Denna portugisiska mandeltorte, känd som Bolo de Amêndoa, är gjord med mandel, citronskal och kanel för att skapa en rik, mjölfri, tät och glutenfri torte som är en portugisisk favorit.

En blommig tallrik med en skiva portugisisk mandeltorte, pudrad med florsocker, med en klick vispgrädde och strimlor av citronskal.

Eftersom denna mandeltorte är gjord utan mjöl, är den exceptionellt fuktig och tät – precis som portugiserna älskar den. Jag gillar att strö den med lite konditorsocker eller, om jag känner mig riktigt dekadent, sked jag på lite konserver och vispad grädde.–David Leite

VARFÖR ÄR MIN MANDELKAKA PLAT?

Det här är en ganska tät tårta, till att börja med. Den är definitivt inte ultralätt och fluffig. Mandelmjölet håller det fuktigt men det bakar också upp lite tyngre än vetemjöl. Men om du följer stegen kommer du att få en tårta som har lite luft och ömhet.

Att få in luft i socker- och ägguleblandningen är nyckeln. När instruktionerna säger att vi ska slå i 7 minuter, bör du tro att vi menar det. Vispa tills den är ljusgul och fylld med luftbubblor. Ta sedan god tid på dig och vänd försiktigt ner den vispade vitan eftersom du vill behålla luften som du mödosamt har lagt till båda. Häll försiktigt allt i din panna och grädda.

Förbered ugnen och pannan

  • Placera gallret i mitten av ugnen och höj värmen till 350°F. Smörj en 10-tums springform med smör, klä botten med bakplåtspapper och smör papperet. Belägg pannan med mjöl och knacka ut överskottet.

Förbered mandlarna

  • Blanda mandeln och 1/4 kopp socker i en matberedare tills konsistensen av fint majsmjöl. Luta dig verkligen på den knappen för att se till att mandeln är så finhackad som möjligt. Tillsätt smöret och pulsera för att kombinera. Avsätta.

Blanda de blöta ingredienserna

  • I skålen med en stående mixer försedd med skoveltillbehöret, eller med en handhållen mixer i en stor skål, vispa 3/4 kopp plus 2 msk socker och äggulorna på medelhög tills den är väldigt ljus och fluffig, cirka 7 minuter. Tillsätt skal, salt och kanel och blanda tills det är blandat. Rör ner mandelblandningen och vaniljen.

Vispa äggvitorna och gör smeten

  • I en oklanderligt ren skålvisp äggvitorna tills det skummar och vispa sedan långsamt i de återstående 2 msk socker tills vitorna bildar mjuka, läckra toppar. Häll en slickepott i mandelblandningen och rör om för att bli ljusare. Vänd försiktigt in resten av vitorna tills inga ränder syns. Häll smeten i pannan och jämna till toppen.

Grädda och kyl kakan

  • Grädda tills kakan är gyllenbrun och börjar dra sig bort från sidorna av formen, ca 45 minuter. Lägg på galler och låt vila i 5 minuter innan du släpper kakan från formen. (Var extra noga med att ta bort kakan från formen om du inte pudrade formen med mjöl. Lite extra försiktighet är allt som krävs för att hålla kakan intakt.) Låt kakan svalna helt innan servering. Mitten av kakan kommer att kollapsa lite när den svalnar. Det är som det ska vara.

Servering: 1 delKalorier: 438 kcalKolhydrater: 33 gProtein: 10 gFett: 32 gMättat fett: 10 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gTransfett: 1 gKolesterol: 110 mgNatrium: 144 mgKalium: 36 mgFiber: 4 gSocker: 26 gVitamin A: 519 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 87 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 David Leite. Foto © 2009 Letícia Schwartz. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Den portugisiska mandeltorten eller kakan jag växte upp med var verkligen en familje- och samlingsfavorit. För mig var det för sött och tätt. Jag föredrog mycket krämiga och mousseliknande desserter. Jag har sett det här receptet några gånger och blev också avskräckt av den sjunkna mitten. Ändå behövde jag lägga till min glutenfria dessertrepertoar. Jag chansade på det här receptet på mandeltorte och jag blev inte besviken.

Portugisiska Almond Torte--Ilda

Jag gillade att sockret maldes med mandeln. Jag kände att detta hjälpte till att få mandeln väldigt fin utan risk att göra mandelsmör. Efter 8 pulser i min matberedare, 45 sekunder, var mandlarna konsistensen av fint majsmjöl. Det sista steget att tillsätta den vispade äggvitan och försiktigt vika ner dem i smeten var avgörande. Detta gav denna täta torte dess fluffighet.

Det var så tillfredsställande att bita i en till synes tät efterrätt och hitta en fluffig konsistens. Det var fuktigt men inte överdrivet rikt som de i mitt förflutna. Jag är definitivt omvänd. Kan inte vänta med att servera denna till min portugisiska familj och vänner. Kan faktiskt inte vänta med att servera det till alla mina vänner, inklusive de med glutenintolerans.

Jag valde denna torte för en påskefterrätt och klädde pannan med ett stänk av matzoh-kakamåltid istället för mjöl. Resultatet blev en fuktig, läcker mandeltorte till skillnad från någon av våra vanliga påskefterrätter. Den är ganska rik så en liten portion är allt man behöver för att bli nöjd. Torten gick lätt ihop. Jag gjorde faktiskt två av dem och frös in en efter att den hade svalnat helt och upptäckte att frysning och upptining inte nämnvärt förändrade smaken eller konsistensen på torten.

Receptet är enkelt och lätt att följa och tajmingen är perfekt som skrivet. När torten är klar börjar sidorna dra bort från pannan och huset börjar dofta underbart. Kakan sjunker visserligen lite i mitten under kylningen men det spelar ingen roll. Inkludera detta recept i din meny när du behöver en mjölfri efterrätt eller när du bara vill göra något gott.

Jag är väldigt glad att jag testade den här torten och det är de jag serverade den till också. Väldigt fuktig och rik men inte för tung och lika bra på dag 2. För de som föredrar vikter, kom mina 3 koppar strimlad mandel på strax under 400g och strösockret på 250g.

Jag serverade den på två sätt. Den ena var rakt upp torte och den andra var med lemon curd och jordgubbar. Jag gillar verkligen att jag har ett glutenfritt dessertalternativ som jag kan göra till vänner och familj som inte är marängbaserad. Jag förvarar inte glutenfritt mjöl i huset men jag har alla ingredienser till detta recept i mitt skafferi.

När vi var i Portugal, om denna tårta stod på menyn, så beställde vi den! Den bästa var i Algarve. Och det här receptet är en vinnare. Det är elegant och fuktigt, och det håller så bra (inte för att det är ett problem!). Jag tycker att det var ännu bättre dagen efter. Jag rostade mandeln lätt, innan jag malde dem och jag strödde lite skivad mandel ovanpå kakan innan jag gräddade den. En klick vispgrädde och några färska hallon vid sidan om var bara ett perfekt tillbehör. Jag rekommenderar starkt att börja dagen med en skiva till frukost och en klick grekisk yoghurt (med kanske några färska bär).

Nästa gång vill jag testa bolon utan citronskal, eller åtminstone inte lika mycket. Jag trodde att det drog ner mandelsmaken, men de flesta skulle nog föredra citronen. Jag tror också att apelsinskal skulle vara läckert, men samma neddragning skulle finnas där. Jag bakade den i en 10-tums räfflad form med löstagbar botten och det fungerade utmärkt. Det är verkligen en härlig och elegant dessert…rik, utan att vara överdrivet söt, vilket vi gillade.

Ursprungligen publicerad 10 februari 2009

Source link

Rate this post

Leave a Reply