Karamelliserad butternut squashpaj är en mer sofistikerad version av samma gamla konserverade pumpafyllda dessert som du har ätit i evigheter. Med en lättare konsistens, en djupare smak och en bra dos ingefära tror vi att du verkligen kommer att gilla den här.

I flera år använde min familj konserverad pumpa i vår paj. När du skeddar i högar av ingefärapulver, kanel, kryddnejlika och riven ingefära, tänkte vi alla, det spelar ingen roll om du använder burkgröt eller färsk puré – allt är bara ett redskap för att transportera socker och kryddor till munnen.

Vid något tillfälle, medan jag bläddrar igenom min hundöron Fannie Farmer kokbok, Jag lade märke till ett recept på vintersquashpaj. Det krävde vintersquashpuré i stället för pumpapuré; tung grädde i stället för förångad mjölk; och en fet dos konjak tillsammans med de vanliga kryddorna. Jag märkte att proportionerna mellan grädde och squash var högre än förångad mjölk till pumpa. Jag hoppades att detta skulle ge en lättare paj, och jag hade rätt. Och konjaken lade till en varm, sofistikerad ton.

Flera år senare, när jag upptäckte hur lätt butternut squash är att skala – det tunna skalet glider direkt av med en grönsaksskalare – kunde jag tänka mig att slänga tärningar av den med smör och socker och koka squashen tills den nästan är kanderad och sedan förvandla den till min paj.– Melissa Clark

Vanliga frågor om karamelliserad Butternut Squash Pie

Hur vet jag när min karamelliserade squashpaj är färdig?

Du kommer att vilja dra ut pajen innan den är överstekt så du måste känna till tecknen på att den är redo att komma ut. Kanterna på fyllningen ska vara pösiga men mitten kommer fortfarande att vara lite nedsänkt och skakig. Inte skvalpar runt utan jiggly som Jell-O. Kom ihåg att din paj kommer att fortsätta tillagas efter att den har tagits ut ur ugnen. Du kan också använda en omedelbar termometer – din paj är klar när den når 170℉.

Hur gör jag för att min paj inte spricker?

En squash- eller pumpapaj kommer att spricka när den har blivit övergräddad eftersom fyllningen i grunden är en vaniljsås. När fyllningen blir för varm drar äggen ihop sig och det är då sprickorna uppstår. För att undvika detta, lär dig hur du identifierar när din paj är tillagad. Det hjälper också om du gräddar pajen i nedre tredjedelen av ugnen.

Vad har min squashpaj en fuktig skorpa?

Om pajen inte blir tillräckligt varm får det smälta smöret i skorpan inte en chans att ånga bort den extra fukten, vilket ger dig en blöt botten. Och den blir undergräddad också. Grädda din paj i nedre tredjedelen av ugnen och använd en pajform i glas så att du kan se om din skorpa är genomstekt hela vägen. Om den redan är tillagad kan du prova att sätta tillbaka den i ugnen. Täck med folie och grädda vid 425°F på det nedersta gallret, kontrollera efter 15 minuter.

  • Lägg pajskalsdegen mellan 2 ark plastfolie och rulla det till en 3/8-tums tjock runda. Klä en 9-tums pajform med degen. Använd tummen och pekfingret för att räffla kanterna och ställ i kylen i minst 30 minuter eller upp till 1 dag. (Om du kyler degen i mer än 2 timmar, täck degen lätt med plast.)
  • Värm ugnen till 375°F (190°C).

  • Fodra skalet med folie, fyll med pajvikter, och lägg på en plåt. Grädda tills skorpan stelnat, ca 15 minuter. Ta bort folien och vikterna och grädda tills skorpan är ljust gyllene, 5 till 10 minuter till. Låt svalna.
  • Medan pajskalet gräddas förbereder du fyllningen. Lägg butternut squashen på en plåt, pricka den med smöret och strö över strösockret. Rosta butternut squashen, rör om var 10:e minut, tills den är gaffelmör, 30 till 35 minuter. För en lite mer komplex, karamelliserad smak, rosta squashen tills den börjar mörkna i kanterna och nästan är kanderad, 5 till 10 minuter till.

  • Mosa butternutsquashen i en matberedare tills den är slät (du bör ha cirka 1 3/4 dl puré; om du har extra, reservera den för annan användning som raviolifyllning). Tillsätt grädde, ägg, gulor, farinsocker, konjak eller rom, vanilj, mald ingefära, riven ingefära, muskotnöt, kanel och salt till butternutsquashen och puré tills det blandas. Skrapa ner fyllningen i det avsvalnade pajskalet och jämna till toppen med en spatel.
  • Sänk ugnstemperaturen till 325°F (163°C). Grädda butternut squashpajen tills fyllningen precis stelnat men fortfarande skakar i mitten, 35 till 40 minuter. Låt pajen svalna helt innan du skivar den.

Servering: 1 skivaKalorier: 478 kcalKolhydrater: 48 gProtein: 7 gFett: 28 gMättat fett: 15 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 10 gTransfett: 1 gKolesterol: 157 mgNatrium: 157 mgKalium: 764 mgFiber: 5 gSocker: 15 gVitamin A: 20918 IUC-vitamin: 40 mgKalcium: 145 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2010 Melissa Clark. Foto © 2010 jamesjyu. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Denna karamelliserade butternut squashpaj avslutades bra och liknade din traditionella pumpaversion. Den har en sammetslen konsistens, men är lite på den mjuka sidan, så du måste vara försiktig med att ta bort den från fatet för att servera. (Jag är inte säker på hur bra det skulle hålla om du skulle lägga en klick vispgrädde ovanpå den.)

Även om du kan köpa en hel butternut squash, säljer vissa marknader den skalad och tärnad, vilket kan spara mycket förberedelsetid. En annan sak att tänka på är att det är väldigt enkelt att köpa en behållare med squashpuré och sedan lägga till de andra ingredienserna från detta recept för att göra en ganska hyfsad paj.

Ursprungligen publicerad 16 november 2010

Source link

Rate this post

Leave a Reply