Pumpa, rostad squash och Gruyère-skikt är i grunden ett ganska snyggt sätt att säga välsmakande brödpudding. Men här är grejen – det är absolut utsökt, för fancy är fantastiskt. Gör den kvällen innan och värm den sedan till brekkie. Du kommer att vara tacksam för att du gjorde det.

Anpassad från Heather Hardcastle | The Flour Craft Bagery and Café Cookbook | Welcome Books, 2021

Det här receptet ger mig all höstkänsla och är det perfekta att ta sig till på en kylig höstmorgon. Jag brukar göra detta med mitt vita smörgåsbröd men det skulle också vara underbart med min brioche, eller något annat vitt bröd av god kvalitet.

Det här är ett fantastiskt alternativ för att mata en publik och jag kunde inte tänka mig något bättre för en semestermorgonfrukost. Du kan göra det helt i förväg och bara värma upp medan alla är upptagna med att öppna presenter. Det är inget krångel, publikbehag.–Heather Hardcastle

VAD ÄR EN STRATA?

I huvudsak en välsmakande brödpudding, strata är en brunchgryta som består av skiktade bitar av bröd, kött, grönsaker och ofta mycket ost. Det är allt blött i ägg och mjölk, sedan bakat tills det är genomstekt tills det stelnar.

Populariserades 1984 Silver smak Goda tider kokbok av Julee Rosso och Sheila Lukins, strata är en (bokstavligen) sensation över natten som gör brunch mindre sockerbelagd. Det tidigaste receptet för strata (1902) innehåller bröd och en vit sås men ingen ost. Deras förlust, säger vi.

  • Värm ugnen till 375°F (190°C). Klä en kantad bakplåt med pergament.
  • Kasta butternut squash med 1 tsk salt, 1 tsk peppar och olivolja på den förberedda bakplåten och rosta sedan tills den är mjuk, 15 till 20 minuter.

  • Medan squashen kokar, förbered vaniljsås. Vispa i en stor skål tillsammans ägg, mjölk och grädde. Tillsätt pumpapuré och vispa tills den är slät. Tillsätt de återstående 2 tsk salt, 1 tsk peppar och salvia. Rör om för att kombinera.
  • Skär brödet i 1-tums (25 mm) kuber. Tillsätt bröd till pumpa vaniljsåsblandningen och rör om för att kombinera. Tryck ner brödet lite i vaniljsåsen och låt det dra i ca 10 minuter.

  • När squashen är kokt, tillsätt den i bröd- och vaniljsåsblandningen. Tillsätt tre fjärdedelar av den rivna Gruyère och rör om.

  • Spraya en 9 x 13 tum (23 x 33 cm) ugnsform med matlagningsspray. Häll bröd- och vaniljsåsblandningen i ugnsformen. Tryck ner blandningen med en sked för att jämna ut den lite och för att se till att brödet inte bara flyter ovanpå vaniljsåsen.
  • Strö över resten av osten. Täck skikten med bakplåtspapper och täck sedan papperet med folie, tryck ner det ordentligt runt kanten på formen för att försluta.

  • Lägg ugnsformen på en plåt innan du sätter in den i ugnen, eftersom skikten har en tendens att svämma över. Grädda, täckt, i 35 minuter, ta bort folie och papper och grädda tills toppen är gyllene och skikten är bubbliga och känns stelna när du försiktigt trycker in i mitten, 25 till 35 minuter till.

  • Låt svalna till rumstemperatur innan servering.

Servering: 1 serveringKalorier: 476 kcalKolhydrater: 26 gProtein: 17 gFett: 35 gMättat fett: 18 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 9 gTransfett: 1 gKolesterol: 346 mgNatrium: 1041 mgKalium: 361 mgFiber: 2 gSocker: 4 gVitamin A: 10909 IUC-vitamin: 8 mgKalcium: 226 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Heather Hardcastle. Foto © 2021 Erin Scott. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det är höst, allihopa! Dags att bryta ut pumpan, soppkrukan och tröjorna. Denna pumpa, rostad squash och Gruyère strata är en perfekt hösträtt. Det går lätt ihop, halveras lätt (bra när ni bara är två), använder mestadels skafferiingredienser och det är jättegott.

Receptet diskuterar också mitt favoritmatlagningsriff – att använda vad du har, även om jag följde anvisningarna till punkt och pricka den här gången. Mina strata tog lite längre tid att bli gyllene, cirka 33 minuter. Det rann inte över på plåten. Den svalnade i cirka 20 minuter innan vi grävde i. Även om jag inte lät den svalna till rumstemperatur så släppte den lätt från ugnsformen. Jag tyckte att det var ganska rikt, så jag tror att ett halvt recept skulle tjäna 6 personer.

Denna pumpa, rostade squash och Gruyère-lag är ljuvligt lätt och subtil i smaken och fungerar precis som skrivet. Snabbt att sätta ihop, den tillagas perfekt och kom ut ur ugnen gyllene och pösigt.

Jag fick mig själv att gå till mitt kontor för att låta det svalna innan jag skär in i det. Det blev ett härligt mellanmål på söndagseftermiddagen. Min man älskade det och han kommenterar sällan.

Ursprungligen publicerad 26 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply