
För denna potatisrosmarinfocaccia, en örtolja av basilika, oregano, rosmarin, vitlök och timjan droppas på focaccia med potatis, lök och rosmarin.
Denna focaccia variant, som går under namnet focaccia con patate e rosmarino i Toscana och “potatispizza” i New York City, börjar dyka upp som den mest populära toppingen bland den nya generationens focacciaälskare. Det är deras riktmärke på ungefär samma sätt som pizzan Margherita är riktmärket för pizza och baguetten är för bröd. När du gör det kommer du att förstå varför. Liksom många av degrecepten i den här boken använder den en teknik med fördröjd jäsningen metod som är så perfekt lämpad för focaccia att jag nu använder det här receptet istället för de flesta av de tidigare focaccia-recepten som jag har lärt mig eller utvecklat.–Peter Reinhart
VAD ÄR FOCACCIA?
Precis som många av världens bästa bröd är focaccia italiensk. Plattare än en limpa, focaccia är ganska lik en pizzaskorpa i konsistensen. Den mest slående egenskapen är dock alla dessa gropar på ytan. De används för att minska luften i degen och hålla den från att jäsa för snabbt, hålla den platt och bibehålla en lätt konsistens. Dessa förtjusande gropar är också perfekta att omsluta vad du än väljer att strö i – olivolja, havssalt, oliver, soltorkade tomater eller örter.
Gör degen
-
Med en stor metallsked, rör ihop mjöl, salt, jäst och vatten i en 4-liters skål eller skålen med en tills det är kombinerat. Om du blandar med en elektrisk mixer, montera den med paddeltillbehöret och blanda på låg hastighet i cirka 2 minuter, eller tills alla ingredienser är återfuktade och börjar bilda en våt degboll. Låt degen vila i 5 minuter.
-
Byt till degkroken, tillsätt olivoljan och fortsätt blandningen på medel-låg hastighet i 3 till 4 minuter, eller tills all olja är inkorporerad och degen är klibbig, smidig och smidig; den ska rensa skålens sidor och hålla sig bara lite till botten. Om degen ser ut som en smet och inte har tillräcklig struktur för att hålla ihop sig, blanda i mer mjöl i en matsked.
-
Trots att den är kladdig ska degen ändå klara fönsterrutetestet. Om du blandar för hand, doppa en av dina händer eller skeden i kallt vatten upprepade gånger och använd den ungefär som en degkrok, arbeta degen kraftigt medan du roterar skålen med den andra handen. Eftersom allt mjöl är införlivat och degen blir en våt boll, ca 3 minuter, sluta blanda och låt degen vila i 5 minuter.
-
Tillsätt sedan olivoljan, doppa handen eller sked igen i vatten och fortsätt arbeta degen i ytterligare 3 till 4 minuter. Degen ska vara väldigt kladdig, men den ska också ha lite konsistens och struktur.
-
Forma degen till en boll och lägg den i en skål penslad med olivolja. Vänd degen så att den täcks med olja, täck skålen med plastfolie och ställ omedelbart i kylen över natten. Dagen efter ska degen ha nästan fördubblats i storlek. Låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar innan du gör focaccia.
Gör örtoljan
-
Vispa i en skål tillsammans alla ingredienser. Låt stå i rumstemperatur i 2 timmar innan du använder.
Gör focaccia
-
Forma och fördjupa degen i en 12 x 17-tums (30 x 43-cm) arkform med hjälp av 2 msk olivolja för att förbereda pannan och 1/4 kopp olivolja för fördjupning av degen. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 2 till 3 timmar, eller tills den fyller formen.
-
Medan degen jäser i pannan, förbered potatisen. Om du använder färskpotatis, lägg den i en kastrull med vatten för att täcka, låt koka upp och koka i cirka 10 minuter, eller tills de lätt kan stickas hål med en gaffel. Låt rinna av, låt svalna (eller doppa dem i kallt vatten för att påskynda processen) och skär i 1/4 tum tjocka (6 mm) skivor. Om du använder Yukon Gold-potatis i vanlig storlek, skiva den papperstunna med en matberedare, en mandolin eller en kockkniv. I en skål, kombinera den skivade potatisen, löken, om du använder, och rosmarin. Häll i örtoljan och rör försiktigt för att täcka.
-
Värm ugnen till 500°F (260°C). När focaccian är helt jäst och klar att gräddas, ta bort potatisen från oljan, skaka av överflödig olja och sprid ut skivorna över degens yta, antingen slumpmässigt eller staplade som dominostater. Om du använder Yukon Gold-potatis kan du behöva överlappa tätare för att passa på degen. Om du använder lök, strö över potatisen. Placera plåten på mitten av ugnen, grädda i 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 400°F (200°C). Grädda i 15 minuter, vrid sedan pannan 180 grader. Fortsätt att grädda i 20 till 25 minuter längre eller tills degen och potatisen är gyllene runt kanterna.
-
Ta bort den färdiga focaccian från ugnen och överför den omedelbart till ett galler. Ringla eventuell olja som finns kvar i pannan, samt eventuell resterande örtolja, efter smak, över potatisen. Krydda med salt och peppar, låt sedan svalna i minst 20 minuter innan du skär och serverar.
Servering: 1 delKalorier: 798 kcalKolhydrater: 84 gProtein: 15 gFett: 46 gMättat fett: 25 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 16 gNatrium: 1470 mgKalium: 551 mgFiber: 6 gSocker: 1 gVitamin A: 42 IUC-vitamin: 18 mgKalcium: 73 mgJärn: 3 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Denna potatisrosmarinfocaccia är lite tidskrävande men var det perfekta botemedlet för en långhelg hemma under pandemin när jag verkligen ville testa något nytt som skulle ta lite extra tid att genomföra. Den färdiga focaccian var olivolja, knaprig, seg och allt jag ville ha av detta bröd. Potatisen var underbar på toppen med örterna, men en av de verkliga stjärnorna för mig var den valfria löken. Jag använde en gul lök skuren i väldigt tunna strimlor som jag liksom strödde slumpmässigt över och under potatisen. Remsorna blev till brun krispigt läckerhet på den färdiga produkten så jag skulle inte kalla dem valfria.
Vi gillade den här så mycket att det slutade med att vi parade ihop den med några grönsaker och åt den till middag. Kvaliteten på olivoljan är avgörande i det här receptet – vi hade en härlig, fruktig sådan som förstärkte varje steg i denna focaccia. Jag lät brödet jäsa i kylen över natten i cirka 12 timmar innan jag gick vidare till nästa steg och det tyckte jag var rätt. Vi ringlade lite av den återstående örtoljan över potatisen, som anges i receptet, men min make gillade också att doppa bitar av focaccia i den återstående oljan för en och annan punch av örtsmak.
Detta är ett av de bästa och enklaste focaccia-recepten du någonsin kommer att göra. Skorpan var perfekt bakad och hade en trevlig crunch med en mycket mör inredning och en perfekt smula. Örterna och potatisen ger en fantastisk topping, men den här degen skulle lämpa sig för andra pålägg också, såsom karamelliserad lök, oliver, soltorkade tomater, röd och/eller grön paprika. För att ge lite mer smak, se till att använda den överblivna örtoljan som dipp till focaccia.
Degen blir ganska kladdig när du sätter ihop den och kanske inte har tillräckligt med struktur för att hålla ihop. Som receptet indikerar kan du tillsätta mer mjöl för att få det till den punkt där det håller ihop och klarar fönsterrutetestet. Fönsterglastestet är ett av de bästa sätten att se om din deg har knådats tillräckligt för glutenutveckling och är redo att jäsa genom att dra en liten degbit till en fyrkant för att bilda ett genomskinligt membran utan att gå isär. I mitt “test” av det här receptet slutade jag med att tillsätta lite mer än en halv kopp mjöl. Jag tror att detta skulle vara ovanligt i de flesta fall, men jag var i Florida vid den tiden och luftfuktigheten var ganska hög. Med största sannolikhet hade mitt mjöl en högre fukthalt än normalt på grund av den fuktiga miljön och detta är något du aldrig kommer att veta med mjöl och brödbakning förrän du faktiskt arbetar med degen.
Om du letar efter en krispig-på-utsidan, kuddig-på-insidan, läcker focaccia, är detta receptet. Jag kan se mig själv gå tillbaka till detta degrecept om och om igen. Det var tidskrävande, men inte otroligt praktiskt, och det hade den mest fantastiska konsistensen. Jag tyckte dock att örtoljan var för full av torkade örter, den lämnade potatisen täckt av massor av torkade örter som inte gav så mycket smak till rätten. Jag tror att det kanske vore trevligt att sila den och sedan lägga till mer färska örter med rosmarinen. Den ena kvisten rosmarin gav inte heller tillräckligt med rosmarinsmak, och jag förväntade mig mer baserat på receptets namn. Potatisen kokade vackert, jag använde tunna skivade Yukon Golds, de blev smöriga och karamelliserade.
Det verkar som om alla nuförtiden har fångats av magin med brödtillverkning. När jag ser vänner och familj frossa i deras bedrifter att skapa den perfekta surdegen eller franska bröden hemma, kan jag inte låta bli att märka bristen på focaccia som görs. Det här relativt praktiska receptet på potatisrosmarin kombinerar tjusningen av brödtillverkning med en touch av pizzatillverkning för att skapa en riktigt längtansfull godbit.
Låt inte den totala tiden lura dig, varje minut för denna focaccia är absolut värt det. Kombinationen av den luftiga degen med den lätt kryddiga örtoljan (jag bestämde mig för att välja chiliflake och het paprikatillskott till oljan) och krispig potatis på toppen är ett absolut himmelrike. Den tunna potatisen tillför ingen tyngd till själva brödet utan fungerar som ett knaprigt element för att bryta ner brödets seghet.
Jag bestämde mig också för att lägga löken i potatisen medan den marinerade i örtoljan för lite sötma. Jag ville inte ha med löken ovanpå focaccia (i rädsla för att de skulle brännas) så medan focaccian gräddade kokade jag löken i örtoljan den satt i tills löken var mjuk och den färska rosmarinen var fin och krispig. Jag åt den med den fräscha focaccia för att skapa en ny konsistens och lägga till lite mer örtighet till focaccia.
Om du letar efter ett bra tillbehör att ta med till en gryta eller bara något att snacka på till en lätt lunch, hoppa inte över detta recept.
Ursprungligen publicerad 9 maj 2003