Paleo fläsk Normandie går snabbt ihop och resulterar i saftigt fläsk toppat med äpplen, lök och en underbar sås gjord på hård cider. Gör något läckert att gå med till det eftersom du inte vill slösa bort något av den spektakulära bräseringsvätskan.

Anpassad från Ciarra Colacino | Den sparsamma Paleo-kokboken | Page Street, 2021

Det första du bör veta om fläsk är att kvalitet är avgörande. För mig är valet mellan att hoppa över måltider och att äta en genetiskt modifierad grönsak eller ett ägg från en kyckling som kan ha fått spannmål ett lätt beslut. För vad det är värt, skulle jag definitivt äta mindre än idealiska grönsaker och ägg. Livet är för kort för att gå hungrig.–Ciarra Colacino

Vanliga frågor om Paleo Pork Normandy

Är paleo fläsk Normandie glutenfritt?

Det finns inget gluten i någon av ingredienserna, med undantag för vissa typer av hård cider. Så om du vill kryssa i den specifika dietrutan, välj glutenfri cider. Du kan också hitta cider med låg sockerhalt också, om du vill behålla den sann paleo.

Varför är mina fläskkotletter torra?

Grisar är ganska lite mindre feta än de brukade vara och fläskryggen i sig är ganska mager. Frånvaron av ben och fett gör att de inte har så mycket skydd mot värme och överkokning, vilket är det som gör dem sega. Koka snabbt – stek utsidan och lägg sedan i såsen för att nå upp till temperatur. Du bör upptäcka att det hjälper dem att hålla sig saftiga.

Paleo fläsk Normandie garnerad med timjan, i en gjutjärnspanna med två portionsgafflar, omgiven av säckväv, äpplen och timjan.

Paleo fläsk Normandie

Ciarra Colacino

Paleo fläsk Normandie framhäver magra fläskkotletter med de söta och salta smakerna av äpple och lök, tillsammans med en syrlig sås från reducerad hård äppelcider. Det finns en handfull varianter där ute, men den här behåller den Paleo och är tillräckligt prisvärd för att göra vilken kväll som helst i veckan.

Förberedelsedags 15 minuter

Tillagningstid 45 minuter

Total tid 1 timme

Kurs Elnät

Kök franska

Serveringar 4 serveringar

Kalorier 437 kcal

 • 4 (2 lbs) benfria fläskkotletter ca 1 tum (25 mm) tjock
 • Grovt havssalt
 • Nymalen svartpeppar
 • 2 matskedar (1 oz) smör eller ghee dividerat
 • 1/2 stor vit eller gul lök skalade och skivade 1/8 tum (3 mm) tjocka
 • 1 stor sött äpple t.ex. Honeycrisp, urkärnat och skivade 6 mm tjocka
 • 1 lagerblad
 • 1/2 tesked torkad timjan (eller 1 tsk färska timjanblad)
 • 1 kopp hård äppelcider
 • Hackad färsk italiensk platt bladpersilja till garnering (valfritt)
 • Skär bort överflödigt fett från utsidan av sidkotletterna och krydda rikligt med salt och peppar.

 • I en stor stekpanna på medelhög värme, värm 1 matsked (15 g) av smöret eller ghee och snurra kastrullen för att täcka botten. Lägg fläskkotletterna i stekpannan i ett enda lager och stek tills de är gyllenbruna, cirka 5 minuter för den första sidan och 3 minuter för den andra. Flytta fläsket till en tallrik.
 • Sänk värmen till medel och tillsätt den återstående 1 msk (15 g) smör eller ghee. När den har smält, rör ner lök, äpple, lagerblad, timjan och 1 tsk grovt havssalt.

 • Koka, rör om ofta, tills volymen är halverad och löken och äpplet blir ljust gyllenbruna, 10 till 15 minuter.

 • Häll i äppelcidern och använd en träslev för att skrapa upp eventuella bruna bitar på botten av stekpannan.
 • Lägg in de stekta sidkotletterna i lökblandningen i stekpannan. Täck över, sänk sedan temperaturen till låg och bräsera tills den är invändig av fläsket når 160°F (71°C) för medel-väl genomstekt, 15 till 20 minuter. Ta bort och kassera lagerbladet.
 • Låt fläsket vila i 5 till 10 minuter i stekpannan (av värmen) innan servering eller skivning.

 • För att servera fläsket, arrangera varje kotlett på en tallrik eller serveringsfat, lägg en del av löken och äpplena ovanpå varje kotlett och ringla över bräsvätska till slut. Toppa med persilja om så önskas.

Servering: 1serveringKalorier: 437kcalKolhydrater: 3gProtein: 49gFett: 22gMättat fett: 9gFleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 8gTransfett: 1gKolesterol: 168mgNatrium: 165mgKalium: 876mgFiber: 1gSocker: 2gVitamin A: 201IUC-vitamin: 1mgKalcium: 25mgJärn: 1mg

Nyckelord äppelciderrostade fläskkotletter, hård cider, paleo, fläskkotletter, rostade äpplen

Recepttestares recensioner

Fläskkotletter och äppelmos dök upp ofta på mitt barndoms middagsbord så kombinationen av fläsk och äpple är nostalgisk för mig. Denna paleoversion av fläsk Normandie har ekon av och höjer smakminnet. Mina kotletter blev saftiga och möra medan löken och äpplena lades till varje munsbit. Jag serverade detta med ris och är glad att jag gjorde det, eftersom det sög upp den läckra panssåsen.

Nästa gång får jag dubbla äppel/lökblandningen då den var lite snål för fyra portioner. Receptet i sig är enkelt med en hel del praktisk tillagningstid som gav mig tid att få igång riset och sätta ihop en sallad med citrus, ruccola och rå kålrabbi, de två sidorna jag serverade. Definitivt, en jag kommer att göra igen.

Minus att skiva dem till höstliga sallader, sällan tänker jag på att servera äpplen på ett välsmakande sätt. Men nu när jag tänker på det kanske det finns en anledning till att man ofta ser grisar på spett med äpplen i munnen – de hör bara ihop.

Denna paleo fläsk Normandie är det perfekta exemplet på hur du använder din gjutjärnspanna. Det håller inte bara mer än tillräckligt med värme för att perfekt bränna varje sida av en rejäl fläskkotlett, utan den bör ha tillräckligt med djup för en långvarig bräsering. Att bräsera det i hård cider är ett utmärkt säsongsbetonat utbyte mot det vanliga vita vinet, och dess essens penetrerade lätt proteinet på ett så härligt sätt.

Detta paleo fläsk Normandie recept var väldigt lätt att göra och förutom den hårda cidern behövde jag inte köpa något speciellt. Tiderna var perfekta, och resultatet var utsökt – helt klart något jag skulle göra igen, för gäster eller familjen.

Detta recept ger några mycket välsmakande fläskkotletter. Min interna fläskkotlettkonsult (alias min man) älskade detta och letar efter en annan runda. Jag serverade kotletterna med rostad sötpotatis, morötter och brysselkål. Receptet är relativt enkelt och kan enkelt förberedas för en veckokväll.

Ursprungligen publicerad 9 november 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply