Detta pumpa-cider soppa får friskhet från syrliga äpplen och en rejäl dos krispig äppelcider. Krämig och inte för söt, med en jordig boost från salviablad, är det den perfekta soppan för en höstmiddag. En klick crème frâiche gör den oemotståndlig.

Pumpasoppa i en blå och vit tekopp, garnerad med crème frâiche och gräslök.

Denna rejäla höstsoppa kombinerar två av säsongens favoritingredienser, pumpa och äpplen, även om hubbard- eller butternutsquash lätt kan fungera som ett substitut för pumpan. Cidern tillför en behaglig sötma. Servera pumpasoppan som förrätt till middag eller med en sallad till lunch.–Margaret M. Johnson


Varför våra testare älskade detta

Den söta syrligheten som tillsatsen av Granny Smith-äpplen och irländsk cider ger denna soppa, liksom det faktum att den färdiga soppan smakar “krämig men ändå lätt” gör denna mysiga höstsoppa till en vinnare för våra testare.

Anteckningar om ingredienser

 • Osaltat smör–Vi älskar Kerrygold irländskt smör här, men är medvetna om att det inte nödvändigtvis är tillgängligt eller överkomligt för alla. Du kan använda vanligt smör.
 • Pumpa–Använd inte en carving pumpa eller Jack-o-lantern här. Alla typer av pajpumpa eller annan vintersquash är perfekt för detta recept.
 • Kycklingbuljong-Beroende på vilken typ av squash eller pumpa du använder i din soppa kan du behöva mindre än 5 koppar fond. Om du använder en mjukare variant av squash kommer det troligen att släppa ut mer vätska, vilket gör din soppa mer vattnig. Om du är osäker, börja med 4 koppar fond och tillsätt mer för att tunna ut om det behövs.
 • Granny Smith äpplen– Syrligheten hos Granny Smith-äpplen är perfekt i det här receptet, men om du behöver ersätta en annan typ av äpple, välj ett syrligt. Sötare varianter kan resultera i en alltför söt soppa.
 • irländsk cider-Detta är en hård äppelcider som produceras i Irland. Alla dina torra hårda favoritcider fungerar här, men undvik allt sött.

Hur man gör detta recept

 1. Fräs grönsakerna. Koka löken och sellerin i smör tills de är mjuka. Rör ner pumpa, äpplen, fond, cider, salvia och låt koka upp.
 2. Koka soppan. Sjud tills grönsakerna är väldigt mjuka, ca 40 minuter. Låt soppan svalna något och ta bort salviabladen.
 3. Mixa soppan. Använd en matberedare, snabbmixer eller stavmixer för att puréa soppan tills den är väldigt slät. Låt koka upp igen, rör ner grädden och smaka av med salt och peppar.
 4. Servera soppan. Häll soppan i skålar, toppa med crème fraîche, om du använder, och ett stänk örter.

Vanliga frågor

Vilken typ av pumpor passar bäst till soppa?

För soppa, kommer du att vilja söka efter något som är gjort för att äta. Den typ som är gjord för carving odlas speciellt för utseende och storlek; inuti är de där dåliga pojkarna vattniga och smaklösa.

Ätliga pumpor är mestadels vintersquash så du kan mixa och matcha här. Hubbard eller butternut squash skulle passa utmärkt i denna soppa. Ju mjukare köttet är desto vattnigare blir det, så tänk på det när du väljer.

När det gäller pumpor kommer allt som säljs för pajer också att göra en fantastisk soppa – inte för vattnig och med en härlig, söt smak. Socker (även kallad söt) pumpor, Long Island Cheese pumpor (så kallade eftersom de ser ut som ett hjul av ost) och grå Kakai pumpor är alla utmärkta val.

Hur gör jag min egen créme fraîche?

För att göra crème fraîche, kombinera 1 kopp tung grädde med 1 msk kärnmjölk i en glasburk. Rör om för att blanda, täck sedan över och låt stå i rumstemperatur i 12 till 24 timmar, eller tills det tjocknat. Kyla.

Hjälpfulla tips

 • När du skär upp din pumpa, spara dina frön och gör dessa kryddade pumpafrön.
 • Var försiktig när du blandar heta vätskor eftersom de kan stänka och bränna dig. Om du använder en vanlig mixer eller matberedare, arbeta i omgångar. När du lämnar matberedarens ränna eller hålet i mixerlocket öppet så att ånga kan komma ut, men lägg en handduk över toppen för att undvika stänk.
 • Soppan kan förvaras i en försluten behållare i kylen i upp till 4 dagar, eller frysas i upp till 3 månader.

Fler bra sopprecept

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg att lämna en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Pumpa-cidersoppa

Pumpasoppa i en blå och vit tekopp, garnerad med crème frâiche och gräslök.

Även om äpplen är mest kända som ingredienser i chips, smulor, kakor och tårtor, är de ett utsökt sätt att söta grönsakssoppor gjorda med säsongens grönsaker som butternut squash, pumpor och palsternacka. Prova denna soppa gjord på squash och äpplen och kryddad med salvia och timjan.

Prep 40 min

laga mat 1 hr

Total 1 hr 40 min

 • Smält smöret i en kastrull eller stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och selleri och koka i 3 till 5 minuter eller tills de är mjuka men inte brynt. Tillsätt pumpa eller squash, äpplen, fond eller buljong, cider och salvia och låt koka upp.
 • Sänk värmen till låg och låt puttra utan lock, rör om då och då, i 30 till 40 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Ta av från värmen och låt svalna i 10 minuter. Ta bort salviabladen.
 • Arbeta i omgångar, överför pumpasoppan till en matberedare eller mixer och puré tills den är slät. (Eller puré i grytan med en stavmixer.) Häll tillbaka soppan i grytan, rör ner grädden och koka tills den är genomvärmd. Smaka av med salt och peppar.
 • För att servera, ös upp pumpasoppan i grunda skålar, lägg en sked crème fraîche i mitten av varje och strö över persilja och gräslök. Servera med brunt bröd.
 1. Blandning-Var försiktig när du blandar heta vätskor eftersom de kan stänka och bränna. Om du använder en matberedare eller mixer, arbeta i omgångar och lämna utrymme för ånga att komma ut.
 2. Lagring-Soppan kan förvaras i en försluten behållare i kylen i upp till 4 dagar eller frysas i upp till 3 månader.
 3. irländsk cider-Om du inte hittar irländsk cider, byt ut din favorit torra hårda äppelcider. Undvik söta cider.

Servering: 1delKalorier: 182kcal (9 %)Kolhydrater: 24g (8%)Protein: 3g (6 %)Fett: 9g (14%)Mättat fett: 6g (38 %)Fleromättat fett: 0,5gEnkelomättat fett: 2gKolesterol: 29mg (10 %)Natrium: 454mg (20 %)Kalium: 635mg (18 %)Fiber: 4g (17 %)Socker: 9g (10 %)Vitamin A: 15476IU (310 %)C-vitamin: 33mg (40 %)Kalcium: 99mg (10 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

Leave a Reply