Detta ostiga räkor- och grynrecept är en enkel låglandsklassiker. Vi pratar om räkor och bacon som kväver en pöl av cheddargryn. Behöver vi säga mer?

Detta recept på södra räkor och gryn är en klassiker lågt land maträtt älskad av nästan alla på planeten – och om någon säger att de inte älskar det, ljuger de. Du kan säkert räkna The One and me bland dess fans. Vi hade först en tallrik av denna gudomlighet på en härlig liten restaurang i Charleston. – David Leite

En vit tallrik fylld med ostiga räkor och gryn med bacon

Vanliga frågor om räkor och gryn

Vad är gryn egentligen?

Grits är i grunden mald majs, vanligtvis gjord av stärkelsehaltiga, mindre söta sorter. Majsen bearbetas i en alkalilösning för att ta bort det hårda yttre skrovet. Majsen tvättas och torkas, vilket ger oss hominy. Hominy är sedan stenmald och resultatet är gryn.

Är gryn och polenta samma sak?

Tja, ja och nej. Medan gryn är från den amerikanska södern och polentan är från Italien, är båda gjorda av mald majs. En skillnad är vilken typ av majs som används för att göra var och en: Grits är vanligtvis gjorda av vit majs (hominy) – men inte alltid, vilket ökar förvirringen – medan polenta är gjord av gul majs.

Den största skillnaden är dock konsistensen. Polenta mals vanligtvis grovt och det ger en behaglig seg konsistens uppskattad i Italien. Grits, å andra sidan, mals vanligtvis finare, vilket gör det slätare.

Vilka pålägg passar till gryn?

Gryn är lätt smaksatta och är fantastiskt mångsidiga. De kan ätas till frukost, lunch, middag och mellanmål. Och de kan vara enkla (bara några smörklickar och salt och peppar) eller komplicerade (kvävda i ost). Ännu bättre, de kan toppas med alla möjliga saker, som lönnsirap, sylt, örter, räkor, pulled pork, pocherade ägg, bacon, korv – you name it. Och du kan till och med täcka gryn med vilken sås du vill toppa pasta med, även om du kan få konstiga blickar från äkta sydlänningar.

  • I en medelstor kastrull, låt 4 koppar vatten koka upp. Häll i grynen, tillsätt en rejäl mängd salt och nymalen svartpeppar och rör om ordentligt med en visp. Sänk värmen till lägsta inställningen. (A flamtämjare är en bra idé om du har en särskilt aggressiv spis.)
  • Koka grynen tills allt vatten absorberats, cirka 10 till 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och cheddarost. Täck grytan och håll den varm tills den ska serveras.

  • Stek under tiden baconet i en stekpanna tills det är knaprigt och brunt, lägg sedan över på en pappershandduk för att rinna av. Häll ner räkorna i stekpannan och fräs dem i baconfettet på medelvärme tills de precis blir korallrosa, cirka 3 minuter.

    ☞ TESTERTIPS: Vad du än gör, koka dem inte för mycket. Du vill inte ha gummiaktiga räkor. Ringla genast i citronsaften och blanda i persilja, salladslök och vitlök. Ta kastrullen från värmen.

  • För att servera räkor och gryn, häll grynen i en stor serveringsskål. Skrapa räkblandningen över grynen. Strö över bacon och hightail det till bordet!

Servering: 1 delKalorier: 736 kcalKolhydrater: 35 gProtein: 46 gFett: 45 gMättat fett: 24 gFleromättat fett: 4 gEnkelomättat fett: 14 gTransfett: 1 gKolesterol: 397 mgNatrium: 1458 mgKalium: 357 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 1434 IUC-vitamin: 14 mgKalcium: 600 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2005 Paula Deen. Foton © 2022 bhofack2. Alla rättigheter förbehållna.

Vad ska jag servera med räkor och gryn?

Låt oss inse det: Detta recept med räkor och gryn med ost och bacon är en rik maträtt. Och vi säger inte att det är något fel med det! Ändå kanske du vill avrunda måltiden med en sallad med en läpp-puckering dressing för att skära igenom rikedomen. Dina favoritinlagda grönsaker är också en väg att gå. I linje med det sydliga temat är okra också bra, liksom sauterade gröna.

Recepttestares recensioner

Min första erfarenhet av att äta gryn var inte den bästa. Sedan provade jag några på en liten restaurang i North Carolina och insåg att om grynen är ordentligt tillagade kan de verkligen bli fantastiska. När jag äntligen bestämde mig för att göra gryn hemma var det här receptet med räkor och gryn mitt första försök, och det kunde inte bli lättare att göra. Grynen blev underbara – fyllda med stark ostsmak men ändå inte så överväldigande att jag inte kunde njuta av räkor och bacon. Detta är extremt mättande och passar bättre till lunch så att du kan njuta av en liten tupplur efteråt.

Ursprungligen publicerad 8 maj 2010

Source link

Rate this post

Leave a Reply