Detta potatis purjolökssoppa receptet är den ultimata komfortmaten.

I det här receptet mjukas purjolök i smör och tillagas sedan med potatis, kycklingbuljong och kryddor för att skapa en silkeslen läcker soppa. En skvätt grädde tillsätts för att avsluta innan mixning.

Resultatet är en rätt som kan avnjutas när som helst på året!

potatispurjolökssoppa i en skål garnerad med krutonger och örter

En silkeslen purjolökssoppa recept

Denna krämiga potatispurjolökssoppa är en enkel krämig klassiker av goda skäl!

  • Purjolök har en mild och söt lök smak. De är perfekta i denna soppa eftersom de inte har en överväldigande smak.
  • Potatis gör detta både matigt och budgetvänligt samtidigt som det lägger till den krämiga basen.
  • Servera den här soppan silkeslen genom att blanda och sila genom ostduk eller lämna den lite mer rustik i konsistensen genom att mosa potatisen.
  • Denna potatispurjolökssoppa är en fantastisk lunch men den är också elegant nog att servera som en förrättssoppa för gästerna.

Ingredienser till potatispurjolökssoppa

Purjolök – Purjolök ser ut som en tjock salladslök (cirka 1 till 1 ½ tum tjock). När du köper, leta efter blad som är fasta, gröna och upprättstående. Greenerna kasseras eftersom de är sega.

Potatisar – Vi använder russet potatis i denna soppa för deras höga stärkelsehalt. Gul eller Yukon guldpotatis skulle också fungera! Potatis bör skalas för detta recept.

Buljong – Använd antingen hemgjord kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller använd din favoritbuljong i butik. Tung grädde tillsätts i slutet för lite fyllighet.

Variationer – Strö över den sista soppan med några hemgjorda baconbitar, eller tillsätt lite färsk vitlök i soppan. Lägg till några knapriga parmesankrutonger på toppen för ännu mer smak!

Hackade ingredienser till potatispurjolökssoppa

Hur man skär purjolök

Om du inte har använt purjolök i matlagning, kolla in vår guide om hur man skär purjolök. För att förbereda purjolök för soppa, behåll den vita till ljusgröna delen och kassera de mörkgröna topparna eftersom de är sega. Dela dem på mitten och skölj ur grynet mellan bladen. Skiva tunt.

Okokt potatispurjolökssoppa

Hur man gör potatispurjolökssoppa

Ingenting slår en varm, tröstande och krämig skål med soppa på en kylig dag!

  1. Koka skivad purjolök och selleri i smör i en kastrull. Rör om tills det mjuknat.
  2. Tillsätt potatis, buljong och kryddor i grytan och koka tills potatisen är mjuk enligt receptet nedan.
  3. Kassera lagerblad, mixa tills det är slätt och tillsätt en skvätt grädde. Sjud ytterligare ett par minuter.

Toppa varje skål med soppa med krutonger, smulat bacon och några färska örter!

Känner du dig sugen? Om du serverar den här soppan till gästerna kan den silas genom en finmaskig sil eller ostduk för en slätare soppa. Jag brukar inte bry mig, jag tycker att blandning är den perfekta konsistensen för vår smak.

Potatispurjolökssoppa med sked

Tips för att blanda soppa

Om möjligt gör en stavmixer eller stavmixer det enkelt att mixa soppor. Se till att soppan är tillräckligt djup så att den helt täcker bladen så att den inte stänker. Om soppan inte är tillräckligt djup, luta kastrullen åt sidan för att säkerställa att bladen är täckta.

Om du inte har en stavmixer kan soppa mixas i en vanlig mixer i omgångar. Se till att locket inte är tätt förslutet, annars kan ånga byggas upp och få mixerlocket att spricka upp och orsaka risk för skada.

Förvaring av potatispurjolökssoppa

  • Potatispurjolökssoppa håller i kylen i upp till 3 dagar.
  • För att värma upp, lägg till en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills det är varmt.
  • Tyvärr fryser inte krämiga soppor som denna bra då de blir lite gryniga när de tinas upp. Så ät upp det!

Krämiga & mysiga soppor

Gjorde du denna potatispurjolökssoppa? Lämna oss ett betyg och en kommentar nedan!

potatispurjolökssoppa i en skål garnerad med krutonger och örter

4,73 från 22 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Potatislökssoppa

Doftande purjolök puttras med potatis och burth tills den är mjuk. Mixa och tillsätt grädde för en härlig elegant soppa.

Förberedelsedags 10 minuter

Tillagningstid 50 minuter

Total tid 1 timme

  • Skär bort det gröna på purjolöken och kassera (eller frys in för lager). Skär purjolöken på längden och tvätta väl för att ta bort smuts eller gryn.

  • Skiva vitan av purjolöken tunt, ca 5-6 dl.

  • Lägg purjolök, selleri och smör i en stor gryta. Koka på medelvärme tills purjolöken är mjuk utan att bryna den, ca 5-7 minuter.

  • Skär potatisen i stora bitar och lägg i grytan med buljong, timjan, lagerblad och salt och peppar efter smak. Sjud under lock i 45 minuter eller tills potatisen är mjuk.

  • Kassera lagerblad. Använd en stavmixer* och mixa soppan tills den är slät. Tillsätt grädde och låt sjuda i 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Valfritt: När du har blandat, kör du genom en sil fodrad med ostduk för att få en jämnare konsistens.
Överbliven soppa kan förvaras i kylen i en lufttät behållare i upp till 3 dagar. Värm på spishällen eller i mikron.
På grund av grädden fryser denna soppa inte bra. (Det blir kornigt när det tinas.)

4,73 från 22 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Kalorier: 324 | Kolhydrater: 27g | Protein: 5g | Fett: 23g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0,5g | Kolesterol: 68mg | Natrium: 769mg | Kalium: 610mg | Fiber: 2g | Socker: 4g | Vitamin A: 1389IU | C-vitamin: 11mg | Kalcium: 68mg | Järn: 2mg

Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.

Kurs Förrätt, förrätt, huvudrätt, soppa
Kök amerikansk
Potatispurjolökssoppa i skålar med garnering och skrift
potatispurjolökssoppa i gryta med slev och skriva
potatispurjolökssoppa i en skål med krutonger och en titel
potatis purjolökssoppa i en skål med krutonger och ingredienser för potatis purjolökssoppa i en gryta med skrift





Source link

Rate this post

Leave a Reply