Detta morot crostata är en bedövande — frodig len, krämig och punchad med Parmigiano-Reggiano. Servera den som tillbehör, aptitretare eller brunch med en slängd sallad.

Morötter är viktiga för italiensk matlagning. Finhackade med selleri, lök och persilja, de gör vad som kallas en “battuto”. När den sauteras i olivolja blir denna blandning en “soffritto” och utgör basen för otaliga italienska rätter. I mina kokböcker har jag försökt lyfta morotens profil bortom dess roll som grundgrönsak genom att presentera den i många recept. Det här receptet är lite arbetskrävande med dagens standarder men är utan tvekan värt tiden och ansträngningen.— Domenica Machetti

Morot Crostata vanliga frågor

Hur förhindrar jag att min crostata-skorpa krymper?

En blindbakad skorpa kommer ofta att krympa eller sjunka ihop på grund av fetthalten och att den är tom hjälper inte heller. Att krympa kanterna lite högre hjälper till att behålla en viss höjd men det viktigaste du kan göra är att använda pajvikter (eller torkade bönor eller till och med socker). Se till att du använder tillräckligt för att fylla skorpan – på så sätt får sidorna det stöd de behöver för att inte falla och krympa.

Hur tunt ska mina morötter skivas för detta recept?

Du kommer att skiva morötterna för både purén och mynten till toppen. Tänk på att storleken på skivorna påverkar tillagningstiden. För purén, se bara till att de skärs jämnt, så att de kokar jämnt. För toppen av crostata är 1/4 tum skivor en bra storlek. Kom ihåg att de kommer att krympa när de tillagas och riktigt tunna skivor kommer att brännas runt kanterna.

Gör den tårta degen

  • Häll mjöl och salt i arbetsskålen på en matberedare och mixa kort för att blanda. Strö över smöret och bearbeta tills blandningen är smulig. Tillsätt precis tillräckligt med vatten genom matarröret för att degen ska gå ihop. Vänd ut degen på en lätt mjölad yta och klappa den till en skiva. Slå in i plast och kyl i minst 30 minuter och upp till 2 dagar i förväg. (Ta ut tårtdegen ur kylen och låt den bli något svalare än rumstemperatur innan du kavlar ut den.)

  • Kavla ut degen till en 14-tums cirkel, igen på en lätt mjölad yta. Linda försiktigt degen runt kaveln och drapera den över en 11-tums räfflad tårtform med löstagbar botten. Tryck försiktigt ut degen i botten och uppåt på sidorna av formen. Klipp den överhängande degen till cirka 1/2 tum, vik in den över sidan av pannan och tryck på den för att förstärka sidan av tårtan. Använd kaveln eller den platta handen för att trycka runt pannans omkrets för att skära bort eventuell överflödig deg. Ställ tårtformen i kylen i 30 minuter.

  • Värm ugnen till 400°F (200°C).

  • Ta ut tårtformen från kylen och klä den med en bit kraftig aluminiumfolie (eller 2 stycken vanlig aluminiumfolie för att skapa en dubbel tjocklek). Fyll det fodrade skalet med pajvikter eller torkade bönor och grädda i 20 minuter. Ta bort aluminiumfolien och bönorna och grädda i 10 till 15 minuter till tills skorpan är ljust gyllene. Flytta pannan till ett galler för att svalna. Sänk ugnstemperaturen till 375°F (190°C).

Gör tårtafyllningen

  • Välj hälften av morötterna – välj de minst attraktiva – och skiva dem i tjocka mynt. Spara de återstående morötterna för tårtans spiralyta. Lägg de skurna morötterna i en stor kastrull med löken och lagom buljong för att täcka (du ska ha lite buljong kvar). Låt buljongen sjuda på medelhög värme, sänk värmen till medel-låg, täck pannan och koka försiktigt morötterna i 30 minuter. Avtäck och koka i ytterligare 15 till 20 minuter, eller tills morötterna är mycket mjuka och nästan all vätska har avdunstat. Låt svalna i 10 minuter.

  • Häll de kokta morötterna och eventuell vätska som finns kvar i pannan i en mixer och puré tills den är slät, tillsätt en extra skvätt buljong om det behövs för att lossa blandningen precis tillräckligt för att puréa den. Häll purén i en stekpanna eller stekpanna på medel-låg värme. Koka kort, rör om ofta med en träslev eller spatel, tills purén är tjock och eventuell vätska har avdunstat. Ta av från värmen och rör ner 2 msk smör. Vispa i äggulorna och parmigianoosten och smaka av med salt och peppar.

  • Skär de reserverade morötterna i tunna, enhetliga mynt. Smält 2 matskedar smör i en stor stekpanna eller bred stekpanna på medelhög värme. När smöret smält, lägg i morötterna och strö över lite salt och peppar. Koka morötterna på medel-låg till låg värme i cirka 30 minuter, eller tills de precis är mjuka, fukta dem då och då med en skvätt buljong för att förhindra att de fastnar i botten av pannan. Ta kastrullen från värmen och låt morötterna stå tills de är tillräckligt svalna för att röra vid.

Sätt ihop tårtan

  • Fördela morotspurén över den bakade tårtan. Ordna morotsmynten ovanpå purén i lätt överlappande koncentriska cirklar, som börjar i ytterkanten av tårtan och slutar i mitten. Pensla försiktigt toppen av tårtan med eventuell vätska som finns kvar i pannan där morotsmynten sauterades och pricka sedan tårtans yta med de återstående 2 msk smör, skuren i små bitar.

  • Grädda tårtan i cirka 20 minuter, tills fyllningen är genomvärmd och toppen är mycket lätt brynt. Flytta tårtformen till ett galler för att svalna i 10 minuter. Ta bort tårtan och lägg upp tårtan på ett serveringsfat. Servera varm. Den här tårtan är godast dagen den görs, även om den kan bakas flera timmar i förväg och förvaras i rumstemperatur. Strax innan servering, värm upp den i en 350°F (175°C) ugn tills den är genomvärmd.

Servering: 1 serveringKalorier: 388 kcalKolhydrater: 34 gProtein: 9 gFett: 25 gMättat fett: 15 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 7 gTransfett: 1 gKolesterol: 108 mgNatrium: 870 mgKalium: 556 mgFiber: 5 gSocker: 9 gVitamin A: 27044 IUC-vitamin: 10 mgKalcium: 216 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2008 Domenica Marchetti. Foto © 2008 Susie Cushner. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag gillade denna crostata väldigt mycket. Degen bakas upp flagnande och fyllningen är välsmakande och läcker. Det är en av de sällsynta rätterna som tillfredsställer vegetarianer såväl som köttätare. Det blir också en vacker presentation om du tar dig tid att skiva och ordna morotstoppningen.

Det här är en vacker presentation som är värd den icke-triviala mängd arbete som krävs för att göra den. Fyllningen är fyllig med smaken av lök och parmesan, och färgen är fantastisk. Det är ett bra föremål för en buffé eller middagsbjudning, såväl som semesterbiljett.

Ett av stjärnelementen i denna morotscrostata är själva skorpan. Med en total smör- och mjölkombination kom skorpan ihop perfekt. Det är viktigt att komma ihåg att en del av framgången med att göra den här degen är att frysa den enligt de anvisningar som krävs. Detta steg kommer att förhindra att smöret smälter för snabbt och senare krymper från sidorna av tårtformen när det är i ugnen. Men när den gräddades hade den vända tårtan en ljuvligt flagnande och gyllene skorpa för den söta fyllningen.

Även om detta recept är tidskrävande, fick det strålande recensioner från min familj. Visserligen är vi morotsälskare, så jag var säker från början på att denna tårta skulle bli väl mottagen. Det jag älskade mest med morotsfyllningen var att kombinera purén med parmesanost, smör och ägg. De lade till en rik dekadens som var nästan godisliknande att smaka. Det var en smakbehagare rakt igenom. Vilket fantastiskt tillskott till ett julbord eller till och med en festmat för hungriga nibblare.

Ursprungligen publicerad 13 december 2008

Source link

Rate this post

Leave a Reply