Denna pistage-lime-polenta-kaka är en enkel dessert- eller snackstårta gjord med malda pistagenötter, polenta, limejuice och skal, socker och en blandning av olivolja och smör. Trots den rikedom som nötterna, oljan och smöret ger denna lätt sötade kaka, är den väldigt lätt och delikat i konsistensen.

Flera tallrikar med skivor av pistage-lime polenta kaka toppad med konditorsocker och hackade pistagenötter

Anpassad från Kathy Kordalis | Ris och spannmål | Ryland Peters & Small, 2022

Den här kakan är fuktig, delikat, lätt, försiktigt nötig och saftig på samma gång. Det är den perfekta tekakan, eller servera som efterrätt med en klick grekisk yoghurt vid sidan av. Olivoljan passar väldigt bra ihop med lime och pistage och ger en mycket fuktig smula.–Kathy Kordalis

Vanliga frågor om pistasch-lime Polenta tårta

Kan jag hitta superfint socker i en mataffär?

I många butiker, ja. Superfint socker går också under namnen: strösocker, ultrafint eller stångsocker. Men du kan också göra din egen genom att pressa strösocker i en matberedare tills det är finmalt, men inte pulvrigt.

Kan jag ersätta vanligt socker med superfint?

Använd alltid superfint socker om ett recept kräver det specifikt. Det finns nog en bra anledning. I allmänhet, eftersom konsistensen av superfint socker är mycket finare än vanligt socker, kommer det att smälta och införlivas i smeten, såser och baser smidigare och snabbare.

Vad är det bästa sättet att förvara denna pistage-lime-polentakaka?

Den här kakan håller sig fint i cirka fyra dagar. Låt den svalna helt och lägg den sedan i en lufttät behållare. Den bör förvaras svalt (inte nödvändigtvis i kylskåp även om det också är ok, men håll det definitivt borta från värmekällor).

☞ Gillar du polenta? Pröva dessa:

Pistasch-lime Polenta tårta

Flera tallrikar med skivor av pistage-lime polenta kaka toppad med konditorsocker och hackade pistagenötter

Den här kakan är fuktig, delikat, lätt, försiktigt nötig och saftig på samma gång. Det är den perfekta tekakan, eller servera som efterrätt med en klick grekisk yoghurt vid sidan av. Olivoljan passar väldigt bra ihop med lime och pistage och ger en mycket fuktig smula.

Prep 30 minuter

kock 50 minuter

Total 1 timme 30 minuter

  • Värm ugnen till 325°F (160°C) och smör en 9-tums (23 cm) springform.

  • Lägg pistagenötterna i en matberedare och mixa tills de är finmalda.

  • Smält smöret försiktigt i en liten kastrull på låg värme och blanda sedan med olivoljan i en liten skål.

  • Använd en handhållen mixer och vispa ihop ägg och socker i en bunke tills det blir ljust. Vrid mixern till låg hastighet och tillsätt långsamt smör- och oljeblandningen i den uppvispade äggblandningen lite i taget tills det är helt emulgerat, 3 till 5 minuter.

  • Vispa ner mjöl, polenta eller majsmjöl, bakpulver och malda pistagenötter i äggblandningen. Vänd ner limesaften och skalet i blandningen med en gummispatel.

  • Häll blandningen i den förberedda kakformen och grädda i mitten av ugnen tills ett spett som sticks in i mitten av kakan kommer ut rent, 45 till 50 minuter. Låt kakan vila i kakformen i 10 minuter, vänd sedan upp på ett galler och låt svalna helt.

  • Pudra över konditorsocker och strö över de hackade pistagenötterna. Servera med en klick grekisk yoghurt vid sidan om, om så önskas.

Servering: 1skivaKalorier: 519kcal (26 %)Kolhydrater: 45g (15 %)Protein: 9g (18 %)Fett: 36g (55 %)Mättat fett: 10g (63 %)Fleromättat fett: 6gEnkelomättat fett: 19gTransfett: 1gKolesterol: 96mg (32 %)Natrium: 30mg (1 %)Kalium: 383mg (11 %)Fiber: 4g (17 %)Socker: 27g (30 %)Vitamin A: 540IU (11 %)C-vitamin: 9mg (11 %)Kalcium: 72mg (7 %)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 21 april 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply