Denna miso torsk görs genom att marinera fisk i en blandning av mirin, miso och socker innan den steks i pannan, en metod som ursprungligen blev populär på Nobu.

Anpassad från Susie Cover | Supperklubben | Weldon Owen, 2011

Krögaren Nobu Matsuhisa populariserade först denna spännande misotorsk, som förlitar sig på en misomarinad för fisk för att ge en intensivt rik, karamelliserad smak och tandig konsistens till en vanlig fångst. Varsågod. Kanalisera din inre Nobu.– Renee Schettler

VAD ÄR BLACK COD?

Inte faktiskt en del av torskfamiljen, och ibland känd som sablefish, svart torsk har vitt och fett kött med en sammetslen och smörig konsistens. Torsk är ganska lite fastare och magrare – svart torsk är fuktig, mild och har en delikat textur. Den närmaste motsvarigheten är chilensk havsabborre. Den är ungefär lika fet och fungerar bra för tillagningsmetoder med torr värme, som stekning och grillning. Chilensk havsabborre har en kraftigare, mindre flagnande konsistens än black cod men kommer att fungera lika bra i en applikation som denna.

  • Värm mirin i en liten kastrull på medelvärme. Låt det inte koka. Tillsätt mison och rör om tills det är helt införlivat, cirka 5 minuter.

  • Tillsätt sockret i mirin och rör om tills det är upplöst. Ta av från värmen och låt svalna helt.
  • Klappa fiskfiléerna torra. Lägg i en ugnsform och blanda generöst med misoblandningen på båda sidorna. Täck formen med en bit plastfolie. Kyl i minst 24 timmar.

  • Värm ugnen till 400°F (200°C). Olja lätt en kantad bakplåt.

  • Värm en nonstick-panna på medelhög värme. Avtäck fisken och torka bort överflödig marinad med hushållspapper. Tillsätt filéerna i den heta pannan och stek tills de är gyllenbruna och karamelliserade på botten, 30 sekunder till 1 minut. Var försiktig, eftersom fisken snabbt kan svida och svartna på grund av sockret i beläggningen.

  • Flytta filéerna till den förberedda bakplåten, vänd dem försiktigt med den stekta sidan uppåt. Grädda tills fisken är genomstekt och lätt flagnar, ca 7 minuter.

  • Lägg upp filéerna på ett fat eller enskilda tallrikar och servera genast.

Servering: 1 delKalorier: 419 kcalKolhydrater: 62 gProtein: 34 gFett: 5 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gKolesterol: 80 mgNatrium: 3304 mgKalium: 545 mgFiber: 4 gSocker: 43 gVitamin A: 70 IUKalcium: 53 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2011 Susie Cover. Foto © 2011 Con Poulos. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Uppriktigt sagt förväntade jag mig inte att den här rätten skulle vara så läcker som den visade sig vara. När min man smakade på marinadpastan var min man inte imponerad och mina tankar var att det var okej men inte fantastiskt. Fick vi en överraskning.

Efter att torsken marinerats i 24 timmar gnuggades överflödig marinad av, fisken stekte tills den karamelliserades (cirka 2 minuter), och gräddades sedan i drygt 6 minuter, wow!

De karamelliserade bitarna som ramlade av var min favoritdel av det hela. De var fantastiska. Det är sant att fisken faktiskt botar, vilket framgår av förändringen i konsistensen. Fisken i sig var väldigt smakrik. Om du vill prova fisk-”godis” eller fisk-”bacon” (på ett bra sätt), kanske du provar detta med en tunn fisk som t.ex. sjötunga så det hela karamelliseras. Du kan slå vad om att jag kommer att prova det.

Jag hade först den här rätten på Nobu i NYC. Sedan gjorde jag den hemma med Nobu: The Cookbook. Den här versionen av receptet fungerar mycket bra och är en bekväm variant av Nobus originalrecept eftersom du bara marinerar torsken i 24 timmar istället för 3 dagar.

Jag kunde inte hitta svart torsk på min marknad så jag bytte ut en fin tjock Stillahavstorsk. Detta fungerade mycket bra – smaken var ganska jämförbar med Nobus version och fisken blev fin och flagnande. Gräddningstiden var flera minuter längre än 7 minuter, mest troligt på grund av torskens tjocklek.

Detta är ett enkelt och elegant fiskrecept som kräver relativt lite arbete. Jag älskar att beställa miso-torsk på restauranger, och det är trevligt att ha ett recept på det så att jag kan replikera rätten hemma.

Den enda ändring jag skulle göra skulle vara att använda lite mindre socker i receptet, kanske skära ner till 3/4 kopp eller så, beroende på din smak. Var verkligen uppmärksam på fisken medan du lagar mat – sockret gör att fisken blir svart snabbt.

Jag serverade detta med lite ångat brunt ris och rostad broccoli, och det blev en trevlig lätt och hälsosam måltid.

Jag hade den ursprungliga misomarinerade svarta torsken på Nobu på 90-talet när rätten uppfanns och jag tänker fortfarande på upplevelsen med förkärlek. Den sötsaltade miso-marinaden var inte överväldigande eller ens uppenbar men var en utmärkt motsvarighet till fiskens rika smaklöshet. Jag har haft det här på andra ställen sedan dess, men Nobu gjorde det bäst. Så självklart var jag tvungen att testa det här receptet.

Jag var tvungen att göra några justeringar. Det fanns ingen svart torsk att hitta på min lokala fiskmarknad och jag kunde helt enkelt inte förmå mig att köpa den hotade chilenska havsabborren/Patagonien-tandfisken, så jag bosatte mig på gamla goda nordatlantiska torsk. Allt de hade var filéer, så det fanns inget skinn för mig att bränna som var fallet med originalet. Jag hade också en stor hink med röd miso och var för lat för att gå ut till den asiatiska mataffären för vit eller gul miso. Då röd miso är saltare än de vita/gula sorterna använde jag bara hälften av det som rekommenderades i receptet. Det slutade med att jag satte den råa fisken direkt i en 400°F ugn på smord folie i 13 minuter. Fisken blev mycket fastare än vanlig ugnsbakad torsk – nästan som om den hade torkats. Marinaden hade gjort sitt och dragit ut mycket fukt från fisken. Det var dock lite salt för min smak, så nästa gång skulle jag se till att torka bort merparten av marinaden och sedan fukta ytterligare en pappershandduk för att få resten.

Utmärkt recept – jag provade det igen med hela makrillar och fick lika läckra resultat.

Extremt enkelt och gott recept, perfekt för en veckokväll. För dem som älskar smaken av fisk är detta perfekt eftersom dess smaksättning inte överväldigar fisken. Jag skulle till och med tro att det skulle vara gott med en bifffisk som haj.

Source link

Rate this post

Leave a Reply