Detta pepparkaka cheesecake smakar som klassiska julkryddor – kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika – i varje tugga. En enkel men fantastisk semesterdessert.

En hel pepparkaka cheesecake på ett vitt fat med en skiva som saknas.

Vänta bara tills dina gäster får en glimt av denna pepparkakscheesecake på julbordet. De kommer inte att bli besvikna. Och inte du heller.

Cheesecaken är tre gånger så god som de flesta tack vare de välbekanta tonerna av socker och kryddor och allt som är trevligt spelar en roll inte bara i fyllningen utan i kakskalet och de snygga kakorna.–David Leite


Varför våra testare älskade detta

Våra testare strömmar över detta semestercheesecake-recept. De fann att det var det slät, krämig och inte alltför rik. Trudy N. “rekommenderar det starkt till pepparkaksälskare.”

Larry N. kallar detta den “finaste cheesecake som jag någonsin har gjort.” Stort beröm, verkligen.

Anteckningar om ingredienser

 • Pepparkaksdeg–Du kan ersätta en annan utrullad pepparkaksdeg här, om du föredrar det.
 • Färskost--Använd helfet färskost här för mest smak och bästa konsistens i din färdiga cheesecake.
 • Osvavlad melass–Ljus eller mörk melass fungerar här, men använd inte blackstrap melass. Smaken är för stark och bitter. Om du tycker att smaken av melass är för stark kan du även ersätta den med honung.

Hur man gör detta recept

 1. Värm ugnen till 350°F. Kavla ut hälften av kakdegen på mjölat bakplåtspapper och grädda tills den är gyllenbrun. Kyl helt.
 2. Kavla ut resterande kakdeg. Skär och baka pepparkakor, enligt receptet. Spara dem för att dekorera cheesecaken.
 3. Pulsera den stora fyrkanten av pepparkakor i en matberedare att göra 2 koppar pepparkakssmulor. Blanda dem med smör och socker och tryck ut i en 9-tums springform. Grädda tills det stelnat, svalna sedan helt.
 4. För att göra fyllningen, vispa färskosten tills den är slät. Vispa i socker och vanilj, sänk sedan mixerhastigheten till låg och tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt melass, salt, kryddor och skal och vispa väl.
 5. Sänk ugnstemperaturen till 325°F. Skrapa av fyllningen på den avsvalnade skorpan och lägg sedan springformen i en grund långpanna. Häll kokande vatten runt pannan och grädda sedan tills cheesecaken är gyllenbrun och nästan helt stel.
 6. Kyl cheesecaken helt. Lägg över till kylen och förvara utan lock i minst 8 timmar innan du toppar med pepparkaksgubbar och serverar.

Vanliga frågor

Hur undviker jag sprickor i min cheesecake?

Det finns några olika saker du kan göra för att undvika sprickor i din cheesecake. Använd rumstempererade ingredienser, blanda fyllningen långsamt för att minimera tillsatsen av luft, se till att den inte överbakas och låt den svalna helt innan du flyttar den.

Kan jag göra detta i förväg?

Ja. Cheesecaken måste svalna i kylen i minst 8 timmar innan servering, och våra testare fann att smaken faktiskt förbättrades med tiden, så gör den gärna en hel dag innan servering.

Hur skär man jämna, rena skivor av cheesecake?

Torka rent kniven mellan varje snitt, och doppa kniven i ett glas varmt vatten eller kör den under varmt vatten mellan varje snitt för att säkerställa jämna, jämna skivor.

Hjälpfulla tips

 • Använd rumstempererade ingredienser. Detta kommer att säkerställa en slät, klumpfri smet och hjälper till att förhindra sprickor i den bakade cheesecaken.
 • För att spara tid kan du byta ut pepparkaksdegen mot köpta ingefärakakor för att göra basen till smulorna. Du kommer inte ha pepparkaksgubbarna för att dekorera den färdiga tårtan, men du kan toppa den med vispgrädde eller andra dekorativa godisar.
 • Förvara den bakade cheesecaken i kylen i upp till 4 dagar, eller frys in, väl inlindad i plast, i upp till 3 månader.

Fler bra recept på cheesecake

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Pepparkakor Cheesecake

En hel pepparkaka cheesecake på ett vitt fat med en skiva som saknas.

Denna pepparkaksostkaka smakar som klassiska julkryddor – kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika – i varje tugga. En enkel men fantastisk semesterdessert.

Prep 50 min

laga mat 1 hr 10 min

Total 3 timmar

Till pepparkaksskalet

Till pepparkakscheesecakefyllningen

Gör pepparkaksskalet

 • Värm ugnen till 350°F (177°C).

 • Mjöla rikligt med en stor bit bakplåtspapper. Lägg 1/2 av pepparkaksdegen på det mjölade pappret och kavla ut den till en 13 x 10 tums rektangel ca 1/4 tum tjock. Damma av överflödigt mjöl.

 • Skjut bakplåtspappret och degen på en plåt och grädda tills den är fast och gyllenbrun, ca 14 minuter. Lägg över bakplåtspappret och kakan till ett galler och låt det svalna helt.

 • På en annan generöst mjölad bit pergament kavla ut den återstående pepparkaksdegen ca 1/4 tum tjock. Använd en kakformare och baka den återstående pepparkaksdegen enligt anvisningarna i receptet för pepparkakor.
 • Bryt den kylda rektangulära kakan i flera stora bitar och mixa dem i en matberedare tills de är finmalda. Mät upp 2 dl pepparkakssmulor och lägg dem i en skål. Spara de återstående smulorna för annan användning (som att knapra dem eller strö över glass).

 • Tillsätt smör och socker till smulorna i skålen och blanda tills det blandas. Tryck blandningen jämnt över botten och 1/3 av vägen upp på sidorna av en 9-tums springform.
 • Linda utsidan av pannan med ett dubbelt lager aluminiumfolie. Grädda tills pepparkaksskalet stelnat, ca 10 minuter. Överför pannan till ett galler för att svalna helt.

Gör pepparkakscheesecakefyllningen

 • Sänk ugnstemperaturen till 325°F (163°C). Koka upp en liten kastrull med vatten.

 • Vispa färskosten tills den är fluffig och slät, cirka 3 minuter i skålen med en stavmixer eller med en handhållen mixer på medelhastighet. Vispa i socker och vanilj, skrapa ner sidorna av skålen efter behov.

 • Sänk hastigheten till låg. Tillsätt äggen, 1 i taget, vispa ordentligt efter varje tillsats och skrapa ner sidorna av skålen efter behov. Slå i melass, salt, ingefära, kanel, muskotkryddnejlika och skal.
 • Skrapa av fyllningen på den avsvalnade pepparkaksskorpan. Lägg springformen i en stor, grund långpanna. Dra ut det mittersta ugnsgallret och ställ in stekpannan på gallret. Häll försiktigt tillräckligt med kokande vatten i långpannan för att nå halvvägs upp på sidan av springformen och tryck sedan tillbaka gallret i ugnen.

 • Grädda cheesecaken tills fyllningen är en jämn, vacker blek nyans av brun och verkar stel men fortfarande är något vinglig i mitten, 60 till 70 minuter. (Bäst resultat fick vi när vi tog ut cheesecaken efter 65 minuter.) Flytta springformen till en galler och låt cheesecaken svalna helt.
 • När cheesecaken har svalnat till rumstemperatur, skjut in den i kylskåpet utan lock och kom tillbaka för det 8 timmar senare.

 • Innan servering, kör en kniv eller en förskjuten spatel runt kanten på pepparkakscheesecaken för att lossa den från sidorna av pannan. Ta försiktigt bort pannan och, om så önskas, arrangera pepparkakorna runt mitten av cheesecaken.

 1. Ingredienser-Använd rumstempererade ingredienser. Detta kommer att säkerställa en slät, klumpfri smet och hjälper till att förhindra sprickor i den bakade cheesecaken.
 2. Genvägar–För att spara tid kan du byta ut pepparkaksdegen mot köpta ingefärakakor för att göra basen till smulorna. Du kommer inte ha pepparkaksgubbarna för att dekorera den färdiga tårtan, men du kan toppa den med vispgrädde eller andra dekorativa godisar.
 3. Lagring-Förvara den bakade cheesecaken i kylen i upp till 4 dagar, eller frys in den, väl inlindad i plast, i upp till 3 månader.

Servering: 1skivaKalorier: 550kcal (28 %)Kolhydrater: 47g (16 %)Protein: 8g (16 %)Fett: 38g (58 %)Mättat fett: 22g (138 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 10gTransfett: 0,2gKolesterol: 178mg (59 %)Natrium: 376mg (16 %)Kalium: 279mg (8%)Fiber: 0,2g (1 %)Socker: 45g (50 %)Vitamin A: 1467IU (29 %)C-vitamin: 0,1mgKalcium: 121mg (12%)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

Leave a Reply