Denna upp och nervända päron- och kardemummakolakaka är en underbar dessert, från Great British Bake-Offs Chetna Makan, som kombinerar en mjuk och fuktig sockerkaka med apelsinmandel med en söt karamell- och pärontopping. Den är enkel att göra men ser helt fantastisk ut.

Anpassad från Chetna Makan | Kardemummaleden | Mitchell Beazley, 2021

Hembakning är inte särskilt populärt i Indien och, som med de flesta indiska kök, hade vårt inte en inbyggd ugn. Det mesta av husmanskost görs på hällen, och på restauranger är tandoor-ugnen valet. Mina första minnen av att baka är att mamma använde vår mycket enkla bordsugn (som hon fortfarande använder) för att göra födelsedagstårtor till mina två systrar och mig. När jag blev äldre bakade jag själv kakor till vänner och mina många kusiner – vi hade en stor släkt och det fanns alltid gott om god mat vid familjesammankomster, högtider och festivaler.

Vi besökte regelbundet lokala bagerier för godsaker som gräddrullar, ananastårta, rombollar, munkar och pattice (smarta smördegssnacks) – bara jag tänker på dessa transporterar mig hem. När jag återvänder till Indien, gör jag en poäng av att besöka de gamla bagerierna för att återuppleva de underbara ögonblicken från min barndom. Butikerna gör fortfarande samma bakverk, även efter alla dessa år.— Chetna Makan

Vanliga frågor om päron och kardemumma kola upp och ned tårta

Vilka är de bästa päronen att använda i denna päronkaka?

I en tårta som denna är fruktens form synlig i den färdiga produkten så du vill använda ett päron som är tillräckligt fast för att hålla sig, ja…päronformat. Bosc-päron är det bästa valet i detta recept men Concorde och Anjou (franska smörpäron) kommer också att fungera ganska bra.

Vad är det bästa sättet att frysa denna tårta?

Kakan håller sig i en lufttät burk i upp till 4 dagar. Om du vill frysa in dina rester, slå in tätt och frys in i upp till 3 månader. Tina på bänken och packa sedan upp. Inslagning och frysning betyder dock att du kan förlora lite av den karamelltoppen, så var uppmärksam innan du gör det.

Jag har inte självjäsande mjöl. Vad kan jag använda istället?

För det här receptet har vi redan räknat ut åt dig. Kombinera helt enkelt 1 1/8 koppar universalmjöl, 1 1/2 tsk bakpulver och 1/4 tsk salt. Se till att blanda ihop ordentligt och använd enligt anvisningarna.

Gör kardemummakaramell

  • Värm ugnen till 350°F (180°C). Smöra en 9-tums (23 cm) springform.
  • I en medelstor kastrull på medelhög värme, värm försiktigt smör, socker och mald kardemumma tills sockret har löst sig och smöret har smält, cirka 3 minuter. Koka i 2 minuter till, rör om ofta.

  • Häll denna sås försiktigt i den förberedda pannan och fördela den jämnt över basen. Lägg de halverade päronen ovanpå såsen med de skurna sidorna nedåt.

    ☞ TESTERTIPS: Beroende på formen och storleken på dina päron kanske du inte får plats med alla päronhalvorna i pannan. Njut av resterna som mellanmål.

Gör kakan upp och ner

  • I en stor skål, kombinera socker, smör, mjöl, mandel, bakpulver, ägg och apelsinskal. Använd en eller stående mixer utrustad med paddeltillbehöret för att vispa tills det är lätt och krämigt, cirka 2 minuter.

  • Skeda försiktigt kakblandningen över päronen, var noga med att inte störa dem. Grädda tills en kakprovare sätts in i mitten av kakan kommer ut ren, 50 till 65 minuter.
  • Låt svalna i pannan i 10 minuter och vänd sedan försiktigt upp på ett galler. Njut av varmt eller kallt.

Servering: 1 serveringKalorier: 361 kcalKolhydrater: 40 gProtein: 5 gFett: 21 gMättat fett: 12 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gTransfett: 1 gKolesterol: 108 mgNatrium: 30 mgKalium: 158 mgFiber: 3 gSocker: 27 gVitamin A: 648 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 54 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Chetna Makan. Foto © 2021 Nassima Rothacker. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Denna vackra päron och kardemumma kola upp och ner tårtan levereras på både smak och konsistens. Perfekt kokta päron inbäddade på toppen av en seg skorpa och en vaniljsås, med starka toner av apelsin och en touch av kardemumma, vilket ger en imponerande efterrätt.

Päron Kardemumma Karamell upp och ner tårta--Jennifer W.

Jag köpte fyra Bartlett-päron två dagar i förväg för att ge dem möjlighet att mogna innan bakning. Jag passar 3 1/2 päron (med lite noggrann putsning) i en cirkel. Efter 10 minuter ur ugnen och kört en kniv runt kanterna vände jag kakan upp och ner och den gled lätt ur formen.

Serveras med vaniljglass eller vispgrädde, det här skulle vara en bra efterrätt till semestern.

Jag var så exalterad över att testa det här receptet på päron- och kardemummakola upp och ner eftersom det är päronsäsong och kardemumma är min favoritkrydda! Ljusstyrkan från det färska päronet och värmen från kardemumman var underbart tillsammans.

Kakan hade mer av en fuktig smula än vad jag är van vid i en upp och nervänd kaka och jag blev ganska förtjust i den för varje tugga. Jag njöt verkligen av inslaget av apelsin också. Att hålla päronen i halvor var min favoritdel. Att ta en tugga av kakan med en stor skiva päron var så tillfredsställande. Det här är en vacker och unik tårta som jag definitivt kommer att göra för speciella tillfällen!

Denna päron- och kardemummakola upp och ner är en fantastisk höstlig efterrätt som inte är alltför förmätet. Den här kakan kan stå ensam eller passa fint med en havssaltad kola. De varma kardemumma-klädda päronen sitter ovanpå en vacker sockerkaka med apelsinzest full av fukt och smak.

Ursprungligen publicerad 14 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply