Pumpasoppa med currypumpafrön är ett Maine-centrerat riff på en fransk pumpasoppa, med potatis, purjolök och en klick créme fraîche. Currypumpafrön ger smak och textur medan potatis och grädde ger soppan en frodig, sammetslen konsistens.

När vi går in i vår pumpalapp känns det som att vi har klivit in i Alice’s Adventures in Wonderland. De jättelika löven, taggiga vinstockarna och de massiva pumporna verkar alltid lite overkliga – särskilt på hösten, när pumporna mognar och gör trädgården ljusorange. Det är då vi känner att Maine-nätterna blir kallare och vi börjar längta efter rejäla soppor som den här.

Currypumpafrön ger en krispig konsistens och kryddig smak till soppan. De är också bra på egen hand som mellanmål för ett cocktailparty. (För att göra som ett mellanmål, spara 2 koppar eller mer av fröna, öka övriga ingredienser för currypumpafröna i enlighet därmed.)–Clark Frasier och Mark Gaier

VILKA PUMPAR ÄR BÄST FÖR SOPPA?

Alla pumpor fungerar inte i detta underbara lilla recept. Lyckligtvis har ingen någonsin förändrats drastiskt på oss vid midnatt som i Askungen. Men som författarna påpekar odlas de flesta kommersiella pumpor för Halloween-dekorationer och är för torra för matlagning.

De föreslår att du ofta höstens gröna marknader för “gammaldags matlagningsvarianter som Long Island cheese, en populär buff-färgad amerikansk arvegods; Long Pie, ett arvegods från norra Maine som ser ut som en gigantisk zucchini; och Rouge Vif d’Etampes, den ljusorange franska sopppumpan.” Eller, säger de, du kan ersätta en lika stor vikt av vilken stor vintersquash som helst. Eller om du gillar försenad tillfredsställelse, titta på frökataloger, som innehåller dessa och många, många andra sorter av pumpor.

Förbered fröna

  • Rengör 1/2 kopp av pumpafröna från eventuellt snöre och kött och sprid ut dem på en tallrik. Låt torka i ca 1 timme. (Torka inte på hushållspapper, då det fastnar på fröna.)

  • Värm olivoljan i en tjock sautépanna över medelvärme. Tillsätt apelsinskalet och koka i 1 minut. Tillsätt pumpafrön, curry, gurkmeja, paprika, salt och cayennepepp. Koka, rör om då och då, tills fröna är knapriga, cirka 8 minuter. (Du kan förvara currypumpafröna i en lufttät behållare i upp till 3 dagar.)

Gör pumpasoppan

  • Värm ugnen till 375°F (190°C).

  • Skär pumpan på mitten. Skopa ur fröna och medföljande goop och ställ åt sidan. Torka ren pumpan och ringla över de köttiga sidorna av pumpan med 2 msk olivolja och strö över salt och peppar. Lägg pumpan med skuren sida nedåt på en kantad bakplåt och rosta tills den är väldigt mjuk, ca 30 minuter. Ta ut pumpan ur ugnen och ta bort fruktköttet från det sega skalet.
  • Medan pumpan steks, värm de återstående 2 msk olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt purjolöken, sänk värmen och täck pannan. Koka purjolöken, rör om då och då, tills den är väldigt mjuk, 3 till 5 minuter.

  • Tillsätt potatisen, kycklingfonden och 2 tsk salt till purjolöken. Öka värmen till medelhög, låt koka upp och koka tills potatisen är väldigt mjuk när den sticks igenom med en knivspets, 15 till 20 minuter. Låt svalna något.

  • Arbeta i omgångar, puré potatisen och purjolöken med kokvätskan och pumpan i en mixer eller med en stavmixer tills mycket slät. Blanda satserna i en stor skål och vispa i grädde och citronsaft. Krydda med salt och peppar efter smak. (Du kan kyla, täcka och kyla soppan i upp till 2 dagar. När du är klar att servera, värm soppan över medelvärme, rör om då och då.)
  • Slev den varma pumpasoppan i varma skålar. Ringla över crème fraîche, om du använder, och strö över de rostade pumpafröna. Servera på en gång.

Servering: 1 serveringKalorier: 565 kcalKolhydrater: 33 gProtein: 5 gFett: 48 gMättat fett: 23 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 20 gKolesterol: 119 mgNatrium: 916 mgKalium: 726 mgFiber: 3 gSocker: 4 gVitamin A: 2926 IUC-vitamin: 15 mgKalcium: 115 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2003 Clark Frasier | Mark Gaier. Foto © 2003 John Kernick. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Denna soppa är utsökt! Den färska pumpan är lätt söt och superkrämig. Jag var orolig att jag inte skulle gilla pumpafröna, men jag hade fel; de var den perfekta garneringen för denna silkeslena soppa. Jag hade inte en 6 1/2-pund pumpa till hands, så jag använde en 8-pund som växte i vår trädgård i somras. Det tog cirka 30 minuter längre tid att rosta den färska pumpan. Och det är verkligen värt ansträngningen att steka en riktig pumpa.

Att koka purjolök och potatis gick som skrivet, och blandningen av soppan var enkel. Det tog bara cirka 6 minuter för fröna att bli knapriga med kryddorna. Receptet gör en rejäl mängd soppa, men vi lyckades äta upp det mesta. Det är en riktig behandling. Jag använde bara 1/8 tesked cayenne, eftersom jag hade unga ätare. Det var precis lagom värme för att få lite djup till fröna. Dessutom hade jag ett par koppar pumpa över. Det kommer att bli fantastiskt i pumpabröd.

Om du är en pumpasoppaälskare, kommer detta att tilltala dig. Soppan i sig är väldigt, väldigt delikat smaksatt med purjolök, och precis lagom mängd smak och krydda förs in med currypumpafröna. Jag använde själva pumpans kärnor, tvättade och torkade.

Efter att ha rostat fröna i pannan med olja och kryddor hällde jag hela blandningen i soppan och rörde om. Med varje munsbit kunde jag verkligen smaka på sötman i pumpan tillsammans med en hint av curry. Ett bra sätt att sätta smak till soppor.

Ursprungligen publicerad 18 april 2003

Source link

Rate this post

Leave a Reply