Denna päronmandeltårta, gjord på päron, mald mandel och en söt deg, är en klassisk fransk dessert. Lätt men ändå elegant. Ett fantastiskt höstrecept.

En rektangulär tårta med klyftor av päron inbakade i en rektangulär tårtaform.

Även om den här klassiska päronmandeltärtan är fransk, känner den inga gränser när det gäller dess tilltalande. Samtidigt som vi uppskattar smaken och det är det som får oss att göra den om och om igen, svimmar vi också för tårtans eleganta långsträckta linjer. [Editor’s Note: The only trick to recreating them at home is not everyone has a 13-inch rectangular tart pan like the one shown in the photo above. Thankfully this recipe also works quite admirably in a good old 11-inch round tart pan.] Ibland halveras päronen helt enkelt, men det ser mer attraktivt ut om de skivas.Laura Washburn

Vanliga frågor om päronmandeltårta

Vilka är de bästa typerna av päron att använda till denna tårta?

Välj fasta, mogna päron som tål bakning. Bosc eller Anjou skulle fungera bra här.

Hur ska jag servera denna tårta?

Denna klassiska franska efterrätt kräver inte mer än en klick vaniljglass eller en klick tung grädde.

☞ Gillar du syrliga recept? Pröva dessa:

Päronmandeltårta

En rektangulär tårta med klyftor av päron inbakade i en rektangulär tårtaform.

Denna päron- och mandeltårta, gjord på päron, mald mandel och en söt deg, är en klassisk fransk dessert. Lätt men ändå elegant. Ett fantastiskt höstdessertrecept.

Ryland Peters & Small

Prep 35 min

laga mat 50 min

Total 2 timmar

Till päron- och mandelfyllningen

Gör bakelsedegen

  • Häll mjöl, socker, smör och salt i en matberedare och mixa tills blandningen precis är blandad (någonstans mellan 5 och 10 pulser). Tillsätt 4 msk vatten och pulsa bara tills degen håller ihop. Tillsätt eventuellt mer vatten, 1 matsked åt gången, och pulsa bara tills degen börjar klumpa sig.

  • Slå in degen i vaxat papper och ställ i kylen i 30 till 60 minuter.

  • Låt degen vila i rumstemperatur i ca 10 minuter. Smöra och mjöla lätt en 13 x 4 tum (33 x 10 cm) syrlig form med löstagbar botten eller en 11 tum (28 cm) rund tårtform med löstagbar botten.

  • Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta till en cirkel som är något större än tårtformen. Överför degen till formen, låt överskottet hänga över kanterna på formen. Tryck försiktigt ut degen i formen. Rulla en kavel över toppen, använd kanten på formen som skäryta och låt överflödigt bakverk falla bort. Kyl i minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 400ºF (200ºC).

  • Pricka degen överallt med pinnarna på en gaffel, klä den med bakplåtspapper och fyll med bakvikter. Grädda i 15 minuter, ta sedan bort pergamentet och vikterna och grädda i 10 till 15 minuter till tills de är gyllene. Låt svalna till rumstemperatur innan du fyller på.

Gör päron- och mandelfyllningen

  • Sänk ugnstemperaturen till 375°F (190°C).

  • I en skål, kombinera smör och socker och vispa med en handhållen eller stående mixer tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, 1 i taget, vispa ordentligt efter varje tillsats. Tillsätt mandeln, mjölet och vaniljfröna eller extrahera och blanda bara tills det blandas.

  • Häll fyllningen i det delvis bakade bakverksskalet och jämna till ytan.

  • Ordna päronskivorna ovanpå mandelblandningen. Grädda i 20 till 25 minuter, tills den är puffad och gyllene. Låt svalna något innan du skär upp. Servera varm med vaniljglass.

Servering: 1delKalorier: 606kcal (30 %)Kolhydrater: 61g (20 %)Protein: 10g (20 %)Fett: 38g (58 %)Mättat fett: 18g (113 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 8gTransfett: 1gKolesterol: 132mg (44 %)Natrium: 223mg (10 %)Kalium: 171mg (5 %)Fiber: 6g (25 %)Socker: 27g (30 %)Vitamin A: 929IU (19 %)C-vitamin: 4mg (5 %)Kalcium: 70mg (7 %)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 2 oktober 2013

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.





Source link

Rate this post

Leave a Reply