Mjölkmajonnäs, som kallas maionese de leite på portugisiska, är silkeslenare och lättare än äggbaserad majonnäs. Magi händer när smörfett och olja kolliderar i en höghastighetsmixer. Och tillsatsen av vitlök ger den lite tyngd, samt en liten dragkedja.

Av David Leite | Det nya portugisiska bordet | Clarkson Potter, 2009

Det här är ett av de recept som kräver citattecken, inte av tillgivenhet, utan för att det inte är en riktig majonnäs. Den innehåller inga äggulor eller senap. Det är inget annat än en emulsion av mjölk och olja. Mer brasiliansk än portugisisk, den har precis börjat användas på kontinenten. Smaken är lättare och renare än hos äggbaserad majonnäs, vilket gör att andra smaker kan komma igenom.

☞ LÄS ARTIKELN: HEMLIGHETEN BAKOM MJÖLKMAJONNAIS

Sedan jag fick receptet har jag inte slutat hitta sätt att laga mat med det. Masterreceptet är bara en duk för tillägg. Förutom användningsområdena i den här boken har jag smetat in varianterna på grillat kött och fisk, använt dem som dipp och dressingar, spridit dem på smörgåsar och rört ut dem i potatissallader, ungefär som jag gör med riktig majonnäs.–David Leite

VARFÖR EMULERAR INTE MIN MJÖLKMAYO?

Atenção: Som alla emulsioner kan detta recept vara lite petigt. Men att tillsätta oljan i en tunn stråle och stoppa när rätt konsistens uppnåtts är nyckeln. För nästan idiotsäkra resultat är en handhållen mixer bäst, men en liten burkmixer med en smal bas duger (hög och smal är bäst här). Gör inte som vissa av oss gjorde och anta att en stavmixer eller matberedare kommer att fungera – det gör det bara inte. Om du arbetar med en mindre än kraftfull stavmixer kan majonnäsens konsistens bli tunnare än du förväntar dig. Du kan hjälpa till genom att sakta tillsätta ytterligare 2 matskedar olja till mjölkmajonnäsen medan du fortsätter att blanda och den kommer att tjockna ordentligt.

  • Kombinera mjölk, citronsaft, vitlök och peppar i en 2-kopp glas mätkopp. Använd en handhållen mixer (eller en blandare), surra på högt i 30 sekunder tills det skummar.
  • Med motorn igång på högt, häll sakta i oljan några droppar åt gången och öka gradvis till en fin tråd, flytta mixern upp och ner tills blandningen tjocknar ljuvligt och liknar en mjuk majonnäs. Du kan behöva mer eller mindre olja.

  • Smaka av med salt efter smak. Majonnäsen håller sig upp till 1 vecka i kylen.

Variationer av mjölkmajonnäs

Medurs uppe till höger: koriander-ingfära, curry, ansjovis, soltorkad tomat.
Variationer av mjölkmajonnäs

Koriander och ingefära Mjölkmajonnäs | Maionese de Leite com Coentros e Gengibre

Tillsätt 1 löst packad kopp vältorkade färska korianderblad och rankmjuka stjälkar och en 1 1/2-tums skalad och riven tumme ingefära i koppen tillsammans med mjölken, 1 3/4 teskedar citronsaft och peppar. Utelämna vitlöken. Vispa i oljan enligt anvisningarna ovan. Rör ner 1 salladslök skuren i tunna skivor på diagonalen.

Ansjovis Mjölkmajonnäs | Maionese de Leite com Anchovas

Tillsätt 6 ansjovisfiléer (generösa 1 matsked) packade i olja till koppen tillsammans med mjölk, citronsaft, vitlök och peppar. Vispa i oljan enligt anvisningarna ovan. Utelämna saltet.

Curry Mjölkmajonnäs | Maionese de Leite com Caril

Tillsätt 2 teskedar av ditt favoritcurrypulver i koppen tillsammans med mjölk, citronsaft, vitlök och peppar. Vispa i oljan enligt anvisningarna ovan. Innan du använder den, låt den stå en timme eller så i kylen för att blomma.

Tomatmjölksmajonnäs | Maionese de Leite com Tomate

Tillsätt 1 1/2 matskedar dubbelkoncentrerad tomatpuré till koppen tillsammans med mjölk, vitlök och peppar. Uteslut citronsaften. Vispa i oljan enligt anvisningarna ovan. Rör ner 1 msk malda oljepackade soltorkade tomater.

Servering: 1 matskedKalorier: 91 kcalKolhydrater: 1 gProtein: 1 gFett: 10 gMättat fett: 8 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gKolesterol: 1 mgNatrium: 72 mgKalium: 8 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 10 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 7 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Alla rättigheter förbehållna.


[recipe-testers-choice]
Ursprungligen publicerad 8 mars 2010

Source link

Rate this post

Leave a Reply