Denna rostade äppelmos, gjord av äpplen bakade med honung, smör och citronsaft, kräver att äpplena avslutas i ugnen för att koncentrera sig och karamellisera smakerna. Så tjock eller slät som du vill. Säg så länge till butiksköpt äppelmos.

Detta rostade äppelmossrecept, förklarar dess skapare, Michael Chiarello, skiljer sig från de flesta hemlagade äppelmossrecept genom att det inte görs på spishällen. Den är gjord i ugnen. Och det är det mest lysande som någonsin hänt med äppelmos om du frågar oss. Den intensiva värmen intensifierar äppelsmaken nästan så att den smakar karamelliserad. Det är enkelt att göra, det verkar dumt att ens tänka på att köpa det, säger Chiarello. Vi kunde inte vara mer överens.–David Leite

Hur man tycker om denna rostade äppelmos

Det är inget fel med att skeda upp denna rostade äppelmos som den är. (Vi har faktiskt haft en hel del partier som försvinner sådär innan äppelmosen ens hamnat i kylen.) Även om vi också handlar om att använda otaliga sätt att tycka om det. Så skulle du känna för att leka lös och lustfritt med det här receptet, kommer här några förslag:

  • Byt ut lika mycket agavenektar, lönnsirap eller farinsocker mot honungen
  • Tillsätt en skvätt äppelcider innan du rostar äpplena
  • Rör ner 1/4 tsk mald kanel, kryddpeppar, muskotnöt, ingefära eller en kombination
  • Häll i en näve finhackad kristalliserad ingefära
  • Strö några finhackade färska örter, som rosmarin eller timjan, över äpplena
  • Bli galen och rör i lite mosad banan eller mosade bär, färska eller frysta

*Vad är grått havssalt?

Grått havssalt, även känt som keltiskt salt, skördas mestadels från Atlanten produceras i Frankrikes kustområden. Det är ett lätt fuktigt, blågrått salt med mineral- och lersmak och skördas för hand.
Det rekommenderas starkt för söta rätter eftersom det inte är lika salt som andra salter. Förvirrande men sant. Kristallerna och deras kemiska sammansättning betyder att de är ett mer delikat smaksatt salt.

Servering: 1 serveringKalorier: 95 kcalKolhydrater: 12 gProtein: 1 gFett: 6 gMättat fett: 4 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gKolesterol: 15 mgNatrium: 147 mgKalium: 15 mgFiber: 1 gSocker: 12 gVitamin A: 176 IUC-vitamin: 2 mgKalcium: 3 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2005 Michael Chiarello. Foto © 2008 elanas skafferi. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Karamelliserade äpplen som äppelmos? Åh, herregud. Jag halverade receptet eftersom jag ville se till att alla äpplen passade in i min gjutjärnspanna, och det fungerade perfekt. Du slänger bara äpplena och andra ingredienser i stekpannan, sauterar och slänger (OK, placera försiktigt) in i ugnen. Voila — en halvtimme senare kommer perfekt karamelliserade, möra saftiga äpplen fram. Sedan återstår bara att mosa dem med en gaffel (eller puréa dem, men jag valde att lämna mina chunky).

Förslagen för att ytterligare förbättra äppelmosen är spännande. Jag tillsatte hackad rosmarin och en skvätt citronsaft, och jag använde fleur de sel för att strö över. Utmärkt med fläsk. Jag vill verkligen prova detta med andra alternativ som citrontimjan, mynta, äppelcidervinäger och kristalliserad ingefära (som nämnts ovan i receptet). Det här receptet behöver en touch av syra utöver citronsaften som från början pressades på äpplena, men det är lätt att göra och förmodligen bara en smaksak.

Jag gjorde detta för att passa till receptet på kasha varnishkes på sajten. Eftersom författaren beskrev det som mid-vinter comfort food, verkade det perfekt för en snöig aprildag i Chicago. Jag råkade också ha några äpplen som var lite förbi, så även äppelmos verkade perfekt.

Mina äpplen var mestadels Gala plus en Granny Smith. Jag vägde dem inte, men jag litade på att ett dussin äpplen skulle ge ungefär rätt mängd. Jag skalade äpplena enligt anvisningarna, men jag skulle förmodligen inte skala dem i framtiden eftersom jag gillar tjock äppelmos med mycket konsistens.

Jag fräste äpplena i 2 eller 3 minuter extra, sedan rostade jag dem i hela 30 minuter och mosade dem lite, men inte för mycket, med en potatisstöt. Jag kan också se att servera denna äppelmos som superchunky med ännu mindre mosning, eller kanske ingen alls?

Och vad är det här med att täcka och kyla? Inte en chans! Efter att mina gäster hade gått, tog jag en sked till resterna och slukade det som annars skulle ha täckts och kylts!

Ursprungligen publicerad 30 november 2010Source link

Rate this post

Leave a Reply