Denna pepparsherry är en enkel krydda gjord av het paprika och sherry. Ringla det över bönor, ris, gryta och tacos. Hur lätt är det?

Fyra flaskor pepparsherry.

Häll några heta paprika i en flaska sprit och ställ åt sidan så länge du kan motstå. Vad kan vara lättare? Eller mer mångsidig! Vi dricker detta över och i bönor och ris, grytor och soppor, fisktacos. Ta bara inte en klunk av det. Och, som författaren Virginia Burke rekommenderar (eftersom vi vet att du kommer att bli frestad), “Om du faller för frestelsen och äter paprikan, kan du alltid lägga till en till till sherryn senare.”– Renee Schettler

  • Ta bort stjälkarna från paprikorna och halvera dem eller sticka dem med en gaffel eller spett.
  • Packa din paprika i en ren murarburk och täck med sherry (eller rom) och skruva på locket. Om paprikorna är tillräckligt smala kan du helt enkelt skjuta in dem i flaskan med sprit (du kanske måste ta bort lite av spriten) och locket.

  • Låt sitta i upp till en vecka innan användning. Förvaras i en förseglad flaska i kylen i upp till sex månader.

*Vilken sorts chilipeppar kan jag bevara i sherry?

Det här receptet är lite vagt, vi vet. Men däri ligger skönheten i det. Använd det du gillar, eller har till hands, eller det som kittlar dig på marknaden. Sök efter något varmt eller milt eller fruktigt, det är helt upp till dig.
Du kan använda vilken paprika som helst som passar i ditt valda kärl – en liten flaska tar en hel handfull små paprika. En mason burk kan ta 3 eller 4 stora ole paprika. Mixa och matcha så mycket du vill. Ett bra sätt att bestämma sig är att titta på behållaren du vill använda och sedan plocka dina paprika därifrån, Peter Piper.

Servering: 1 matskedKalorier: 13 kcalKolhydrater: 1 gProtein: 1 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gNatrium: 1 mgKalium: 19 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 26 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 2 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2005 Virginia Burke. Foto © 2005 Steve Baxter. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Tänk på alla underbara saker du kan göra med och till detta. Först och främst kan du ändra den subtila smaken av “het” genom att välja olika paprika att experimentera med. Jag använde gul chilipeppar för en sats och kalifornisk serrano-peppar för en annan sats. Jag valde att prova receptet med rom istället för sherry. Och nu väntar jag på att låta varje batch sitta ett tag så att de verkligen rockar och rullar. De är båda ganska tama just nu, men bra. Jag tänker använda det ena eller det andra i svarta bönor med ris.

Det är en gammal tradition här – vilket betyder New Orleans – att ha en flaska het paprika i vinäger eller annan sprit på bordet bredvid S&P och Louisiana Gold Hot Sauce. Pepper Sherry hur älskar vi dig – låt oss räkna vägarna. Grillade och gryn? Kolla upp. Bloody Mary? Kolla upp. Bönor och ris? Kolla upp. Friterad kyckling? Kolla upp. Buffalo vingar? Kolla upp. Och det bästa av allt – skiva en paprika och putsa in den mellan lagren av en stor muffaletta. ÅH JA!

Det här var utsökt. Jag använde Tio Pepe Palomino Fino (extra torr). Jag blötlade dem i själva flaskan i kylen i 48 timmar innan jag först provade direkt. Jag drack det direkt eftersom en vingård i Okanagan (British Columbia) gör ett fruktvin med en het peppar i så att det börjar sött och sedan får en kick och detta påminde mig om det.

Jag gör en kyckling sherryrätt i en gjutjärnspanna med grönsaker och det kräver 1/2 kopp sherry. Jag brukar göra den här på hösten/vintern men jag gav den en chans nu med denna sherry och den var helt fantastisk. Det gav en fin sherrysmak men med lite kick. Bara tillräckligt med en kick för att komplimentera kycklingen och grönsakerna. Jag kan inte tänka mig att göra den här rätten med bara vanlig sherry. Detta är nu ett måste till hösten.

Ursprungligen publicerad 25 september 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply