Om du vill ha rökig vedeldad smak, prova detta Ooni pizza med portugisisk korv och ost. Inte bara ugnen ger en rökighet, det gör även chouriço (eller linguiça). Och osten här är ingen vanlig jane – det är en drömsk fårost, så populär i Portugal. På toppen finns en dusch av citronskal för en klick ljusstyrka.

En Ooni-pizza med portugisisk korv och ost på gråvittrad trä, med chouriço, citron, ost och pizzaskärare.

Jag har en bekännelse att göra. Jag har aldrig, aldrig gjort en pizza förut i sommar. Hemlagad pizza verkade bara skrämmande. Inte för att det är svårt att göra, det verkade bara inte värt det. Hur skulle jag kunna få samma smak och kvalitet som min lokala pizzeria?

Hoo-boy, hade jag fel! Och attans om jag inte gör pizza hela tiden nu. Visst, min nya Ooni Karu 16 pizzaugn gör det mycket lättare än jag förväntade mig att ta fram en paj med blåsor. Men frukta inte, pizzaälskare, det här receptet, som tog mig större delen av sommaren att fullända, kan göras i en traditionell köksugn.

Jag provade ett dussin pizzadegar, men den här (anpassad efter ett recept av Joshua Weissman) är mördare. Det är smidigt och ett nöje att arbeta med. Och det är idiotsäkert så att även en nybörjare (vilket jag var för bara två månader sedan) kan bli en professionell pizza.

Jag erbjuder alternativet en burksås i receptet. “Quelle skräck!” säger du medan du greppar dina pärlor!

Varför gjorde jag det? Tja, det sista jag ville göra var att lägga till ytterligare en komponent till den här rätten. Jag upptäckte när jag ville ha pizza, jag ville inte göra en sås också. Men om du insisterar kan du naturligtvis göra din favorit (eller använda vår) och frysa in den.–David Leite

En Ooni-pizza med portugisisk korv och ost på gråvittrad trä, med chouriço, citron, ost och pizzaskärare.

Vanliga frågor om Ooni Pizza med Chouriço och ost

Ok. Vad är en Ooni pizzaugn?

Jag är glad att du frågade. Ooni pizzaugnar är vedeldade ugnar som gör den mest fantastiska pizzan på några minuter. Verkligt. Jag har gjort pizzor på bara en minut! Sextio sekunder.

De flesta ugnarna är lätta att bära (och prisvärda), så det betyder att du kan äta nygjord pizza på stranden, på en picknick och till och med – vänta på det – på en drive-in-film. Naturligtvis, om du inte är särskilt peripatetic, då kan du göra som jag och sätta upp det på din bakgård. Vissa av de större modellerna kan monteras för såväl propan som trä.

Rekommenderar jag att skaffa en? Jag kan inte rekommendera det tillräckligt. Det förändrade helt vår matlagning och menyer under sommaren. Och för att ge dig en uppfattning om hur autentiska Ooni-pizzor med röksmak är, sa vår vän Matty, en 80-årig bronx-italienare i ullfärgad, att de var några av de bästa pajerna han någonsin har haft. Fuggetaboutit.

Måste jag använda “00” mjöl?

Om du använder en Ooni pizzaugn eller ett liknande märke rekommenderar jag absolut att du använder “00” mjöl. Det finns två anledningar: den är finmalen och den har en lägre glutenhalt än de flesta vanliga mjölsorter. Vad betyder detta för din pizza? En rejäl deg som kan hålla sig samtidigt som den tillagas snabbt på hög värme, och en färdig produkt med en delikat men seg, krispig skorpa.

För vad det är värt försökte jag använda ett annat degrecept som innehåller allroundmjöl i min Ooni. Resultaten var sorgliga. Degen var mycket lösare, och pizzan veks på sig själv medan den vändes, vilket skapade lite av en bränd calzone.

Ätlig? Ungefär. Härlig? Inte riktigt. Även om vissa degar är perfekt lämpade för en konventionell ugn, passar inte alla bra i Ooni. Håll dig till “00”-mjölet för båda typerna av ugnar. Du kommer att tacka mig senare.

Kan den här pizzadegen kylas?

Det kan det säkert vara. När du är klar med steg 9, olja plastfolie lätt, täck degbollarna ordentligt och lägg dem i en påse med dragkedja. Förvara degen i kylen i upp till en vecka. När du blir sugen på pizza, packa upp degen och fortsätt med steg 10.

Vad är syftet med majsmjöl i detta recept?

Majsmjöl ger lite krispighet och konsistens till botten av din skorpa. Men ännu viktigare, det kommer att hjälpa din pizza att glida smidigt av ditt pizzaskal och lättare in i den varma ugnen.

Var kan jag hitta portugisiska korvar?

Kolla in några av dina lokala slaktare eller exklusiva slaktare eller delikatessdiskar. Om du stryker kan du beställa online från Portugalia Marketplace, min portugisiska favoritbutik.

Sic skivor En Ooni pizza med portugisisk korv och ost på gråvittrad trä, med chouriço.

Ooni Pizza med portugisisk korv och ost

En Ooni-pizza med portugisisk korv och ost på gråvittrad trä, med chouriço, citron, ost och pizzaskärare.

Om du vill ha rökig vedeldad smak, prova denna Ooni-pizza med portugisisk korv och ost. Inte bara ugnen ger en rökighet, det gör även chouriço (eller linguiça). Och osten här är ingen vanlig jane – det är en drömsk fårost, så populär i Portugal. På toppen finns en dusch av citronskal för en klick ljusstyrka.

Prep 30 min

laga mat 10 min

Total 12 timmar

Gör pizzadegen

 • Rör ihop vattnet och jästen i en liten skål och låt stå i 5 minuter tills det skummar.

 • Vispa under tiden mjöl och salt i en stor skål.

 • Häll vatten-jästblandningen i mjölet och rör tills en lös, ruggig deg bildas. Det kommer att se fult ut. Det är ok.

 • Täck skålen med plastfolie och ställ åt sidan i 20 minuter.

 • Överför degen till en arbetsyta och knåda med hjälp av slag-och-vik-tekniken i 1 till 2 minuter eller tills degen börjar bli slät.

 • Lägg tillbaka degen i bunken, täck med plastfolie och låt vila i 15 minuter.

 • Knåda degen genom att slå och vika i 2 minuter. Forma degen till en spänd boll genom att kupa den och dra den över ytan.

 • Smörj skålen lätt med olivolja, lägg degen inuti, vänd på degbollen så att den täcks med olja. Täck med plast igen. Skjut in skålen i kylen över natten eller minst 8 timmar.

 • Nästa dag slå ner degen. Dela den i 4 bitar (260 g vardera). Platta ut varje bit till en cirkel och vik alla fyra sidorna – topp, botten, vänster, höger – in i mitten. Vänd på degbollen så att sömsidan är nedåt. Kupa bollen i handen och rulla den på arbetsytan tills den är spänd. Upprepa med den återstående degen.

 • Strö en kantad bakplåt med majsmjöl, lägg degbollarna ovanpå och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i 2 till 3 timmar, beroende på hur varmt ditt kök är.

Gör pizzan i en pizzaugn

 • Förbered den vedeldade ugnen för tillagning vid 600°F till 650°F (315°C till 345°C).

 • Strö ett pizzaskal med majsmjöl och överför en degboll till skalet.

 • Tryck ner från mitten till kanterna, gör en 12-tums degcirkel. Då och då, dra upp degen för att säkerställa att den inte fastnar.

 • Om du gillar en uppblåst, tjockare skorpa, sluta trycka 1 tum från kanten. Om du gillar en tunnare, plattare skorpa, tryck ända till kanten.
 • Bred ut 3 eller 4 matskedar sås över degen. Toppa med 4 uns ost och pricka med 1/4 av korven.

 • Sätt in pizzan i ugnen. Titta noggrant. När änden närmast elden börjar bli blåsor och förkolna, skjut in skalet under pajen, dra ut den, vänd den så att den närmaste änden är vid elden och tillaga färdigt.

 • Använd pizzaskalet och flytta pajen till en stor skärbräda eller pizzapanna. Låt den svalna i 5 till 10 minuter och skär sedan. Skala lite citron över pizzan och servera

 • Upprepa med den återstående degen, såsen och osten för att göra de återstående tre pizzorna.

Gör pizzan i en traditionell ugn

 • Medan degbollarna vilar (steg 10), placera ett ugnsgaller i den övre tredjedelen av ugnen och skjut en pizzasten på den. Vänd värmen till 550°F (288°C) i 1 timme.

 • Fortsätt med steg 12 till 15.

 • Skjut pizzan på den förvärmda pizzastenen och grädda tills skorpan är väl brynt och osten bubblar och får färg i fläckar, 10 till 12 minuter.

 • Använd pizzaskalet och flytta pajen till en stor skärbräda eller pizzapanna. Låt den svalna i 5 till 10 minuter och skär sedan. Skala lite citron över pizzan och servera.

 • Upprepa med den återstående degen, såsen och osten för att göra de återstående tre pizzorna.

Servering: 0,5pizzaKalorier: 603kcal (30 %)Kolhydrater: 63g (21 %)Protein: 27g (54 %)Fett: 26g (40 %)Mättat fett: 15g (94 %)Fleromättat fett: 0,4gEnkelomättat fett: 0,1gKolesterol: 72mg (24 %)Natrium: 1789mg (78 %)Kalium: 199mg (6 %)Fiber: 3g (13%)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 520IU (10 %)C-vitamin: 6mg (7 %)Kalcium: 475mg (48 %)Järn: 5mg (28%)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 26 augusti 2022

Recept © 2022 David Leite. Foton © 2022 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply