Dessa potatis latkes är enligt tradition lyckligt krispiga på utsidan och möra inuti. Och det underbara slutar inte där. En klick söt äppel-dadelchutney ersätter den vanliga äppelmosen, och den erforderliga rena gräddfilen tar på sig en helgdag tack vare en nypa mald kanel.

Nio potatis latkes med äppel-dadel chutney och kanel gräddfil på en trä skärbräda.

Dessa potatis latkes med äppel dadel chutney och kanel gräddfil är alla sugna på semestern. Som det är tradition skryter de judiska potatispannkakorna med all den perfekt-spröda-på-utsidan-möra-på-insidan godheten av vanliga latkes. Men vi har bytt ut en söt äppeldaddelchutney mot den vanliga äppelmosen och slarvigt rört ner lite kanel i den nödvändiga gräddfilen. Så imponerande att de kanske bara kommer för att få en speciell plats på ditt bord året runt.–Angie Zoobkoff


Varför våra testare älskade detta

Våra testare älskar att detta recept sätter en modern snurr på klassiska latkes, samtidigt som den förblir trogen den traditionella maträtten. Adrienne L. kallar dessa latkes “fantastisk” och älskar att de är “Krisp på utsidan och mjuk på insidan.”

Anteckningar om ingredienser

 • Äpplen–Vi gillar Granny Smith-äpplen för deras skarpa konsistens och syrliga smak. Du kan ersätta en annan typ av äpple, men välj ett som är syrligt.
 • Potatisar– Stärkelsehaltig potatis är bäst här, som Russet eller Idaho. Undvik vaxartad potatis eftersom den inte steker eller håller ihop lika bra som stärkelsehaltig potatis.

Hur man gör detta recept

 1. Gör äppelchutneyn. Blanda chutneyingredienserna i en medelstor kastrull och låt koka upp. Koka, täckt, tills äpplena är mjuka, ta sedan upp och koka tills vätskan reduceras till sirap.
 2. Gör gräddfilen med kanel. Rör ihop gräddfil, kanel och lönnsirap i en liten skål.
 3. Gör latkes. Riv potatisen och löken. Pressa ut så mycket vatten som möjligtkombinera dem sedan med ägg, mjöl, salt och peppar och blanda väl.
 4. Värm 1/4-tums olja i en stor stekpanna tills skimrande. Stek 1/4-kopps portioner av potatisblandningen tills den är gyllenbrun, vänd en gång. Låt latken rinna av på hushållspapper.

Vanliga frågor om recept

Vad är potatis latkes?

De är stekta biffar eller fritter gjorda av strimlad potatis, lök och ett bindemedel, som matzo eller mjöl. De serveras traditionellt som en del av judiska firanden, särskilt Hanukkah, och toppas ofta med äppelmos och gräddfil.

Kan jag använda en annan typ av potatis till latkes?

Vi rekommenderar det inte. Röd eller vitskal potatis (även känd som vaxartad potatis) innehåller inte den stärkelse som krävs för att göra en framgångsrik latke utan ytterligare ingredienser för bindning. De innehåller också mer fukt än deras stärkelserika motsvarigheter, vilket i denna applikation är problematiskt.

Idaho, Russet och även sötpotatis har det högsta stärkelseinnehållet av alla, vilket gör dem till det perfekta valet för latkes.

Kan man frysa latkes?

Ja. Frys in kokta latkes på en plåt och förvara dem sedan i en återförslutbar påse eller lufttät behållare i upp till 2 veckor. Värm igen från fryst i en 400°F ugn tills den är genomvärmd.

Kan jag göra dessa i förväg?

Chutneyn och kanelen kan båda göras 1 dag i förväg och förvaras i täckta skålar eller behållare i kylen. Latkarna serveras bäst strax efter stekning, men de kan stekas några timmar i förväg och värmas upp i en 400°F ugn.

Hjälpfulla tips

 • Använd en stadig handduk eller mjölsäck för att pressa potatisen och löken. En mycket tunn handduk kan sluta slita sönder.
 • För att undvika feta latkes, se till att din olja är väldigt varm före stekning och rinna av dem väl på hushållspapper innan servering.
 • Överblivna latkes kan förvaras i en försluten behållare i kylen i upp till 2 dagar. Värm i en 400°F ugn tills den är genomvärmd.
 • Latkes och äppelchutney är lämpliga för en mejerifri diet.
 • Extra äppel-dadelchutney kan användas för att toppa hemgjorda pannkakor, eller serveras tillsammans med rostad kyckling.

Fler bra latke-recept

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Potatis-latkes med äppel-dadelchutney

Nio potatis latkes med äppel-dadel chutney och kanel gräddfil på en trä skärbräda.

Dessa potatis-latkes är enligt tradition lyckligt krispiga på utsidan, möra inuti. Och det underbara slutar inte där. En klick söt äppel-daddelchutney ersätter den vanliga äppelmosen och den erforderliga rena gräddfilen får en helgjuv tack vare en nypa mald kanel.

Prep 45 min

laga mat 45 min

Total 1 hr 30 min

Till äppeldadelchutneyn

Till kanelgräddfilen

Gör äppeldadelchutneyn

 • I en medelhög kastrull på medelhög värme, kombinera äpplena, dadlar, lök, ingefära, rödvinsvinäger, cidervinäger, farinsocker, honung, citronskal och kryddpeppar och koka upp. Sänk värmen till låg, täck över och låt sjuda, rör om då och då, tills äpplena är väldigt mjuka, cirka 30 minuter.

 • Avtäck pannan, vrid tillbaka värmen till medium och koka, rör om ofta, tills vätskan minskar till en sirap, 4 till 5 minuter. Du vet när det är klart när vätskan har en konsistens som liknar lönnsirap. Ta av från värmen och låt svalna helt.

Gör gräddfilen med kanel

 • Rör under tiden ihop gräddfil, kanel och lönnsirap i en liten skål. (Du kan täcka och kyla kanelgräddfilen i upp till 1 dag.)

Gör potatis-latkes

 • Riv potatisen och löken på de stora hålen på ett rivjärn alternativt skär potatisen och löken i fjärdedelar och strimla dem i en matberedare försedd med strimling. Arbeta i omgångar, slå in den rivna potatisen och löken i en diskhandduk eller flera lager hushållspapper eller ostduk och krama ur så mycket vatten du kan ur dem. Du måste verkligen få din squeeze på här för att förhindra att latkes är fuktiga.

 • Häll potatisen och löken i en stor skål, tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar och blanda med en träslev tills ingredienserna är helt införlivade.

 • Värm 1/4 tum (6 mm) vegetabilisk olja i en stor stekpanna över medelhög värme tills den skimrar men inte röker. Klä en stor kantad bakplåt med 2 lager hushållspapper.

 • Släpp smeten med 1/4 kopp i stekpannan och tryck försiktigt med en spatel för att platta till, arbeta i omgångar om bara 3 eller 4 latkes för att inte tränga ihop stekpannan. Stek tills bottnarna är gyllenbruna, 4 till 5 minuter. Vänd varje latke och fortsätt att koka tills den andra sidan är gyllenbrun och genomstekt, 4 till 5 minuter till. Fortsätt att steka resterande latkes, tillsätt ytterligare olja i pannan om det behövs och justera värmen om latkesna brynar för snabbt eller inte tillräckligt snabbt. Använd en hålslev för att överföra potatis latkes till den pappershandduksklädda bakplåten för att rinna av.

 • Servera potatis-latken direkt med en klick äppeldadelchutney och en klick kanelgräddfil.

 1. Förbereda –Äppel-dadelchutney och kanelgräddfil kan tillagas 1 dag före servering. Förvara i täckta skålar eller behållare i kylen.
 2. Lagring-Överblivna latkes kan förvaras i en förseglad behållare i kylen i upp till 2 dagar eller frysas i upp till 2 veckor. Värm i en 400°F ugn tills den är genomvärmd.
 3. Diet-Latkes och äppelchutney är lämpliga för en mejerifri diet.

Servering: 1latkeKalorier: 151kcal (8%)Kolhydrater: 31g (10 %)Protein: 3g (6 %)Fett: 2g (3%)Mättat fett: 1g (6 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 1gTransfett: 1gKolesterol: 29mg (10 %)Natrium: 255mg (11 %)Kalium: 362mg (10 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 16g (18 %)Vitamin A: 102IU (2 %)C-vitamin: 6mg (7 %)Kalcium: 35mg (4 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

Leave a Reply