Blåbärsspänne med en skål kombinerar en mör tårta med krispiga, smöriga kanter. Det hela är fyllt med söta och syltiga blåbär. Toppa den med en kula glass eller häll på lite tung grädde. Perfekt till frukost eller efterrätt.

Anpassad från Vallery Lomas | Livet är vad du bakar det | Clarkson Potter, 2021

Under sommaren före mitt sista år på gymnasiet vaknade jag och mina vänner tidigt varje lördag i juni för att plocka blåbär. När vi körde till blåbärsfarmen i East Feliciana Parish smälte välbekanta förortsarmaturer in i oändliga lantliga landskap under Louisianas sol. Beväpnade med en återanvänd gallon mjölkkanna med toppen avskuren, som jag fäste vid min denimshortalls bältesögla, skulle vi bege oss ut på fälten på jakt efter de fylligaste blåbären. Jag sträckte båda händerna högt över huvudet för att plocka blåbär så mörka att de var aska. Jag fyllde alltid magen innan den provisoriska hinken.

En av mina äldsta vänner, Grace, delade detta recept med mig efter en morgon av blåbärsplockning. Jag har sedan dess gjort detta enskålsspänne otaliga gånger. Beundrarna av denna längtansvärda maträtt antingen älskar den eller lär sig att älska den. Om du inte svimmar första gången du provar det, kommer de smöriga och karamelliserade kanterna på kakan som reser sig över de fylliga, saftiga bären att få dig att haka på den andra gången. Se till att servera den med en kula vaniljglass – det perfekta krämiga, kalla komplementet till de sirapsliknande, varma bären.–Vallery Lomas

  • Värm ugnen till 375°F (190°C).

    ☞ TESTERTIPS: För enklare rengöring, fodra din panna med folie eller bakplåtspapper.

  • Placera smör i en brödform på 9 x 5 tum (23 x 13 cm). och sätt in den i den heta ugnen. När smöret har smält, ta ut pannan från ugnen.
  • Under tiden, i en stor skål, vispa tillsammans mjöl, socker, mjölk och salt (det är okej om smeten är lite klumpig). Häll smeten i pannan med det smälta smöret och använd en sked för att blanda lätt. Det ska finnas synliga strimmor av smält smör som inte blir helt blandade; detta ger smöriga, karamelliserade kanter.
  • Lägg blåbären ovanpå smeten i ett jämnt lager. Grädda tills toppen är gyllenbrun överallt, 45 till 50 minuter. (Om du tar bort det för tidigt kommer spännet verkligen att “spännas” i mitten och falla – vilket fortfarande skulle vara gott, även om det är nedsänkt!) Vänta tills det är gyllene över hela toppen och sätts i mitten.

  • Lägg spännet på ett galler i 10 minuter innan du serverar det varmt med en skopa av glass. Överblivet spänne kan täckas och kylas i upp till 3 dagar.

*Hur gör jag självjäsande mjöl?

Om du inte har någon till hands är den ganska enkel att göra. Tillsätt 1 1/2 tsk bakpulver plus 1/4 tsk salt till 1 kopp universalmjöl. Se till att sikta väl och du är redo att gå.

Servering: 1 serveringKalorier: 568 kcalKolhydrater: 81 gProtein: 6 gFett: 26 gMättat fett: 16 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 7 gTransfett: 1 gKolesterol: 67 mgNatrium: 612 mgKalium: 148 mgFiber: 2 gSocker: 57 gVitamin A: 828 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 84 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Vallery Lomas. Foto © 2021 Linda Xiao. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag älskar många saker med detta recept för blåbärsspänne med en skål. För det första är det snabbt och enkelt. Det skulle vara en kul grej att låta ditt barn hjälpa till med. Jag tycker också att det här receptet är oändligt smidigt; du kan byta frukter och lägga till lite olika kryddor för årstiderna, och kanske till och med prova annan mjölk.

Blåbärsspänne med en skål i en brödform av metall som svalnar på galler, med en röd skål fylld med spänne och en kula glass.

Jag älskar hur det färdiga spännet är en så fantastisk kombination av smaker och texturer (Sweet! Crunchy! Juicy!). Lägg till en kula glass till den, du har en annan konsistens. Den översta skorpan och sidorna blir fina och karamelliserade, men jag hade några utmaningar att få ut de första bitarna ur pannan. Jag tycker att det skulle vara värt det att använda en grundare form, eller om det inte är så, fodra brödformen med lite pergament, bara för att vara på den säkra sidan.

Det är inte så ofta som ett recept är både otroligt enkelt och otroligt smakfullt. Jag blev imponerad av detta blåbärsspänne med en skål! Den var väldigt smakrik, perfekt söt, karamelliserad runt kanterna och hade en superfuktig smula. Jag är intresserad av att prova det som basrecept för andra säsongens frukter. Jag gjorde min med frysta vilda blåbär som fungerade väldigt bra, men skulle gärna prova den med fikon, hallon och kanske till och med skivade nektariner.

Utseendet på spännet i en brödform var också en bra idé – det gjorde det lätt att skiva och servera i lika stora bitar. Spännet luktade underbart när det kom ut ur ugnen och enligt min mening behövde det inte ens en kula glass, men jag är säker på att det inte skulle skada saker alls.

Jag trodde först att det här receptet med blåbärsspänne med en skål skulle bli en katastrof. Mängden vätska till mjöl verkade oproportionerlig och smeten var mycket tunn, nästan som en tung krämkonsistens. Men till min glada överraskning blev det jättebra! Inte bara fanns det gott om smet för att omsluta alla de saftiga blåbären, utan den svällde också upp vackert. Det “spännde” inte heller mycket, om alls.

Frysta blåbär var min favoritfrukt, eftersom detta var vad jag hade till hands. Receptet gick snabbt att sätta ihop. Det tog cirka 5 minuter för smöret att smälta vilket gav mig tillräckligt med tid att slänga ihop de andra ingredienserna. En bonus var de minimala skålarna och städningen. Den enda förändringen jag skulle göra är att experimentera med något för att fodra pannan. När smeten väl svalnat fastnade den på pannan med stor kraft vilket innebär extra armbågsfett för att skrubba den ren. (Kanske nonstick-folie eller pergament?)

Inte för rik, detta kan ätas till frukost, mellanmål eller efterrätt. (Eller bara för att!) Vi hade det som det är, men vilken typ av krämig topping som helst, fryst eller inte, skulle åtfölja det ganska fint.

Jag hade aldrig gjort ett spänne förut, så jag var sugen på att göra vad som verkade vara en enkel dessert, som krävde så få ingredienser. När jag blandade det smälta smöret och smeten ansträngde jag mig för att ‘mixa lätt’ de två som det står i receptet. Men de två stannade i mycket distinkta lager, som olja och vatten. Jag försökte även fördela blåbären jämnt ovanpå smeten, men de virvlar runt i smeten som de vill. Oroa dig inte för dessa detaljer – resultatet är fortfarande vackert.

När spännet var färdigkokt såg mitt inte riktigt ut som på bilden eftersom alla blåbär hade smält ihop i mitten av spännet och hade spruckit och bildat en syltig konsistens.

Jag upptäckte att receptet gav mig 3 bra portioner av spännet, men detta kunde ha fördubblats till 6 portioner när glassen tillsattes. Jag serverade min med vaniljglass, men jag tänkte att det skulle vara ljuvligt att antingen hälla upp vaniljsås eller hälla grädde på. När glass serveras med ett varmt spänne smälter den och ger en liknande effekt som vaniljsås eller hällgrädde. Efterrätten är seg med knapriga kanter.

När jag läste det här receptet för blåbärsspänne med en skål trodde jag att det inte skulle bli något sätt. När jag blandade ihop receptet trodde jag att det inte skulle bli något sätt. Inget gräddande smör och socker. Inga ägg. Det är bara att smälta, blanda och grädda. Tja, jag är glad att jag hade fel eftersom det är en superlätt, nästan magisk dessert som går ihop på några minuter med smöriga krispiga toppar och mjuk syltig frukt.

Det är lite sött för min smak så när jag gör det igen (och jag kommer att göra det) tänker jag experimentera med att skära ner på sockret samtidigt som jag behåller intentionen med receptet. Ja, min frukt sjönk till mitten och botten men vem bryr sig för du kommer att servera en skopa av spännet uppifrån och ner i alla fall. Servera gärna varm med massor av vaniljglass! (Jag skulle äta den här varm till frukost med en stor sked vaniljyoghurt också!)

Glädje, blåbärsspänne glädje. En smörig karamelliserad krispig exteriör som följs av ett härligt mjukt smula och sedan ett lager sprängfyllt av syltiga blåbärsgodheter. Du tar en tugga och njuter av det tills du kan ta nästa och sedan nästa. Och medan du står där med gafflar i handen, äter, kämpar för den sista smula, kommer du att tänka, jag måste göra den här igen. Just nu!

Det är inte bara löjligt gott, utan det är också löjligt enkelt att göra. Det tar allt kortare tid att blanda ihop än det tar för ugnen att få temperatur. Vi åt detta för sig men det skulle vara härligt med en kula glass eller serverad till frukost med en klick yoghurt.

Ursprungligen publicerad 24 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply