Vindränkt höstpudding är en uppenbarelse. Lager av söt, sprucken frukt, mellan skivor av sött, sprucket bröd. Allvarligt – du måste bara uppleva det.

Vindränkt höstpudding i vit skål med vin som droppar ner på sidan toppad med en vit tallrik och en flaska whisky.

Ännu bättre, enligt mig, än sommarversionen. Det kan tyckas extravagant att göra detta med vin men du behöver ingen fantastisk flaska. En lagom chilensk Merlot eller något liknande rest från kvällen innan räcker alldeles utmärkt. Jag har ibland gjort den här på morgonen för den kvällen, men den smakar bättre om du kan vänta till nästa dag.–Diana Henry

VILKA BRÖD SKA JAG ANVÄNDA TILL EN FRUKTPUDDING?

Tricket här är att använda något med en fin smula. Och … om du är ny på bröd-speaker, låt oss berätta vad det betyder. En fin smula betyder att ditt bröd har enskilda brödpartiklar som är ömtåliga, täta och, ja…fina. Så generellt sett betyder det att du vill ha en limpa som en Pullman (pain de mie), eller franskbröd, eller till och med ett anständigt (med betoning på anständigt) smörgåsbröd. Använd ett gott bröd till pudding. Billigt, skivat bröd ger helt fel konsistens och kommer att falla isär när du formar upp din underbara pud. Och här är ett extra tips gratis – spara lite av den extra, djuplila sirapen. När du öppnar din pudding, om du har några fläckiga fläckar, kan du använda den för att fylla i dem. Ingen kommer någonsin att veta!

  • Lägg den torkade frukten, om den används, i en skål och tillsätt bara tillräckligt med kokande vatten för att täcka. Låt fylla i ca 15 minuter. Häll av frukten, släng vätskan.
  • Lägg färska äpplen och plommon, vin, socker och kanel i en kastrull på medelhög värme, rör om för att hjälpa sockret att lösas upp. Sjud tills frukten nästan är mjuk och vinet har reducerats något. (Tidpunkten kommer att variera beroende på hur mogna din frukt är och tjockleken på dina skivor.) Lägg till björnbären i pannan tillsammans med den torkade frukten, om du använder den, och koka i 5 minuter.

  • Anstränga blandningen, reservera både frukten och sirapen separat. Tillsätt cassisen till sirapen om så önskas. Smaka av sirapen och, om en sötare eller saftigare sirap önskas, justera ingredienserna därefter. På samma sätt, om sirapen fortfarande är ganska mycket mer lik vatten än sirap, sjud den lite längre för att minska den. Låt sirapen svalna till rumstemperatur.
  • Skära 1 brödskiva i en cirkel för att passa botten på en puddingskål – det vill säga vilken stor skål som helst med en kapacitet på minst 6 koppar. Klä puddingskålen med ett par stora ark plastfolie. Klä den sedan med ett enda lager bröd, börja med den runda biten i botten och var noga med att doppa varje skiva i den kylda sirapen innan du lägger den i skålen. Skär brödet i breda fingrar om det hjälper dig att få plats med skivorna i skålen. Fyll i eventuella små luckor mellan skivorna genom att riva av mindre bitar bröd så att de passar. Du kommer att ha lite bröd över.
  • Använd en hålslev, häll hälften av frukten i den brödklädda skålen. Släng kanelstången när du råkar ut för den. Lägg ett enda lager brödskivor på frukten, doppa först brödet i sirapen innan du lägger det i skålen och fyll igen eventuella udda luckor med bröd som slitits för att passa. Häll resten av frukten ovanpå brödet och avsluta med ytterligare ett lager odoppat bröd. Om det finns sirap kvar, häll den över brödet.
  • Lägg en liten tallrik (den måste ha en diameter som är mindre än skålens) ovanpå brödet och väg ner det med burkar eller en tung flaska. Täck skålen löst och lägg den i en ugnsform vid spill. Kyl i 24 timmar.

  • För att ta bort puddingen, precis innan servering, vänd upp den på en stor tallrik och ta bort plastfolien. (Om du inte vill klä skålen med plastfolie, kanske du vill köra en tunn, smal kniv mellan puddingen och skålens kant innan avformningen.)

  • Om du känner dig rodnad, häll lite mer cassis över puddingen för att skapa en fin glänsande glans och en något sprudlande stämning. Skiva puddingen med en tandad kniv och servera med en klick vispgrädde eller crème fraîche.

Puddingvarianter från Diana Henry

Nix de torkade äpplena
Jag älskar konsistensen av torkade äpplen, men du behöver inte använda dem.

Dyra björnbär
Och om du inte har en källa för björnbär – de är så dyra att du verkligen måste plocka björnbär för dem – öka antalet plommon.

Servering: 1 delKalorier: 422 kcalKolhydrater: 84 gProtein: 6 gFett: 2 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gNatrium: 288 mgKalium: 375 mgFiber: 6 gSocker: 51 gVitamin A: 268 IUC-vitamin: 12 mgKalcium: 172 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2010 Diana Henry. Foto © 2010 Jonathan Lovekin. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag älskar verkligen engelska sommarpuddingar, som brukar ha massor av bär. Så att testa detta recept var väldigt attraktivt för mig som en trevlig höstversion. Jag älskade verkligen receptet ur ett smak- och konsistensperspektiv. Slutresultatet är tillfredsställande med underbara smaker och mycket intressanta texturer på grund av den torkade frukten som blandas med de mjuka plommonen, kokta men krispiga äpplen och mjukt bröd.

Eftersom jag har gjort sommarpuddingar tidigare visste jag typ vad jag skulle förvänta mig och göra, men någon som aldrig har haft eller gjort en kan ha problem och receptet kan bli ett misslyckande. Några saker: inte vilket vitt bröd som helst skulle fungera. Du behöver ett robust, finsmulat, berikat vitt bröd, som en Pullmanlimpa, som receptet anger. Magert bröd med en riktigt öppen smula – lantlig eller rustikt bröd som ciabatta – duger inte lika bra. Efter kokning och silning ska frukten och sirapen få svalna lite; detta gör det så mycket lättare att sätta ihop desserten. Jag lät båda svalna till rumstemperatur.

Jag behövde göra två byten. Jag kunde inte hitta torkade äpplen i min mataffär konstigt nog, så jag använde torkade aprikoser och de fungerade utmärkt. Jag använde även blåbär istället för björnbär; de var billigare och jag gillar dem mycket mer.

Ursprungligen publicerad 30 september 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply