Portugisisk krossad potatis är ett fantastiskt sätt att uppgradera dina tillbehör. Eller till och med din huvudrätt. Krispiga på utsidan och möra på insidan, vi tycker att dessa vitlökiga och salta skönheter faktiskt är värda att stå i centrum för uppmärksamheten. Dubbla receptet och ha det, säger vi.

Anpassad från Ana Patuleia | Portugisisk husmanskost | Interlink Books, 2021

Denna traditionella portugisiska krossade potatisrätt, batatas à murro, är helt enkelt rostad potatis som får lite smash i slutet av tillagningstiden. Detta hjälper till att täcka dem med massor av knaggiga kanter som blir extra krispiga och goda. Droppade med färsk vitlök, salt och vitvinsvinäger blir de en ytterst elegant och förtrollande tillbehör. Även om de är så fantastiska att vi tror att de är lätta en entré också.–Jenny Latreille

Vanliga frågor om portugisisk krossad potatis

Vilken potatisstorlek är bäst för krossad potatis?

Om krispig, knasig potatis är vad du letar efter, då vill du använda en potatis som inte är större än en golfboll. Även om stora potatisar är bra för vissa saker, kommer du att upptäcka att mindre spuds blir skarpare och de kommer också att laga snabbare.

Vilken storlek ska jag använda för portugisisk krossad potatis?

Medan du förbereder det här receptet, se till att använda en ugnsform med tillräckligt med utrymme för att sprida ut all din potatis. Om de placeras för nära varandra kommer de bara att ånga och du kommer inte få den prisade krispiga utsidan. Använd istället 2 halva plåtar om du behöver.

Vad kan jag göra om jag inte vill använda rå vitlök i min portugisiska krossade potatis?

Om du är känslig för rå vitlök, i en liten stekpannakoka vitlöken lätt i 1 msk olivolja eller smör och använd detta för att ringla innan servering, eller tillsätt 1/2 tsk smör i potatisöppningen med vitlöken och återvänd till ugnen i 5 minuter innan du ringlar över vinäger.

Kan jag toppa min potatis med något annat?

Självklart. Ge den här versionen av portugisisk stansad potatis som är nedsänkt i smält ost och karamelliserad lök. Du kommer inte bli besviken.

  • Värm ugnen till 400°F (204°C).

  • Lägg potatisen i en medelstor skål och stick igenom den med en gaffel. Ringla olivoljan över potatisen, tillsätt saltet och rör försiktigt tills potatisen är väl täckt.

  • I en grund ugnsform, arrangera potatisen i ett enda lager utan att tränga ihop dem och grädda tills de är mjuka, cirka 1 timme.

  • Använd en mortelstöt eller botten av ett glasglas och slå ner varje potatis tillräckligt hårt för att bryta upp den. Strö ut den hackade vitlöken i öppningen på varje potatis. Ringla över olivolja och vinäger, om så önskas. Servera omedelbart.

Servering: 1 serveringKalorier: 156 kcalKolhydrater: 21 gProtein: 3 gFett: 7 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gNatrium: 1768 mgKalium: 593 mgFiber: 2 gSocker: 2 gVitamin A: 9 IUC-vitamin: 12 mgKalcium: 19 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Ana Patuleia Ortins. Foto © 2021 Hiltrud Schulz. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa portugisiska krossade potatisar var en av de enklaste potatissidorna. De är fulla av smak och har oändliga möjligheter till smakkombinationer.

Jag följde receptet och tillsatte bara ca 3/4 msk salt och det blev bra. För att begränsa saltet virvlade jag min oljade potatis i en skål medan jag strödde tillräckligt med salt för att täcka dem lätt.

Potatisen var ångande het ur ugnen, och jag var tveksam till steget. Jag använde en bit folie täckt av en ugnsvante för att slå ner varje potatis och släppte sedan den hackade vitlöken över varje potatisbredd. Jag trodde att mycket färsk vitlök skulle vara en nedgång, men det visade sig vara en bra balans mellan salt, olja, vitlök och potatisstärkelse.

Jag fördubblade snabbt detta recept utan ändringar i tillagningstiden och serverade två potatisar som en sida med min ta på chilaquiles. Det var en fantastisk måltid och lätt att sätta ihop!

Den här rätten är inte bara enkel och snabb att sätta ihop, den är extremt god och aptitretande. Det fungerar bra med de flesta sorters potatis och kräver bara en handfull ingredienser som du förmodligen redan har i ditt skafferi.

Denna metod är enkel, flexibel att arbeta med olika potatisar och till och med rolig. Jag är bekant med andra recept på krossad potatis men blev fascinerad av detta eftersom jag har blivit så förtjust i metoden att tillaga potatis på galler, med olja och en lätt överdrag av salt (en vinnare för alla bakade potatisar).

Jag gjorde den med medelstor, vaxartad röd potatis, och sedan igen, en jämförelse sida vid sida med medium Yukon Gold, fortfarande utsökt (även om jag kommer att säga att vi gav Yukon Gold ett högre betyg för fluffig ömhet och smak).

Jag serverade med sauterad vitkål och ugnsstekt kielbasakorv och schalottenlök.

Min familj och jag var verkligen glada över att prova dessa portugisiska krossade potatisar eftersom vi bara någonsin har ätit bakad potatis på lokala bufférestauranger och det har gått flera år sedan vårt senaste besök. Medan potatisen bakade kunde vi inte låta bli att ibland stanna för att titta in genom ugnsluckan medan vi väntade på att de skulle bli möra nog att äta. Utan tvekan gjorde detta oss hungrigare men det var svårt att motstå frestelsen att se den fräsande händelsen som hände i ugnsformen när timern räknade ner.

Receptet smakade precis som föreslaget – salt och vitlök – och även om slutprodukten var väl värd den mängd arbete som krävdes, lämnade provarna att förvänta sig lite mer. Dessa stansade potatisar skulle ha varit ännu mer fantastiska med tillsats av smält smör droppat på toppen eller tillsammans med ett krämigt dopp för att balansera den något överväldigande smaken av vitlök och potatisens stärkelse. Jag skulle definitivt göra det här receptet igen med mindre justeringar för att ytterligare förbättra kryddningen och smaken.

Ursprungligen publicerad den 2 november 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply