Dessa pepparkakor är söta old-school i sin elegans. Innehåller ingefära, kryddpeppar, muskulatur och svart sirap, de är inte dina traditionella glasyrknappar, små julkakor.

Anpassad från Regula Ysewijn | Den officiella Downton Abbey julkokboken | Weldon Owen, 2020

Pepparkakor, som har en lång historia i stora delar av Europa, dök upp först i engelska kokböcker i slutet av 1300-talet. Den formades ofta till mänskliga former – ofta älskare, ibland till och med kungar och drottningar – med hjälp av en träform. Enligt The Oxford Companion to Sugar and Sweets befallde Elizabeth I sitt kök att forma pepparkakor för att likna hennes hovmän, friare och andra, som hon sedan skulle ha serverat till dem. I början av artonhundratalet var en liknande sed populär på lokala mässor, där pepparkakor “män” köptes av flickor som letade efter en älskling. Enklare former, som stora rutor och friformade kex, såldes också, både på mässor och på bagerier. Under den viktorianska eran blev pepparkaksfigurer populära julgransprydnader.—Regula Ysewijn

Vanliga frågor om pepparkakor

Jag har klippt ut mina kakformer. Hur får jag dem lätt från bakplåtspappret?

Om du har svårt att ta bort pepparkakan från bakplåtspappret, vänd upp den på bakplåten (efter att du har tagit bort kakformarna och degen först), och dra bort det mjölade bakplåtspapperet från degen.

Vad är svart sirap? Vad mer kan jag använda i denna pepparkaka?

Svart sirap är vad som används som melass i Storbritannien. Det är någonstans mellan melass och blackstrap melass. Om du har båda föreslår vi att du blandar dem till hälften för att uppnå balansen mellan sött och bittert. Om inte, använd bara vanlig melass – om du bara använder blackstrap melass kommer att göra kexen för beska. Författaren föreslår också att man använder gyllene sirap eller lätt melass om man vill ha en lättare smak.

  • Värm ugnen till 275°F (135°C). Klä två kantade bakplåtar med bakplåtspapper.
  • I en stor skål, vispa ihop mjöl, ingefära, kryddpeppar och musbröd. Tillsätt smöret och gnid in det med fingrarna i mjölblandningen tills blandningen är konsistensen av grova brödsmulor.
  • Tillsätt sockret och rör om med en träslev tills det är helt blandat. Häll i sirapen eller melasset och blanda tills det är blandat.
  • Knåda degen i bunken tills den är slät och jämn mörk, ca 2 minuter.

  • Lägg en plåt med bakplåtspapper på en arbetsyta, pudra den lätt med mjöl, lägg degen i mitten och klappa den till en tjock, fet skiva.

  • Om du använder en kakskärare, kavla ut degen en knapp 1/4 tum (6 mm) tjocklek. Använd en fräs i vilken form du vill och skär ut så många kex som möjligt. Flytta dem till de förberedda kastrullerna, håll dem cirka 2 cm (3/4 tum) från varandra. Samla ihop resterna, kavla ut, skär ut fler kex och lägg i pannorna.

  • Om du använder en pepparkaksform i trä, kavla ut degen cirka 8 mm tjock eller tjockare, beroende på skärningens djup. Doppa formen i vatten och pudra lätt med mjöl. Skär en bit utkavlad deg som är cirka 3 cm större än skärningen. Lägg den på den förberedda formen, rulla sedan kaveln över formen och tryck in degen i sniden. Skär bort eventuell överflödig deg från kanten av formen och vänd ut kexet på en förberedd form. Upprepa för att göra så många kex som möjligt, lägg till dem i pannorna och håll dem cirka 2,5 cm från varandra. Samla ihop resterna, kavla ut, tryck ut fler kex och lägg i pannorna.
  • Grädda kexen, rotera formarna bakåt framtill halvvägs genom gräddningen, tills de är knapriga, cirka 30 minuter. Låt svalna på formarna på galler i 5 minuter, överför sedan kexen till gallren och låt svalna helt.

Downton Abbey julkokbok

Anpassad från

Den officiella julkokboken för Downton Abbey

Köp på Amazon

Servering: 1 serveringKalorier: 142 kcalKolhydrater: 25 gProtein: 2 gFett: 4 gMättat fett: 2 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gKolesterol: 10 mgNatrium: 5 mgKalium: 153 mgFiber: 1 gSocker: 9 gVitamin A: 111 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 24 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2020 Regula Ysewijn. Foto © 2020 John Kernick. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här gammaldags brittiska pepparkaksreceptet har en fin nivå av ingefärskrydda, vilket ger en underbart skarp kick i bakkanten av varje tugga som också dröjer sig kvar lite. Receptet kommer ihop väldigt snabbt, och det är förmodligen ett bra ett att göra med barnen!

Min familj ÄLSKAR pepparkakor så när det här receptet för pepparkakskakor stötte på min bärbara dator visste jag att vi var tvungna att prova. Dessutom, eftersom det inte krävde några ingredienser som jag inte hade till hands OCH använde musblomma som jag köpte för ett annat recept och inte har använt upp, hade det alla märken som en vinnare.

Jag valde att använda en rund kexfräs till mina kakor efter att ha använt min “impression” kavel (som trycker ner järnekblad i degen) och med min 2-tums kexskärare fick jag bara 13 kakor så mängden av dessa kakor är också ganska lite av om den inte görs i en mindre storlek. Jag rullade dem också 1/4 tum tjocka (med hjälp av kavelmätstavar) och de blev inte knapriga men var inte obehagliga, bara inte “krispiga”.

Allt som sagt, jag tror att med några justeringar kan detta vara en mycket läcker kaka för att döpa i kaffe eller ett glas mjölk. Jag tror att det skulle vara en bra början att lägga till lite kanel (kanske 1 msk) för att balansera ingefära/peppar/must. Det rekommenderas också att rulla dem tunnare om man önskar en knaprigare kaka. Med hjälp av de viktade måtten för mjölet var min deg väldigt klibbig så jag skulle föreslå att man antingen ökade mjölet som användes från början eller att man var beredd att använda en hel del när man kavlade.

Ursprungligen publicerad 16 december 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply