För denna dekadenta dessert, rik och krämig mörk chokladmousse är toppad med söta kanderade hasselnötter. Våra testare kallar det den bästa chokladmousse de någonsin testat.

Två skålar fyllda med chokladmousse och kanderade hasselnötter ovanpå, sittande på tallrikar med en silversked på sidan av varje skål.

Anpassad från Phil Rosenthal | Någon matar Phil boken | Simon & Schuster, 2022

I testningens namn har våra hårt arbetande recepttestare provat och dömt många chokladmousserecept genom åren. De har blivit förälskade i den här enkla chokladmoussen för en och en, och den här vita chokladmoussen med blåbär. De har till och med glatt anammat denna mejerifria choklad-, avokado- och kokosmousse.

Men efter alla provtagningar kallar de denna mörka chokladmousse som är toppad med knapriga karamelliserade hasselnötter från Phil Rosenthal för “den bästa chokladmoussen de någonsin har provat.” Till och med testarna som inte är förtjusta i allt som har med choklad att göra (ja, de människorna finns) rabblar om det. Fortsätt. Se vad allt väsen handlar om.–Angie Zobkoff

Vanliga frågor om mörk chokladmousse med kanderade hasselnötter

Vad gör majssirap i det här receptet?

Majssirap kan verka som ett osannolikt tillskott till en chokladmousse, men den används i många recept för att säkerställa en jämn, krämig konsistens. Du kommer att se det i vissa glassrecept också – av samma anledning. Det tillför också lite sötma.

Kan jag ersätta hasselnötter med pekannötter eller valnötter?

Använd vilken nött du än önskar, men de bästa subserna för hasselnötter skulle vara macadamias, cashewnötter eller mandel. Om nötallergi är ett problem, hoppa över nöttoppningen och servera med en klick vispgrädde.

Vad kan jag göra med överblivna kanderade hasselnötter?

Dessa knapriga söta nötter är en fantastisk topping för sallader, glassglassar och sötpotatisgryta, eller så kan du till och med servera dem som en del av ett charkfat.

Mörk chokladmousse med kanderade hasselnötter

Två skålar fyllda med chokladmousse och kanderade hasselnötter ovanpå, sittande på tallrikar med en silversked på sidan av varje skål.

Denna rika och krämiga mörka chokladmousse är toppad med söta, knapriga kanderade hasselnötter. Det är en sofistikerad efterrätt som du kommer att återkomma till om och om igen.

Phil Rosenthal

Prep 45 min

laga mat 15 min

Total 3 timmar

Till den mörka chokladmoussen

Till de kanderade hasselnötterna

Gör den mörka chokladmoussen

 • Vispa den tunga grädden på medelhög hastighet tills mjuka toppar bildas (krämen ska vara kuddig men inte styv), i en stavmixer, i cirka 2 minuter. Lägg över den vispade grädden i en skål och ställ den i kylen medan du gör chokladkrämen.

 • Lägg chokladen i en stor skål och lägg en finmaskig sil över skålen.

 • I en liten skål, vispa ihop äggulor, socker och majssirap och ställ skålen på en kökshandduk.

 • Värm mjölken på låg värme i en liten kastrull tills det bildas små bubblor (får inte koka), 5 till 7 minuter. Häll långsamt cirka en fjärdedel av den varma mjölken i äggblandningen, vispa hela tiden för att förhindra att äggen stelnar, vispa sedan långsamt i den återstående mjölken.

 • Häll tillbaka mjölkblandningen i kastrullen och koka på låg värme under ständig omrörning med en gummispatel tills den tjocknat något, 2 till 5 minuter. (Låt inte vaniljsåsen koka.) Vaniljsåsen är klar när ditt finger lämnar en ren bana när du kör den över spateln.

 • Häll den varma vaniljsåsen genom silen i skålen med chokladen. Låt chokladen smälta ostört i ca 1 minut och rör sedan om tills chokladen är helt smält.

 • Torka av ställblandaren med en pappershandduk. Tillsätt den varma chokladkrämen och vispa på låg hastighet tills den är glansig men fortfarande varm vid beröring, eller mellan 105º till 115ºF (40º till 45ºC) på en digital termometer, cirka 1 minut.

 • Ta bort stavmixerbunken och skrapa bort chokladkrämen från vispfästet. Tillsätt hälften av den vispade grädden i mixerbunken. Använd en gummispatel för att vända ner den vispade grädden i chokladkrämen tills den precis blandas (det ska fortfarande finnas strimmor av vispad grädde). Tillsätt den återstående vispade grädden och vänd försiktigt ner grädden i moussen tills den precis blandas.

 • Dela moussen mellan åtta 1/2-kopps (4-ounce | 120 ml) ramekins, knacka lätt ramekins på bänken några gånger för att fixera moussen och använd fingret eller baksidan av en liten sked för att jämna till topp.

 • Täck ramekins med plastfolie (låt inte plastfolien röra moussen) och ställ i kylen i minst 2 timmar eller upp till 3 dagar.

Gör de kanderade hasselnötterna

 • Klä en kantad bakplåt med non-stick bakmatta eller bakplåtspapper.

 • Använd en tandad kniv för att skära hasselnötterna på mitten längs skarven. (Det är bra om några går sönder i mindre bitar.)

 • I en medelstor kastrull, kombinera socker, salt och 2 matskedar vatten (rör inte om). Koka upp på medelhög värme och koka upp, snurra pannan då och då, bara tills sockret börjar karamelliseras och blir gyllenbrunt runt kanterna på pannan, 4 till 6 minuter.

 • Tillsätt omedelbart hasselnötterna till sockersirapen och använd en metallsked eller gummispatel för att röra nötterna tills de är väl belagda i sirapen och precis börjar bli ljust gyllenbruna, 30 till 45 sekunder.

 • Rör ner kakaosmöret eller kokosoljan och fortsätt att röra tills kakaosmöret har smält eller nötterna är jämnt belagda med oljan, cirka 10 sekunder, skrapa sedan hasselnötterna på den förberedda bakplåten.

 • Använd två skedar för att omedelbart börja bryta isär de varma nötterna, sedan när nötterna är tillräckligt svala för att hantera, använd fingrarna för att separera nötterna.

Servering: 1delKalorier: 395kcal (20 %)Kolhydrater: 23g (8%)Protein: 6g (12%)Fett: 32g (49 %)Mättat fett: 16g (100 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 12gTransfett: 0,01gKolesterol: 91mg (30 %)Natrium: 36mg (2 %)Kalium: 304mg (9 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 16g (18 %)Vitamin A: 652IU (13 %)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 84mg (8%)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 18 oktober 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.





Source link

Rate this post

Leave a Reply