Denna karamellpärontårta, inspirerad av den klassiska tarte Tatin, är superenkel att göra: ett par päron, socker, smör och köpta frysta smördeg. Enkel elegans.

Dessa individuella päronformade tårtor är en start på den berömda franska tarte Tatin. De gör en fantastisk höstdessert när det är gott om päron. Päronhalvorna är kupade av bakverk och stjälkarna tittar fram underifrån. De är eleganta och lätta.–David Leite

KAN JAG GÖRA EN TÄRTA I STÄLLET FÖR ENSKILDA?

Även om många bagare har individuella tårtformar liggandes runt köket, är det inte alla som har det. Om inte, vad sägs om en jättestor 8- eller 9- eller till och med 10-tums gjutjärnspanna, eftersom mängderna nedan, ganska slumpmässigt, översätts till en rustik tårta i familjestorlek? Mindre kinkig, mer klassisk.

  • Ställ in ugnsgallret i nedre tredjedelen av ugnen. Vänd ugnen till 400°F (204°C). Klä en bakplåt med en plåt med bakplåtspapper eller en nonstick-bakmatta av silikon.
  • Dela degen i fjärdedelar. Rulla på en lätt mjölad arbetsyta varje del av degen till en cirkel 1⁄8 till 1/4 tum tjock. Lägg degen på den förberedda bakplåten och ställ i kylen.
  • Dela varje päron i halvor på längden. Skiva sedan varje päronhalva på längden i fyra eller fem 1/4- till 1/2-tums tjocka skivor, börja vid den rundade botten och skär nästan men inte riktigt hela vägen genom stjälkändan. Päronskivorna ska förbli fästa vid varandra i stjälkändan. Lägg varje päron med halvkanten nedåt på arbetsytan och tryck försiktigt med handflatan för att fläkta ut skivorna.

  • I en liten kastrull över medelhög värme, kombinera sockret, 1/4 kopp av vattnet och vinägern. Koka upp, luta pannan för att snurra sockret. Koka tills sockret löst sig och blandningen får en djup bärnstensfärgad färg, 5 till 10 minuter. När karamellen blir, ja, karamellfärgad, ta omedelbart bort kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt de återstående 2 msk vatten (stå tillbaka, eftersom kolan spottas). Luta pannan så att karamellen och vattnet blandas. Om karamellen fastnar och stelnar, sätt tillbaka pannan på medelvärme tills karamellen blir flytande igen och beter sig.

  • Arbeta snabbt, häll karamellen i de 4 tårtformarna och dela den jämnt. Häll 2 bitar smör på varje kola.

  • Försiktigt arrangera en päronhalva, med rundad sida nedåt, smacka i mitten av varje pöl av kola. Toppa varje päron med en del av degen, sträck ut den så att den täcker päronet helt och stoppa in den mellan päronet och sidan av pannan. Lägg tårtformarna på den klädda bakplåten.

  • Grädda tårtorna, rotera bakplåten cirka 2/3 av gräddningstiden, tills skorpan är genomstekt, kolan bubblar och päronen är mjuka när du tittar under degen och sticker hål i dem med spetsen av en vass kniv, 30 till 35 minuter. För att vara säker, kontrollera tårtorna efter 20 minuter för att se till att de inte brynar för snabbt; om de är det, täck löst med ett ark aluminiumfolie. Ta ut bakplåten från ugnen och låt tårtorna stå i sina formar i 5 till 10 minuter så att den rullande karamellen kan lugna ner sig och tjockna något.

  • Använda tång eller varma kuddar, vänd försiktigt upp pannorna på ett galler över en bit pergament för att fånga upp eventuella droppar av karamell. Ta försiktigt bort formarna från tårtorna. Lägg genast tårtorna på serveringsfat och skrapa eventuell kola som finns kvar i pannorna över päronen. Servera på en gång.

Servering: 1 syrligKalorier: 530 kcalKolhydrater: 72 gProtein: 4 gFett: 27 gMättat fett: 10 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 12 gTransfett: 1 gKolesterol: 23 mgNatrium: 121 mgKalium: 135 mgFiber: 3 gSocker: 46 gVitamin A: 285 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 16 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2012 John Barricelli. Foto © 2012 Ben Fink. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Detta är i grunden en tarte Tatin som använder päron istället för äpplen och serveras i enskilda portioner. Mina smakare älskade denna dessert, som jag serverade med en kula vaniljglass. Jag använde smördeg istället för pate brisée som blev fint både utseendemässigt och smakmässigt.

Den största utmaningen med det här receptet är att hitta rätt form(er) att baka dem i. Jag gräddade tårtorna i 30 minuter, vilket var nästan för länge eftersom en av tårtorna blev något överdriven, men som tur var inte brände.

Jag var inte säker på hur det mer mjuka päronet skulle stå för det syrliga äpplet jag alltid väljer för traditionella tarte Tatins, men jag blev positivt överraskad över hur väl den söta kolan, det jordnära päronet och den smöriga degen kom ihop i en fantastisk dessert. Det mindre knapriga päronet är också ett bekvämt stand-in eftersom det inte kräver någon förkokning för att uppnå önskad mörhet i den färdiga efterrätten.

Jag tillagade de enskilda tårtorna i de små gjutjärnsformarna, vilket fungerade underbart. Om du inte har små kastruller, gör du helt enkelt en stor tårta i en 10-tums gjutjärnspanna eller traditionell glaspajtallrik. För att servera mina individuella tårtor, vände jag ut dem ur pannorna och stack sedan ner dem med skorpan nedåt i samma form – tänk bara på att om du gör detta måste du servera dem omedelbart, annars blir skorpan blöt. Detta hindrade mig från att smutsa ner fler tallrikar och såg till att alla fick all den läckra kolan i botten av kastrullerna.

Även om jag föredrar denna tårta ensam utan utsmyckning, kunde jag övertygas om att toppa den med en kula vaniljglass. Dessutom, även om det inte är traditionellt, tänker jag prova receptet igen med en halv tesked kanel i patébriséen eftersom jag inte kan motstå lusten att lägga till kanel till alla fall!

Ursprungligen publicerad 12 oktober 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply