallrik med ett ben och dock av medelhavskyckling med fänkål och gröna oliver som sitter på en bädd av potatismos.

Anpassad från Sophie Gilliat och Katherine Westwood | Laga mat nu Ät senare | Murdoch Books, 2021

Fänkål är en av våra favoritgrönsaker. Oavsett om det är knaprigt och tunt skivat i en slaw eller kokt tills det smälter och är sött som det är här. Och en av de godaste middagarna för en vi vet är att bryna tjocka skivor av fänkål, sedan bräsera dem med vitlök och kycklingfond, strö över parmesan och avsluta i ugnen tills de är gyllenbruna. Så mycket gott och tyst överseende. Här ger gröna oliver och citronskal en kraftfull motpol till fänkålens mjuka sötma. Det är en solig bakgrund för den bräserade kycklingen. —Sophie Gilliat och Katherine Westwood

Vanliga frågor om medelhavskyckling med fänkål och gröna oliver

Kan jag göra denna kycklingrätt i förväg?

Det kan du säkert. Tillaga receptet genom steg 5. Täck skålen med folie och kyl. När du vill äta, sätt in skålen i en förvärmd ugn för att avsluta tillagningen. Det kommer att behöva lite mer tid att koka igenom, så ge det 30 till 40 minuter, men kontrollera det definitivt med en termometer.

Vilken sorts gröna oliver ska jag använda?

Tänk på det ljusa gröna Castelvetrano oliver från Sicilien. Om det är svårt att hitta dem, frukta inte! Spaniens Manzanilla oliver (de som vanligtvis är fyllda med pimientos) eller dess Rubenesque Gordal oliver från Sevilla kommer att fungera bra. Och, naturligtvis, det finns Portugals fantastiska Campos Santos oliver.

Medelhavskyckling med fänkål och gröna oliver

En tallrik med ett ben och dock av medelhavskyckling med fänkål och gröna oliver som sitter på en bädd av potatismos.

Gröna oliver och citronskal ger en kraftfull motpol till fänkålens mjuka sötma, vilket skapar en solig bakgrund för den bräserade kycklingen.

Prep 30 minuter

kock 55 minuter

Total 1 timme 25 minuter

  • Värm ugnen till 425°F (220°C).

  • Krydda kycklingbenskvarteren med 1/2 tsk salt och lägg i ett enda lager i en ugnsform. För över till ugnen och grädda tills de fått färg, cirka 25 minuter. Ta ut ur ugnen, häll av eventuellt fett och täck med folie. Sänk ugnen till 250°F (130°C).
  • Under tiden, i en tjock stekpanna på medelhög värme, värm oljan. Tillsätt fänkål, lök och resterande salt och koka, rör om ofta, tills grönsakerna är mjuka men inte faller isär, 10 till 15 minuter. Rör ner vitlöken under de sista 2 minuterna av tillagningen.

  • Vrid upp värmen till hög, skvätt i vinet och fonden och låt det koka tills det minskat med cirka en tredjedel, 4 till 5 minuter. Ta fänkålsblandningen från värmen och rör ner oliver, citronskal, pepparflingor, lagerblad och timjan.

  • Lägg fänkålsblandningen i ugnsformen så att den lägger sig runt kycklingbitarna.

  • Överför till ugnen och grädda tills kycklingen är genomstekt och registrerar 165°F (74°C) på en kötttermometer, 25 till 35 minuter.
  • Dela kycklinglåren och fänkålen och oliverna mellan serveringsfaten och servera med potatismos eller mjuk polenta. Strö några bladpersilja över toppen.

Servering: 1delKalorier: 454kcal (23 %)Kolhydrater: 17g (6 %)Protein: 27g (54 %)Fett: 31g (48 %)Mättat fett: 7g (44 %)Fleromättat fett: 6gEnkelomättat fett: 15gTransfett: 1gKolesterol: 142mg (47 %)Natrium: 1446mg (63 %)Kalium: 921mg (26 %)Fiber: 6g (25 %)Socker: 3g (3 %)Vitamin A: 533IU (11 %)C-vitamin: 21mg (25 %)Kalcium: 109mg (11 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 13 januari 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply