En krisp av nektarin och björnbär kombinerar två av sommarens mindre omtalade frukter och framhäver hur fantastiska de är, särskilt när de paras ihop. En enkel, gammaldags havretoppning ger tillräckligt med krispig och seg konsistens för att göra det hela oemotståndligt.

Anpassad från Roxana Jullapat | Moderkorn | WW Norton & Company, 2021

Frestelsen att kasta flera stenfrukter och bär i en crisp eller skomakare skymtar alltid på höjden av sommaren. Men genom att begränsa det till en eller två frukter kan du förstå var och en på ett mer intimt sätt, vilket förhoppningsvis väcker idéer för framtida skapelser. Nektariner varierar från något sura till berusande med en tropisk funk, eller explosivt citronsyra, beroende på grödan.

I detta recept kryddas nektariner helt enkelt med gräddfil och socker. Jag ber dig göra lite mer med björnbären, koka dem till en snabb kompott. Detta kan tyckas vara extra ansträngning, men det gör att de syrliga, förslappade bären blir fräcka och möra. Att lägga till bären utan föregående tillagning kan orsaka en blöt röra – bären kommer att bryta ner och blöda ut sina safter utan att tjockna tillräckligt under bakningsprocessen.

Nu när vi har diskuterat frukt, låt oss prata om topping – utan tvekan den viktigaste delen av en chips. En enkel smula av havre, farinsocker och smör är den bästa kombinationen för dessa frukter. Eftersom kokta nektariner och björnbär inte är särskilt strukturerade, ger toasty havre också en underbar tugga.–Roxana Jullapat

Gör fyllningen

  • Placera ett ugnsgaller i mitten och förvärm ugnen till 350ºF (180ºC).

  • I en liten kastrull över hög värme, kombinera 1/2 kopp av strösockret med 1/4 kopp av vattnet. Koka tills sockret löser sig och blir sirapsliknande, 5 till 8 minuter.

  • Tillsätt björnbären och koka upp, rör om med en träslevför att frigöra sina juicer, ca 5 minuter.
  • I en liten skål, lös 1 msk majsstärkelse i de återstående 2 msk vatten och lägg till bären. Rör hela tiden tills kompotten har tjocknat, 2 till 3 minuter. Överför till en separat behållare och låt svalna helt.
  • Medan kompotten svalnar skär du varje nektarin i åtta lika stora klyftor och kassera groparna. I en stor blandningsskål, släng nektarinklyftorna med de återstående 2 msk socker, den återstående 1 msk majsstärkelse och gräddfilen. Låt nektarinerna macerera i rumstemperatur medan du gör toppingen.

Gör toppingen

  • I en matberedarepulsa det kalla smöret, havren och farinsockret tills det bildas en grov, oregelbunden måltid med ärtstora smörbitar.
  • För att sätta ihop krispen, kombinera försiktigt den kylda bärkompotten med nektarinblandningen med en spatel. Lägg fruktfyllningen i en 9-tums (23-cm) rund eller 9-x-9-tums fyrkantig ugnsform och toppa med ett generöst lager havresmula.
  • Lägg ugnsformen på en kantad bakplåt för att fånga upp dropparna och grädda i 25 minuter. Vrid bakplåten och grädda tills toppen är gyllenbrun och safterna börjar bilda tjocka bubblor, 20 till 30 minuter till. Bli inte orolig om de tjocka juicerna rinner över och droppar lite på sidorna av ugnsformen – det här är ett tecken på en syltig fyllning. Om du roterar bakplåten halvvägs genom bakningsprocessen säkerställer du att krisp gräddas jämnt.
  • Krispet kommer att tjäna på att svalna i 20 minuter innan det grävs i. Servera varmt med en kula vaniljglass. Denna crisp värms upp mycket bra, så om du planerar att servera den senare, låt den svalna helt och värm i en förvärmd ugn på 350ºF (180°C) i 10 till 15 minuter.

*Hur vet jag när mina nektariner är mogna?

Nektariner (och persikor och de flesta andra stenfrukter) har några viktiga tecken att leta efter när du är sugen på dem direkt. De kommer att vara fasta vid beröring med lite givande – inte squishy och inte solida. De ska dofta sött. Ingen doft betyder att de kommer att behöva lite mer tid. Mogna nektariner ska ha en djup färg som sträcker sig från gult till rött (beroende på sorten, naturligtvis), utan gröna fläckar. Slutligen vill du att de ska ha en rundare botten, inte olikt en persika. Nektariner har fortfarande mer poäng än persikor men du vill fortfarande se en mjuk kurva.
Och precis som persikor kommer nektariner att fortsätta att mogna från trädet, så om du bara kan hitta de som fortfarande är lite fasta, ta hjärtat med att veta att du fortfarande kan använda dem. Tyvärr tar det fortfarande lite tid, upp till 4 dagar, beroende på hur unga de är. Att lägga dem i en papperspåse och låta dem vila på disken, borta från solljus, i en dag eller två hjälper. Att lägga banan i påsen hjälper också. Etengasen som produceras av bananen kommer att driva dem med.

Servering: 1 serveringKalorier: 339 kcalKolhydrater: 60 gProtein: 4 gFett: 11 gMättat fett: 6 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 3 gTransfett: 1 gKolesterol: 26 mgNatrium: 16 mgKalium: 357 mgFiber: 7 gSocker: 45 gVitamin A: 726 IUC-vitamin: 21 mgKalcium: 61 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Roxana Jullapat. Foto © 2021 Kristin Teig. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

En crisp är alltid en underbar sommardessert. Denna nektarin- och björnbärscrisp är en vacker blandning av fruktsmaker med en topping som tillför rätt mängd krisp och seghet. (Toppingen är alltid den bästa delen av en crisp för mig och den här gör ingen besviken!) Gräddfilen som läggs till nektarinerna ger en fin känsla och det extra steget att göra en kompott med björnbären är väl värt det för kroppen den tillför till fruktfyllningen. Jag lät krispen svalna i cirka 30 minuter, men servera den definitivt varm. Det skulle bli jättegott med en god vaniljglass. Eftersom jag inte hade någon glass, vispade jag lite tung grädde med bara lite konditorsocker och det var jättegott serverat med en god kopp kaffe. OM du har rester så värms den upp ordentligt. Jag värmde i varmluftsugn och vi njöt lika mycket andra gången!

Fruktchips är ren komfort, och denna nektarin- och björnbärscrisp är ett lyckligt äktenskap! Jag älskade hur nektarinerna förblir i större bitar och fortfarande har lite konsistens. Det var lite för sött för mig; Jag föredrar mindre söta fruktdesserter. Men för de flesta tror jag att det skulle vara läckert, som det är. Jag kommer definitivt att göra den här igen och igen, och skulle gärna servera den till sällskap. Det här var sommargott.

Vi njöt av det bara lite varmt med en kula vaniljglass. Det var gott med en klick grekisk yoghurt till frukost också! Jag vill testa receptet med blåbär, istället för björnbär.

Det här receptet på nektarin och björnbärscrisp var ett perfekt sätt att använda upp några nektariner som jag sålde i min mataffär den här veckan. Mina björnbär var ganska syrliga vilket jag tror bara hjälpte till att det här receptet inte blev för sött. Nektarinerna jag köpte smakade inte så bra som de såg ut, men macererade och tillagade som detta recept är skrivet hjälpte mig att inte ångra mitt köp! Jag hade en liten “skiva” med en kula fransk vaniljglass. Fullkomlighet.Source link

Rate this post

Leave a Reply