Detta panettone, ett traditionellt italienskt julbröd, är gjort med massor av smör, torkade frukter och nötter och är lika smakfullt som det är idiotsäkert. Den kan också anpassas efter dina önskemål. Baka ett par bröd i kaffeburkar eller pappersformar.

En panettone översållad med torkad frukt på ett silverfat med ett par kilar utskurna från den.

Det finns motstridiga historier om ursprunget till ordet “panettone”. Min favorit är legenden att det kommer från den milanesiska frasen “pan del ton”, som på engelska bokstavligen översätts till “kaka av lyx.” Detta är mycket vettigt när du tittar på ingredienserna i denna traditionella italienska julkaka med tanke på att degen är berikad med ägg och rikligt med smör och förgylld med rostade pistagenötter, torkad frukt, citrusskal, en skvätt rom … japp, lyx .

Och om du älskar detta panettonrecept, prova dig fram med detta tyska julbröd. Du kommer inte bli besviken.–David Leite


Varför våra testare älskade detta

Våra testare älskade att detta recept är “rak och lätt att följa” och beskriver det färdiga panettonbrödet som “fuktig och mycket smakrik.”

De rekommenderar starkt att ge det som en härlig present eller en speciell njutning att ha under semestern.

Anteckningar om ingredienser

 • Råa nötter–Använd dina favoritnötter här, som mandel eller pistagenötter. Våra testare gillade särskilt att använda pistagenötter.
 • Kanderad citrus–Detta är valfritt, och du kan utelämna det om du inte är ett fan. Det kommer fortfarande att finnas gott om citrussmak från citron- och apelsinskalet. Om du inkluderar det kan du köpa det från stormarknader, beställa det online eller göra ditt eget kanderade citrusskal.
 • Torkad frukt–Använd din favorit torkade frukt här, eller något som passar bra med nötterna du använder. Tranbär och pistage fungerar bra tillsammans, liksom aprikos och mandel.

Hur man gör detta recept

 1. Gör förrätten. Rör ihop mjölk, jäst, mjöl och socker. Täck över och låt vila i rumstemperatur tills det blir lite bubbligt.
 2. Rosta nötterna. Värm ugnen till 350°F. Lägg nötterna på en plåt, spraya med vatten och strö över lite salt. Rosta tills de är lätt gyllene, låt dem sedan svalna innan du grovhacker dem.
 3. Kombinera mjöl, citrusskal, kanderad citrus, frukt, nötter, rom och vanilj. I en mixer på medelhastighet, vispa smör och socker fluffigt, tillsätt sedan ägg och äggulor. Sänk mixerhastigheten till låg, vispa sedan i mjölblandningen, följt av förrätten.
 4. Knåda degen tills den är slät. Lägg den i en oljad skål, täck över och låt jäsa tills det är dubbelt.
 5. Dela degen i 2 eller 4 bitar, beroende på storleken på panettonen du gör och låt vila i 10 minuter. Smörj dina panettonformar och lägg degen i varje form.
 6. Pensla toppen av varje panetton med uppvispad äggvita. Täck över och låt jäsa tills nästan fördubblats.
 7. Värm ugnen till 400°F.
 8. Sätt panettonen i ugnen och sänk värmen till 350°F. Grädda tills ett spett som sticks in i mitten av varje bröd kommer ut rent.
 9. Kyl brödet i sina formar i 15 minuter. Ta ur formen och svalna helt på galler.

Vanliga frågor om recept

Vad är panettone?

Det är ett italienskt sött bröd som kommer från Milano. Den är vanligtvis fylld med torkad frukt och nötter, kanderad citrus och citrusskal, och avnjuts vanligtvis under jul- och nyårsfirandet.

Hur kan du se när panettone är klar?

Storleken på din panetton kommer att diktera hur lång tid de tar att baka. När ett träspett som sticks in i mitten av bröden kommer ut rent är de klara. Om du föredrar att använda inre temperatur som vägledning, sikta på någonstans mellan 190° och 195°F.

Hjälpfulla tips

 • Panettone håller sig, tätt inlindad i plast, i upp till 1 vecka i rumstemperatur, eller kan frysas i upp till 6 månader.
 • Innan du gräddar, se till att du inte har någon torkad frukt som sticker ut ur degen, eftersom de kan brännas vid gräddning. Om du gör det, tryck försiktigt ner dem i degen.
 • Om din panetton får färg för snabbt under gräddningen, täck den löst med aluminiumfolie.

Fler bra recept på julbröd

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Panettone

En panettone översållad med torkad frukt på ett silverfat med ett par kilar utskurna från den.

Denna panettone, en traditionell italiensk julkaka, är gjord med mycket smör och torkad frukt och nötter och är lika smakrik som den är idiotsäker. Den kan också anpassas efter dina önskemål. Baka ett par stora bröd i kaffeburkar eller fler mindre bröd i pappersformar.

Prep 1 hr 30 min

laga mat 1 hr

Total 5 timmar

Gör förrätten

 • I en liten glasskål, kombinera den varma mjölken, jästen, mjölet och sockret och rör om för att blanda. Täck bunken med plastfolie och låt vila tills den är lätt bubblig, ca 30 minuter.

Gör panettonen

 • Värm ugnen till 350°F (178°C).

 • Lägg nötterna på en kantad bakplåt och spraya dem med vatten, strö över en nypa salt och rosta i 8 till 10 minuter. Lägg över nötterna på en skärbräda för att svalna och hacka dem sedan grovt.

 • I en skål, kombinera 1 tsk salt, mjöl, citron- och apelsinskal, kanderad apelsin och citronskalom du använder, frukt, nötter, rom och vanilj.
 • Vispa smöret och sockret på medelhög hastighet i 2 minuter eller tills det är fluffigt i skålen med en elektrisk mixer försedd med en skoveltillbehör. Tillsätt ägg och gulor och vispa väl.

 • Sänk hastigheten till låg och tillsätt mjölblandningen, blanda bara tills det blandas. Tillsätt förrätten gradvis och fortsätt att vispa på låg hastighet tills alla ingredienser är införlivade. Degen ska inte vara kladdig eller för fast. Det ska se smörigt och lite trasigt ut.

 • Vänd upp degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda i 1 till 2 minuter, tryck bort degen från dig med händerna och vik den sedan tillbaka över sig själv. Degen blir smidig och satinig.

 • Överför degen till en oljad skål, täck över och låt jäsa på en varm plats tills den är dubbelt så stor, minst 2 timmar.

 • Vänd försiktigt upp degen på en arbetsyta och dela den i 4 lika stora bitar om du gör mindre bröd eller i 2 bitar om du gör större bröd. Hantera degen försiktigt för att ha så mycket luft i den som möjligt. Låt bitarna vila, täckta med en ren handduk, i 10 minuter.

 • För att göra mindre panettone, smör fyra 1-punds kaffeburkar eller smör 4 till 5 tum breda djupa pergamentpappersformar (tillgängliga online och i bakverk). För att göra större panettone, smör två 2-punds kaffeburkar.
 • Forma varje degdel till en slät boll och lägg den i en form. Varje form ska vara ungefär halvfull.

 • Vispa de reserverade äggvitorna och använd för att pensla toppen av bröden. Täck över och låt bröden jäsa tills de bara fördubblats, upp till 1 timme.

 • Värm ugnen till 400°F (200°C). Justera ugnsgallret till mittläget.

 • Avtäck panettonen, sätt in dem i ugnen och sänk värmen till 350°F (175°C). Grädda i 30 till 35 minuter med mindre formar och upp till 45 minuter för större formar. Den exakta gräddningstiden varierar beroende på den exakta storleken på dina burkar eller formar. Brödet är färdigt när ett träspett som sticks in i mitten av brödet kommer ut rent (mellan 190° och 195°F [87°C to 90°C] på en omedelbar termometer).

 • Kyl panettonen i formarna i 15 minuter och ta sedan försiktigt bort bröden från formarna eller burkarna och lägg dem på galler för att svalna helt.

 1. Lagring-Panettone håller sig, tätt inlindad i plast, i upp till 1 vecka i rumstemperatur, eller kan frysas i upp till 6 månader.
 2. Kontrollera före gräddning-Innan du bakar, se till att du inte har någon torkad frukt som sticker ut ur degen, eftersom de kan brännas vid gräddning. Om du gör det, tryck försiktigt ner dem i degen.
 3. Bakning-Om din panetton får färg för snabbt under gräddningen, täck den löst med aluminiumfolie.

Servering: 1skivaKalorier: 417kcal (21 %)Kolhydrater: 55g (18 %)Protein: 9g (18 %)Fett: 18g (28 %)Mättat fett: 9g (56 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 6gTransfett: 1gKolesterol: 101mg (34 %)Natrium: 174mg (8%)Kalium: 192mg (5 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 15g (17 %)Vitamin A: 516IU (10 %)C-vitamin: 6mg (7 %)Kalcium: 52mg (5 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

1 Comment

 1. For my thesis, I consulted a lot of information, read your article made me feel a lot, benefited me a lot from it, thank you for your help. Thanks!

Leave a Reply

%d