Det finns inte många saker bättre än en perfekt Bakad potatis. Det här är vår go-to-metod för hur man bakar potatis med krispigt salt skal och ett mört och krämigt centrum.

Vi älskar bakad potatis och gör den på alla möjliga olika sätt, från snabbbakad potatis till Air Fryer bakad potatis. Följ detta enkla steg-för-steg för den bästa ugnsbakade potatisen!

Närbild av en perfekt bakad potatis toppad med gräddfil, bacon och gräslök.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Vi äter mycket potatis i den här familjen. Från potatispannkakor till gratinerad potatis och krämig potatismos, vi förvandlar alltid den ödmjuka potatisen till huvudpersonen i varje måltid.

Det bästa receptet på bakad potatis

Vår enkla metod för att baka en potatis i ugnen misslyckas aldrig. Dessa saltstekta bakade potatisar är krispiga och smakrika på utsidan och varma och fluffiga på insidan. Njut av dessa potatisar som tillbehör med smör och gräddfil, eller fyll på dem med pålägg för att göra det till en måltid. Här är varför du kommer att älska den här metoden:

 • Enkel – Det är inget märkvärdigt med den här metoden, men potatisen smakar alltid bra. Du vill aldrig baka en potatis i ugnen på något annat sätt.
 • Smakrik – Att belägga utsidan av din potatis med en “skorpa” av olja och salt gör en värld av skillnad när det gäller smak.
 • Perfekt varje gång – Vi har genomgående haft de bästa resultaten med denna ugnsbakade metod. Potatisen blir mör och krämig, med smakrika krispiga skal.
 • Förberedelse vänlig. Den ugnsbakade potatisen är bäst för att göra en stor sats och mata en folkmassa, och för att göra en liten bit framåt.
Bakad potatis på en blå tallrik, toppad med gräddfil, bacon och gräslök.

Ingredienser

Nedan är ingredienserna du behöver för att göra den perfekta bakade potatisen. Du hittar alla receptdetaljer tillgängliga i receptkortet.

 • Potatisar – Vi älskar att baka russet potatis, även kallad Idaho potatis eftersom de har den krämigaste konsistensen. Se till att din potatis är ungefär lika stor så att den bakas jämnt.
 • Olivolja – Extra virgin olivolja gör att utsidan av bakpotatisen blir extra krispig vid hög värme.
 • Salt och peppar – Du kommer att strö utsidan av din potatis med koshersalt innan du bakar. Du behöver också mer salt och peppar för att smaka av.
 • Smör – Smör gör allt bättre! Du kan använda saltat eller osaltat smör.
Ingredienserna för perfekt bakad potatis.

Proffstips: För att undvika exploderande potatis, kom ihåg att sticka hål på potatisen överallt med en gaffel så att ångan kan komma ut.

Hur man bakar en potatis i ugnen

Så här enkelt är det att göra en varm, krispig och fluffig ugnsbakad potatis:

 1. Prep – Skölj potatisen ordentligt och skrubba innan du börjar, torka den sedan väl. Använd en gaffel för att sticka igenom potatisen överallt.
 2. Gnugga utsidan av potatisen med lite olivolja, och täck dem generöst med salt.
 3. Baka på ett ställ eller bakplåten och grädda vid 450ºF i 45-60 minuter, beroende på storleken på din potatis.
 4. Tjäna – Skär potatisen, lägg till en klick smör och önskat pålägg (se avsnittet längre fram för enkla toppingsidéer).
Fotocollage som visar hur man bakar en potatis i ugnen.

Proffstips: Se till att torka potatisen ordentligt efter sköljning, så att skalen blir knaprig i ugnen.

Hur man skär en bakad potatis

Att skära en bakad potatis är enkelt och lämnar gott om plats för alla dina favoritpålägg:

 1. Använd en vass kniv och skär en skåra i mitten av potatisen (men inte hela vägen igenom)
 2. Tryck försiktigt på ändarna på potatisen för att öppna den. Använd en gaffel för att fluffa mitten.
Foton sida vid sida som visar hur man skär upp en bakad potatis.

Vanliga frågor

Kan jag ersätta olika potatisar?

Russets är den bästa potatisen för bakning, med sitt tjocka skal och höga stärkelseinnehåll. Men om du letar efter ett alternativ, skulle jag rekommendera en bakad sötpotatis.

Ska jag sticka hål på potatis innan jag bakar?

Ja. Detta är nödvändigt för att ångan ska komma ut medan potatisen bakas så att den inte spricker i ugnen.

Ska bakad potatis slås in i folie?

Nej. Om du slår in potatis i folie blir skalet mjukt istället för knaprigt. Det bästa sättet att få krispiga skal är att baka potatis jämnt fördelat på en bakplåten eller rack, för att möjliggöra luftflöde.

Hur vet jag när en bakad potatis är färdig?

Din potatis är gräddad när den lätt kan stickas hål med en gaffel och den inre temperaturen når 210ºF på en direktavläst termometer.

Kontrollera bakad potatis med termometer

Klassiska bakade potatispålägg

Dessa potatisar är läckra som de är, och du kan aldrig gå fel med lite smör på en het-från-ugnsbakad potatis. Om du vill höja påläggen ett snäpp, prova dessa enkla idéer:

 • Gräddfil – Tillsammans med smör är gräddfil en annan favoritpotatistopping.
 • Ost – Vi älskar riven mexikansk ost eller riven cheddar.
 • Bacon – Antingen kokt och smulat Air Fryer Bacon eller Bakat Bacon.
 • Gräslök – Eller salladslök, till garnering.

Hur man serverar

Vi älskar att servera en perfekt bakad potatis som tillbehör, eller som en egen lätt måltid fylld med pålägg (se ovan). Här är några fler sätt att servera en bakad potatis:

En perfekt bakad potatis på en tallrik toppad med gräddfil, bacon och gräslök.

Kan jag göra bakad potatis i förväg?

Bakad potatis är alltid som bäst när den avnjuts direkt, men om du behöver är det enkelt att lagra och värma upp det. Du kan till och med frysa bakad potatis till en annan måltid.

 • För att hålla din potatis varm: slå in var och en i folie för att hålla dem varma i ugnen med restvärmen. Eller så kan du placera den inslagna potatisen i din snabbkokare eller snabbkokare på lägsta värme eller “håll varm”. Skinnet kommer att börja skrynklas och du kan märka lite brunfärgning efter någon timme.
 • Att förvara: Låt den bakade potatisen svalna helt och täck sedan över och kyl den i upp till 4 dagar.
 • Återuppvärmning: Värm bakad potatis utan lock i ugnen vid 350ºF i 15-20 minuter för att göra skalet knaprigt igen. Du kan också värma upp potatisen i airfryern tills den är genomvärmd, som vi gör med vår Air Fryer Baked Potatis.
 • Att frysa: När din bakade potatis har svalnat, förfrys in den bakade potatisen på en bakplåt, överför den sedan till en fryspåse och frys i 3-4 månader. Tina i kylen innan den värms upp igen.
Potatis inlindad i folie som håller sig varm inne i ugnen.

Sätt att använda överbliven bakad potatis

En sak till som vi älskar med potatis är att den är bäst för matrester. Vi får aldrig slut på sätt att använda överbliven bakad potatis i vårt hus:

 • Två gånger bakad potatis – Älskar bakad potatis? Mosa dem och grädda dem sedan igen, denna gång toppat med ost och bacon.
 • Potatisklyftor – Gör tjockt skurna klyftor som liknar våra bakade klyftor, bara mycket snabbare med överbliven bakad potatis. Skär din bakade potatis i klyftor, pensla dem med olja eller smält smör, krydda med salt och peppar och luftstek vid 400ºF i 10-15 minuter, eller tills den är knaprig och gyllenbrun i fläckar och genomvärmd.
 • Potatissallad – Skopa ur köttet från potatisskalen (men släng inte ut dem! Se nedan) och tärna upp potatisen till en potatissallad.
 • Bakade potatisskinn – Krispiga potatisskal är ett enkelt mellanmål eller förrätt. Skopa ur potatisskalet som du skulle göra om du gjorde två gånger bakad potatis. Borsta sedan skalet inifrån och ut med smält smör eller olivolja. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 450ºF i cirka 20 minuter, vänd halvvägs igenom. Efteråt toppar du dem med gräddfil och bacon.
En bakad potatis skivad för att avslöja den fluffiga insidan.

När du har provat den här metoden för att baka en potatis i ugnen kommer du att upptäcka skillnaden mellan en god bakad potatis och en BRA. Du kommer att älska det salta, krispiga skalet och hur de krämiga kärnorna i dessa potatisar bara smälter i munnen. Vi ser fram emot att höra vad du tycker!

Fler enkla potatisrecept

Om du älskar detta bakade potatisrecept, här är fler läckra sätt att använda potatis:

Perfekt bakad potatisrecept

Förberedelsedags: 10 minuter

Tillagningstid: 1 timme

Total tid: 1 timme 10 minuter

Närbild av en perfekt bakad potatis toppad med gräddfil, bacon och gräslök.

Gör den perfekta bakade potatisen med krispigt salt skal och ett mört, krämigt centrum. Det här är vår go-to-metod för hur man bakar potatis i ugnen, och den misslyckas aldrig.

Författare: Natasha Kravchuk

Kurs:

Sidorätt

Kök:

amerikansk

Nyckelord:

bakad potatis, bästa bakad potatis recept, hur man lagar en bakad potatis

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$3-$5

Kalorier: 269

Serveringar: 8 serveringar

 1. Värm ugnen till 450 ̊F. Om du har en gallerställ den över en bakplåten för att främja jämn tillagning runt om på potatisen.

 2. Skrubba potatisen ren under rinnande vatten och torka sedan ordentligt med en handduk. Stick hål i potatisen överallt, ca 5-6 gånger med en gaffel.

 3. Gnid in potatisskalet med lite olivolja och strö över generöst med koshersalt.

 4. Ställ potatisen på ett galler eller bakplåt, håll potatisen minst en tum från varandra och grädda i 45-60 minuter beroende på storleken på din potatis, eller tills den är lätt att genomborra med en gaffel. De bör nå 210 ̊F i mitten på en direktavläst termometer).

 5. För att servera, använd en kniv för att skära en skåra i mitten av din potatis (skär inte hela vägen igenom) och tryck in sidorna av potatisen för att öppna upp potatisen och fluffa mitten. Tillsätt en matsked smör för att smälta in i mitten av den varma potatisen. Salta och peppra eller servera med önskat pålägg.

Näringsinnehåll

Perfekt bakad potatisrecept

Belopp per portion

Kalorier 269
Kalorier från fett 108

% Dagligt värde*

Fett 12g18 %

Mättat fett 7g44 %

Transfett 0,5 g

Fleromättat fett 1g

Enkelomättat fett 3g

Kolesterol 30 mg10 %

Natrium 12mg1 %

Kalium 892mg25 %

Kolhydrater 38g13 %

Fiber 3g13 %

Socker 1 g1 %

Protein 5g10 %

Vitamin A 352IU7 %

C-vitamin 12 mg15 %

Kalcium 31mg3 %

Järn 2 mg11 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.Source link

Rate this post

Leave a Reply