Plåtkyckling med äpplen, bacon och brysselkål är en enkel middagslösning på vardagar som är full av salta grönsaker och saftig kyckling. En syrlig sås ger smak. Plus, briljansen av att använda en plåt gör att förbereda, laga mat och städa upp på ett kick.

Anpassad från Cathy Erway | Plåtpanna kyckling | Ten Speed ​​Press, 2020

Som världens näst största fan av kyckling (den största fansen är min terriermutt, Doug), älskar jag den villkorslöst, i alla dess former. Trender kommer och går, men kyckling är för alltid. Detsamma kan sägas om den ödmjuka plåtformen, den där köksarbetshästen som trängs i ugnslådor överallt. Den låga kanten och stora fastigheten hos en plåt gör den till det perfekta sättet att servera en utsökt, väl avrundad middag med minimala rätter.–Cathy Erway

KAN JAG GÖRA EN LAKPAN-MIDDAG UTAN EN PAN?

Om du tänker på att du kanske kan klara av det här med en stor gjutjärnspanna kommer du att bli besviken. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme och ingenting blir krispigt – det kommer bara ånga.

Om du funderar på att steka din kyckling separat från resten, har författaren Cathy Erway något hon vill att du ska höra. “Genom att steka kyckling på en plåt tillsammans med allt du vill äta med den, har du en familj av ingredienser som individuellt intensifierar smaken samtidigt som de, genom ren närhet, lakar upp de utsmälta juicerna och fetterna från kycklingen , vilket lyfter upp deras smaker ännu mer. Äpplen rostade utan kyckling på samma panna skulle vara en mycket mindre spännande produkt (även om en vegansk sådan). Lök är inte bara lök när de väl ligger på en plåt med kyckling; du drar nytta av varje droppe av den otroliga smakförstärkaren som är kycklingfett – rätt vördad i traditionell judisk matlagning och som heter schmaltz på jiddisch.”

Servering: 1 serveringKalorier: 777 kcalKolhydrater: 40 gProtein: 33 gFett: 54 gMättat fett: 14 gFleromättat fett: 9 gEnkelomättat fett: 27 gTransfett: 1 gKolesterol: 179 mgNatrium: 401 mgKalium: 951 mgFiber: 7 gSocker: 17 gVitamin A: 12631 IUC-vitamin: 42 mgKalcium: 78 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2020 Cathy Erway. Foto © 2020 Lizzie Munro. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Fantastisk kyckling med äpplen, bacon och brysselkål! Lätt att göra, snabb förberedelse och gott. Vi njöt alla av den här middagen så mycket att nästa gång jag gör den här kommer jag att dubbla ingredienserna. Marinaden ger en nästan söt/syrlig smak på den kokta kycklingen. Vi älskade kombinationen av brysselkålen med sötpotatisen och äpplet.

Den enda nackdelen var mängden fett som återgavs från bacon och kyckling. Det var mycket fett kvar i pannan och den riskerade att bli fet. Efter 30 minuter var kycklingen färdig och grönsakerna var möra. Jag tror att jag i framtiden skulle ta bort en del av fettet under tillagningen för att hålla det till ett minimum och kanske klippa bort en del av det överflödiga skinnet. Sammantaget ett bra tillägg till en middagsplan på en veckokväll.

Det här receptet för kycklingplåt med äpplen, bacon och brysselkål är verkligen en vårdare! Det är ganska ambitiöst med kyckling med ben och fem andra ingredienser med varierad densitet, men allt tillagas perfekt på 30 minuter. Ännu bättre, det är enkelt från början till slut – inget knepigt förarbete, det går snabbt att göra det klart för ugnen och ingen kontroll halvvägs för att röra om eller rotera pannan.

Syrta- och vitlöksmarinader är underbara till så många saker och den i det här receptet med rödvinsvinäger och granatäpplemelass fungerar bra här. De uppfriskande bitarna av äpple balanserar vikten av kycklinglåren och baconet på skinnet och är härliga med grönsakerna. Fuji-äpplen rostade vackert, men i framtiden skulle jag älska att prova mina andra go-to-äpplen för bakning: Pink Lady, Jonagold och Braeburn. En annan sak som jag kommer att göra annorlunda nästa gång: jag lämnar sötpotatisen oskalad.

Jag har problem med att använda för många skålar, redskap, skärbrädor och knivar för att förbereda middagen, så jag uppskattar alltid en middag med en panna där verktygsanvändningen är minsta möjlig. (Jag uppskattar också att införliva min underutnyttjade flaska granatäpplemelass i andra recept än de som finns i min samling av Ottolenghi-kokböcker!) Den här kycklingplåten med äpplen, bacon och brysselkål passar till räkningen.

Men i slutändan var melass inte stjärnan i denna show – men det är inte dåligt! Även om dess toner inte var så definierade som jag hade föreställt mig, hade mitt protein en subtil sötma som var harmonisk med örtiga timjan och rosmarin, kraftfull vitlök och syrlig vinäger.

Tack vare den saftiga juicen från kycklingen och det läckra fettet som återges från baconet, blir de medföljande rotfrukterna och skivade äpplena den bästa och mest smakrika delen av denna maträtt. Frukten, i synnerhet, suger upp allt som en svamp för att bli en salta-söt smakbomb som du njuter av med varje gaffel.

Nu, en mindre justering som jag skulle föreslå med detta recept för att göra det felfritt. Lite extra tid inne i ugnen – kanske fem minuter toppar – skulle också ha gett bacon + kycklingskalet mer tid att bli knaprig och helt koka några av de tjockare sötpotatisarna, men detta var bara ett problem med min pojkvän.

Ursprungligen publicerad 24 augusti 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply