Pibil-stil fläsk revbensspjäll tar de traditionella smakerna av Yucatan maträtt, cochinita pibil, och skalar ner den för att använda några racks av revben istället för en spädgris. Tillagade i ugnen är de marinerade med apelsin- och limejuice, habanero-chiles, vitlök, mexikansk oregano och achiotepasta, innan de spacklas med kryddig salsa.

Anpassad från Edson Diaz Fuentes | Cuidad de Mexico | Hardie Grant, 2021

Cochinita pibil är den emblematiska rätten i Yucatan. Cochinita, hela spädgrisen, sköljs i achiotemarinad, insvept i bananblad och långsamt rostad i en grop. Annatto frön används som en naturlig färg i livsmedelsindustrin. Achiotepasta, en blandning av krossade annattofrön och kryddor, har en djup, livlig röd färg och en unik pepprig, mysk smak som passar vackert med fläsk.

Ett ord av varning: habanero-chilen som används i marinaden och salsan ger dessa revbensspjäll en bra kick.–Edson Diaz Fuentes

Marinera revbenen

  • Placera revbenen i en stor icke-reaktiv behållare, till exempel ett glas- eller porslinsfat. Täck med marinaden och ställ i kylen över natten.

  • Ta ut revbenen ur kylen ca 1 timme före tillagning. Värm ugnen till 325°F (160°C) och klä en långpanna med en stor bit aluminiumfolie, tillräckligt stor för att omsluta revbenen.

  • Lägg en stor plåt med bakplåtspapper ovanpå folien och lägg sedan revbenen på bakplåten. Skrapa ur eventuell marinad som finns kvar i skålen och häll den över revbenen tillsammans med vattnet. Täck med en andra bit bakplåtspapper och slå in revbenen i papper och folie. Skrynkla kanterna på folien för att försegla.

  • Sätt in i ugnen och grädda tills köttet är genomstekt och faller av benet, 2 till 2 1/2 timme.

  • Öka ugnstemperaturen till 350°F (180°C). Pensla revbenen lätt med olja och grädda, i det öppna paketet, tills toppen av köttet börjar bilda en skorpa, cirka 20 minuter.

Gör habanerosalsan

  • Medan revbenen tillagas, kombinera i en skål rödlök, chili, picklad rödlök, inläggningsjuice, apelsinjuice och salt. Blanda väl tills saltet har löst sig.

  • Vispa i olivoljan och låt salsan dra i 10 minuter. Smaka av för att kontrollera smaksättning och balans, och justera därefter med mer juice, chili eller salt om det behövs. Denna salsa ska vara kryddig men med en doftande och citrusig smak. Tillsätt koriander precis innan servering.

  • Servera revben direkt från ugnen, med habanerosalsa och svarta bönor, om så önskas, vid sidan av.

*Vad är achiotpasta?

Achiote (eller annatto) frön är det som ger cochinita pibil dess distinkta färg. På egen hand har de inte mycket smak förutom en lätt träig pepprighet. I allmänhet blandas fröna till en blandning av vitlök, apelsinskal, spiskummin, havssalt och habaneropeppar som finns i pulverform, pasta eller oljeform.
Om du inte hittar pasta men har pulveriserad achiotkrydda, tillsätt vatten (lite i taget) tills du har en pasta.

Servering: 1 serveringKalorier: 717 kcalKolhydrater: 22 gProtein: 32 gFett: 55 gMättat fett: 16 gFleromättat fett: 9 gEnkelomättat fett: 24 gTransfett: 1 gKolesterol: 152 mgNatrium: 1039 mgKalium: 864 mgFiber: 2 gSocker: 12 gVitamin A: 594 IUC-vitamin: 65 mgKalcium: 96 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Edson Diaz-Fuentes. Foto © 2021 Robert Billington. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vi njöt verkligen av dessa Pibil-stil fläsk revbensspjäll. Doften i huset var fantastisk och den färdiga produkten gjorde ingen besviken. Jag har aldrig använt achiotepasta så jag var väldigt exalterad över att prova detta recept. Den har en arom som liknar en rökig paprika men mildare. Mina habaneros var små så jag borde nog ha använt två eftersom det inte märktes alls i den råa marinaden.

Jag använde bakre revben, som var möra på 2,5 timmar. Den färdiga smaken är mild men definitivt närvarande. Den passar perfekt till salsan. Det är trevligt att ha revben som inte har den där distinkta torra gnidningsstrukturen.

Cochinita pibil är ett av mina favoritrecept för stora grupper så jag var exalterad över att prova dessa Pibil-stil fläsk revbensspjäll. Det är bra, riktigt bra smak, men jag tycker att konsistensen kunde vara bättre. Marinaden var mer vattnig (apelsinsaftig) än jag förväntade mig och det fanns ingen “skrapa” någon extra marinad ur pannan som föreslagits, den bara hälldes ut direkt. Jag känner att det hade fått ett bättre slutresultat om de var färdiga på grillen eller ur marinaden. Det skulle vara mitt enda förslag.

Habanerosalsan är en helt annan historia. Det är fantastiskt som det är. VARNING: Den är HET, men den är också väldigt smakrik. Den initiala fruktiga smaken av habaneron kompletterar marinaden på revbenen. Jag kommer att använda detta på kyckling och kotletter också.

Ursprungligen publicerad 29 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply