
Pasta e ceci är någonstans mellan en soppa och en gryta, beroende på hur du avslutar den. Kikärter, pasta, passata, buljong. Sedan avslutar du allt det där med grönkål, ett riv av parmesan och en klick god olivolja. En rejäl romersk måltid som bygger på grunderna – men det är allt annat än grundläggande, baby.
Anpassad från Rebecca Seal & John Vincent | Leon Happy Guts | Conran, 2021
Vi tror på principen att ge själen näring med mat som ger näring åt kroppen – vilket gör oss lyckliga, ger oss en frisk tarm och ett stärkt immunförsvar. Vi tror att vi alla borde använda extra virgin olivolja i överflöd och vin och ost kan faktiskt vara bra för dig.–Rebecca Seal och John Vincent
HUR LÄNGE HÅLLER PASTA E CECI I KYLEN?
Du kan förvara eventuell överbliven pasta e ceci i kylen, väl täckt, i upp till 3 dagar. Det fina med pasta e ceci är att den kan göras som antingen en soppa eller en gryta, och du kommer att märka när den står i kylen att den definitivt blir tjockare. Om du gör den mer soppig, tillsätt bara en skvätt buljong innan du värmer den igen. Annars är det bara att njuta av det med lite pösigare och mjukare nudlar – det är hur gott som helst.
-
I en stor, djup gryta eller holländsk ugn med lock på medelvärme, värm oljan. Tillsätt morötter, lök, selleri och salt. Koka, rör om, tills grönsakerna mjuknat och löken är genomskinlig men inte brynt, 8 till 10 minuter.
-
Tillsätt vitlök och chili, om du använder, och koka i 2 minuter, rör om ofta. Tillsätt tomatpurén och koka under omrörning tills den mörknar och smälter med oljan.
-
Tillsätt 2 1/2 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten, mycket svartpeppar, rosmarin, kikärter och chili- eller pepparflingor, om du använder det. Låt koka upp och koka i 5 minuter.
-
Om du föredrar en tjockare, rikare buljong, ta bort ca 2 slevar av grytan och använd en stavmixer att blixt tills den är helt slät, häll sedan tillbaka i grytan. Annars, fortsätt till steg 5.
☞ TESTERTIPS: Om du har några parmesanskal i frysen, släng en i soppan medan den puttrar.
-
Låt soppan sjuda tillbaka och tillsätt sedan pastan och 1 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten. Täck över och koka tills al dente, enligt förpackningens instruktioner, rör om då och då och fyll på buljong eller vatten efter behov.
-
Om du använder, tillsätt grönkålen/kålen ca 3 minuter innan pastan är klar, rör om och sätt på locket igen. (Om du gillar välkokta grönsaker utan crunch, tillsätt 5 minuter innan pastan är tillagad.)
-
Smaka av och tillsätt mer krydda (kom ihåg att osten också är salt) eller chiliflakes, om du vill. Servera i breda skålar, med riven parmesan över och en klick extra virgin olivolja.
☞ TESTERTIPS: När du värmer upp rester, rör i ytterligare buljong eller vatten, eftersom soppan tjocknar avsevärt när den sitter.
Servering: 1 serveringKalorier: 314 kcalKolhydrater: 45 gProtein: 8 gFett: 12 gMättat fett: 2 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 8 gNatrium: 844 mgKalium: 360 mgFiber: 2 gSocker: 4 gVitamin A: 4350 IUC-vitamin: 54 mgKalcium: 73 mgJärn: 2 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Jag älskar en rik gryta på kallare nätter – sötman som dyker upp från mise-en-place, de rejäla köttbitarna som flyter bland buljongen, överraskande örter och aromater. Tyvärr är det en sällsynt slöseri eftersom jag drar ner på mängden kött jag äter, men den här romerska versionen för pasta e ceci fyller mer än väl mitt behov av en gryta.
De två huvudkomponenterna – ditalini och kikärter – spelar utmärkta straight men till de andra dominerande ingredienserna som ingår i denna maträtt. De leker särskilt bra med de röda chiliflakesna och kalabriska chilen och skär igenom sin kraftfulla hetta. Det här är också en bra ursäkt för att använda den där fina olivoljan du sparar för speciella tillfällen.
Det är också extremt förlåtande när det gäller att lägga till lite grönt. Medan receptet kräver en mörkare grön som grönkål eller mangold, använde jag spenat eftersom det var vad jag hade till hands (även om jag skulle rekommendera att använda mer än 5 uns spenat på grund av hur det vissnar ner).
Jag skulle rekommendera att steg 4 är ett obligatoriskt steg istället för ett valfritt. Att använda en stavmixer på en liten del av buljongen gav hela rätten extra fyllighet och krämighet.
Det är otroligt hur så mycket smak kan fås från så enkla ingredienser. Pasta e ceci är vegetarisk men den har alla de tillfredsställande egenskaperna hos en köttbaserad måltid. Vi älskade absolut allt med det inklusive den tillsatta grönkålen på slutet!
Vi är inga stora fans av kikärter, förutom när de antingen är knapriga rostad eller gjort till hummus, så jag valde att använda en burk cannellinibönor till kikärtorna i det här receptet. Kanske borde jag i min ansökan kalla detta Pasta e Fagioli. När jag först tittade på receptet undrade jag hur det kunde bli tillräckligt med smak skapad av bara två matskedar passata och varmt vatten istället för en buljong. Jag har definitivt bevisat att jag har fel. Komplexiteten i soffritto tillsammans med färsk rosmarin, chiliflake, passata och grönkål fungerade verkligen tillsammans för att skapa en mycket levande smak till vad som potentiellt kunde ha varit en mycket intetsägande gryta med pasta och bönor.
Jag följde anvisningarna som nämnts utom för att byta bönor, och alla instruktioner var enkla och lätta att följa i varje steg av smakbyggandeprocessen. Jag använde inte den hackade röda chilen men använde de krossade röda chiliflingorna så att jag kunde kontrollera värmenivån. Jag mosade även 2 slevar av grytan för att tjockna lite. Den hackade grönkålen (jag använde 2 uns) tillsattes 3 minuter innan pastan var klar och den var perfekt knaprig och gav en underbar konsistens till grytan. Jag justerade för kryddor på slutet med ytterligare en ¼ tesked salt och ytterligare en malning av nyknäckt peppar.
Jag serverade grytan med den rekommenderade klicken extra virgin olivolja och nyriven parmesanost Reggiano med knaprig fransk rullar på sidan. Vi kommer definitivt att göra den här rätten igen och igen!
Denna rejäla vegetariska pasta e ceci var lätt att sätta ihop med skafferihäftklamrar. Nästa gång jag gör detta skulle jag använda varm buljong eller fond i stället för det varma vattnet. Tillsatsen av grönkål rundar av rätten och ökar näringen. Istället för den traditionella ditalini använde jag glutenfria pastaskal som ger det perfekta kärlet för kikärtorna. Jag tyckte att grytan var mycket tjock utan att göra besväret med att blanda en portion.
Den här pastan e ceci är en fantastisk och mättande middag i en kruka som träffar alla de rätta tonerna: salt, lite hetta, krämig, några grönsaker och den skulle tillfredsställa även den kräsnaste. Denna variant på det traditionella receptet är perfekt för en mysig middag och låter dig välja ditt eget äventyr! Sugen på en rejäl soppa? Bra, blanda bara inte ner såsen. Vill du ha en tjockare och rejäl måltid? Blanda gärna ihop buljongen lite mer för att få en krämigare sås (och ett bra veganskt alternativ till att lägga till grädde.) Det här receptet kan också anpassas för alla större kostrestriktioner (glutenfri, vegansk eller mjölkfri ) så om du behöver mata en mångsidig grupp är detta ett perfekt recept.
Denna pasta e ceci är en fantastisk, rejäl snabb soppa. Jag betygsätter detta en 8 mestadels för att det är lätt att tillaga och det faktum att de flesta skulle ha dessa ingredienser till hands. Jag var skeptisk till om 2 msk tomatpuré skulle räcka för att märka men i kombination med de andra aromaterna och kryddorna blev resultatet mycket tilltalande. Även utan kött var soppan så mättande. Jag använde både chileflake och hackad röd chile och tror att de båda bidrog till det slutliga resultatet: en fin baksida av kryddighet.
Vi njöt av denna soppa till lunch med en bit knaprig bröd. Hoppa inte över klick olivolja eller nyriven parmesan! Slutresultatet kändes lätt men ändå mättande och mycket tröstande. Eftersom vi bara är två använde jag resterna genom att tillsätta resten av en 24 oz burk tomatpuré (som jag köpte för originalreceptet) en tärnad kielbasa och lite vatten för en ännu mer rejäl version av originalet.
Återigen, detta är ett bra basrecept för nya kockar, collegebarn eller de av oss som har bråttom. Du kan ersätta grönkålen i form av pasta, kål eller lägga till ett protein om så önskas. Förberedd som skriven är mycket bra. Jag ser att göra detta till lunch ofta.
Denna pasta e ceci är en tålig, smakrik maträtt, perfekt för en kall eller regnig dag. Lagom mycket krydda och fylld med nyttiga grönsaker. Det är en hel del förberedelsetid att samla in och hacka ingredienser, men när de väl är sammansatta kommer ingredienserna snabbt ihop.
Jag rekommenderar starkt det valfria steget att blanda några av de kokta grönsakerna med en stavmixer och sätta tillbaka dem i grytan. Detta ger en rik, krämig bas. Jag rekommenderar också att du lägger till den valfria grönkålen precis i slutet för extra ljusstyrka. Det här är en så komplett rätt, jag serverade den med bara lite knaprigt bröd. Det var lika välsmakande överblivet – men jag behövde tillsätta lite mer vätska.
Lägg till denna pasta e ceci till din Meatless Monday-repertoar. Den är rejäl, näringsrik och kicken från de färska chili- och pepparflingorna gör den också tillfredsställande. Receptet är lättillgängligt med lätta att hitta ingredienser och enkla steg du kan segla igenom en hektisk vardagskväll. Jag bestämde mig för att mixa två slevar av blandningen med hjälp av en stavmixer (det var en kall natt och jag ville ha en tung middag), och gav min grönkål fem minuter att tillaga — gott om tid att bli mör.
“Ska det här vara en soppa, eller en gryta, eller saucy pasta?” Frågan dök upp när jag följde receptet och tillsatte mer vätska för att nå min önskade konsistens. Jag skulle kalla denna version av pasta e ceci för en tjock soppa.
Denna pasta e ceci är enkel komfortmat när den är mest grundläggande, tillfredsställande och snabb att tillaga. Jag valde att inte lägga till grönt till min eftersom grönkålen inte såg bra ut på min marknad, men jag tror att babyspenat skulle ha varit ett perfekt alternativ.