Detta stekad lax med söt tahinisås är en elegant måltid med en stekpanna som kombinerar mör lax med krämig tahini och honungssås. För att förgylla liljan kröns den frasiga skinnlaxen med rostade pinjenötter, granatäpplekärnor och färsk persilja.

Fyra bitar pannstekt lax i söt tahinisås, toppad med granatäpple och pinjenötter.

Anpassad från Hanady Nabut | Medelhavet | Page Street Publishing, 2022

Tahini och fisk går nästan alltid ihop i Levanten. En okokt tahinisås serveras dock vanligtvis tillsammans med andra mezze-rätter på finalbordet. Jag gillar att puttra tahini och honung, som snabbt reduceras till en härlig sås.

Medan jag förr pocherade laxen i såsen, bryr jag mig nu hellre den för att få en fin krispig, gyllene skorpa. Det här är en enkel rätt som kommer att lämna ett bestående intryck.–Handy Nabut

Vanliga frågor om pannbränd lax med söt tahinisås

Vad är tahini?

Tahini är en pasta gjord av sesamfrön. Pastan är en stapelvara i köken i Medelhavet och Mellanöstern.

Vad händer om jag inte kan hitta granatäpplemelass?

Om du har svårt att hitta granatäpplemelass kan du enkelt göra din egen. Kombinera 4 koppar granatäpplejuice, 1/2 kopp socker och 1-2 matskedar citronsaft och låt sjuda på låg nivå i ungefär en timme tills vätskan har minskat och blandningen har en sirapsliknande konsistens. Förvara rester i kylen. Du kan använda det för detta och andra recept, eller blanda det med mousserande vatten och läsk för en uppfriskande behandling.

Vad ska jag servera till lax?

En snabb läsning av våra testares kommentarer borde hjälpa. De föreslår enkla, enkla eller delikat kryddade korn som vitt ris, couscous eller farro, med naan eller tunnbröd, och kanske några rostade grönsaker. Inget med starka, djärva smaker som kommer att konkurrera med huvudrätten.

Hur förhindrar jag att min lax fastnar i pannan?

Det finns ett par tips som hjälper dig att få din lax att släppa rent från pannan när det är dags att vända den.

Låt först laxen stå i rumstemperatur i 15 till 20 minuter innan du lagar den. Se till att den är helt torr innan tillagning. Och slutligen, krångla inte med det medan det lagar mat; låt en bra skorpa utvecklas så släpper den lätt från pannan.

Pannbränd lax med söt tahinisås

Fyra bitar pannstekt lax i söt tahinisås, toppad med granatäpple och pinjenötter.

Krispig skal stekt lax och krämig tahinisås är en perfekt match. Rostade pinjenötter och söta granatäpplekärnor ger en delikat crunch för att avrunda rätten.

Handy Nabut

Prep 20 min

laga mat 30 min

Total 50 min

Till den söta tahinisåsen

Till pannan stekt lax

Gör den söta tahinisåsen

  • Vispa tahini, citronsaft, honung, 1/4 tsk salt och vatten i en medelstor skål tills den är slät.

Gör pannan stekt lax

  • Krydda varje laxfilé med 1/4 tsk salt och nymalen svartpeppar.

  • Värm 2 matskedar (30 ml) olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. När oljan är varm, lägg laxbitarna med skinnsidan uppåt i pannan. Koka fisken i 3 minuter, sänk värmen till medel, vänd försiktigt laxen och koka den i 4 minuter till. Lägg över laxen på en tallrik.

    Om dina laxfiléer är tjockare eller tunnare än 1 1/4 tum (3 cm), måste du justera tillagningstiden något.

  • Tillsätt 3 matskedar (45 ml) olivolja i stekpannan och rör ner löken. Sänk värmen till medel-låg och koka tills den är genomskinlig, rör om ofta, 10 till 12 minuter.

  • Rör ner vitlök och spiskummin och koka tills det doftar, cirka 2 minuter. Häll i den förberedda tahinisåsen och låt sjuda tills den börjar tjockna, 3 till 5 minuter.

    Om såsen blir för tjock, späd med vatten, 1 msk i taget tills den får en slät konsistens.

  • Lägg tillbaka laxfiléerna i stekpannan och koka tills de är genomvärmda och fisken lätt flagnar, 1 till 2 minuter.

  • Servera med granatäpplekärnor, pinjenötter, persilja och granatäpplemelass.

Servering: 1delKalorier: 554kcal (28 %)Kolhydrater: 14g (5 %)Protein: 38g (76 %)Fett: 39g (60 %)Mättat fett: 6g (38 %)Fleromättat fett: 11gEnkelomättat fett: 20gKolesterol: 94mg (31 %)Natrium: 813mg (35 %)Kalium: 1018mg (29 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 6g (7 %)Vitamin A: 87IU (2 %)C-vitamin: 12mg (15 %)Kalcium: 66mg (7 %)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 5 augusti 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.





Source link

Rate this post

Leave a Reply