Rostad söt lök tar en söt och smaklig fyllning av malet lamm, kryddor och aprikoser, och rosta den inuti ursparad Vidalia-lök. Kanel och spiskummin ger värme och leker fint med de söta aprikoserna.

Detta marockanskt inspirerade recept är en av de rätter där mindre är mer: en söt lök fylld med bara kanel- och spiskummindoftande malet lamm och fylliga aprikoser. Även om du kan bli frestad att lägga hela ditt kryddskåp i lammfyllningen, gör den enkla duon av kanel och spiskummin susen. Frukten spelar av lammets rika gaminess och kryddorna ger en subtil bakgrundssmak för att knyta ihop det hela. Den här fyllda löken är perfekt för en vardagsmiddag med en grönsallad och ångat basmatiris, eller elegant nog att göra som en förrätt till en middagsbjudning. Det bästa är att du kan göra allt detta i förväg och bara stoppa in den fyllda löken i ugnen före middagen.–Michael Schwartz

LC LESS IS MORE OBS

Schwartz har rätt. Less IS more när det kommer till denna marockanska lökiga lammiga situation, inte bara när det gäller dess kryddor utan också dess sidekicks. De tillfällen då du befinner dig i ett särskilt lat matlagningshumör eller en exceptionellt upprörd situation, ser vi behovet av inget annat på tallriken, förutom kanske lite väldoftande ris för avhämtning, om du måste.

  • Värm ugnen till 400°F (204°C).

  • I en liten kastrull på medelvärme, kombinera fond, aprikoser och citronskal. Låt sjuda försiktigt tills aprikoserna är fylliga och vätskan reduceras till 1/2 kopp, ungefär 10 minuter.

  • Utan att skala löken, skär cirka 1 tum av topparna och precis så mycket av bottnarna att varje lök står upprätt. Spara löktopparna och släng bottnarna. Ta bort alla utom de två yttre lagren av varje lök genom att ösa ur mitten med en sked eller melonballer, spara insidan. Lägg lökskalen i en ugnsform tillsammans med topparna. Finhacka insidan.

  • Smält 3 matskedar av smöret i en stekpanna på medelhög värme. Rör i nästan all hackad lök, reservera en del för annan användning och koka tills den mjuknat, 10 till 12 minuter. Tillsätt lamm, kanel och spiskummin och smaka av med salt och peppar. Höj värmen till medelhög och koka under ständig omrörning med en träslev tills lammet är smuligt, 7 till 8 minuter. Dränera inte det utsmälta fettet; det behövs för att hålla löken fuktig och för att ge en läcker smaklighet till den övergripande rätten.

  • Ta kastrullen från värmen. Rör i aprikosblandningen och dess vätska, varm sås efter smak och persilja och mynta. Låt svalna något. (Lammfyllningen kan enkelt förberedas en dag i förväg, täckas och kylas.)

  • Sked lite av lammblandningen i var och en av de urholkade löken, tryck ner med händerna och häll den över löken. Strö brödsmulorna över löken och pricka med resterande 2 msk smör.

  • Täck formen tätt med aluminiumfolie och grädda tills den är mjuk, 30 till 45 minuter, beroende på storlek. Ta bort folien och fortsätt att grädda tills brödsmulorna är bruna, ca 10 minuter till. Servera omedelbart.

Servering: 1 delKalorier: 489 kcalKolhydrater: 43 gProtein: 16 gFett: 29 gMättat fett: 15 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 10 gTransfett: 1 gKolesterol: 82 mgNatrium: 859 mgKalium: 860 mgFiber: 5 gSocker: 27 gVitamin A: 1316 IUC-vitamin: 22 mgKalcium: 121 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2011 Michael Schwartz. Foto © 2011 Ben Fink. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag brukar inte bry mig om att fylla mat, men för det här receptet gör jag ett undantag. Jag har ätit bra lamm och dåligt lamm, så jag visste att jag tog mina chanser när jag försökte tillaga det, men med bara ett halvt kilo kunde det inte vara så mycket slöseri om jag inte gillade det. Jag behövde inte oroa mig – rätten fungerade bra och lammet hade en fantastisk smak, kompletterat med smakerna från resten av ingredienserna.

När jag gör rätten igen kommer jag att minska på saltet med ungefär hälften och vara försiktig med smöret och skära ner det sista smöret med ungefär hälften också. Receptet säger att man inte ska rinna av fettet, men rätten behövde verkligen inte det extra fettet för att hålla det fuktigt. Den här rätten skulle komplettera en mellanöstern meze mycket bra men fungerade bra med bara grönsaker vid sidan av. De flesta mat från Mellanöstern serveras i rumstemperatur, och jag rekommenderar att du låter rätten svalna en bra bit, eftersom kanelen tenderade att övermanna rätten när den serverades direkt från ugnen.

Jag tyckte att spiskummin och kanel var fantastiska med lammet, och den subtila tillsatsen av mynta och persilja fräschade verkligen upp rätten. Min enda justering skulle vara i proportionerna. Det var MYCKET lök här. Att fylla löken var en trevlig presentation, men när den skivades upp för att ätas var den överväldigande. Kanske mindre lök och mer fyllning? När allt kommer omkring är 1/2 pund kött inte mycket för fyra portioner. Hur som helst, smakprofilerna gör definitivt detta till en rätt att hänga på!

Om Vidalia-lök fanns tillgänglig på vintern i vår region, skulle dessa rostade lök ersätta fylld kål i mitt kök. De är söta och saftiga, och lammet och aprikoserna gör dem till en mycket rejäl middag. Och de mest underbara panjuicerna — Åh. Min. Gud. Bara fantastiskt på kokt ris. Den överblivna löken var lika god, om inte godare, när den värmdes upp nästa dag.

Det kan ta ett tag att skära ut löken beroende på hur tätt de är skiktade. Men oroa dig inte – Vidalia-löken är så mild att du inte kommer att gråta. Efter 30 minuters gräddning var löken lite fastare än vad jag ville att den skulle vara. Ytterligare 15 minuter innan du tog bort folien gjorde dem precis mjuka.

Jag älskade idén att rosta fyllda söta Vidalia-lökar. (Det här receptet fick mig att undra vad mer man kan stoppa i en lök och steka – vilken bra idé!) Först undrade jag varför man inte skulle skala löken innan man rostar dem, men när vi tog ut dem ur ugnen och serverade dem, insåg jag att ha skalet kvar på löken gjorde att löken kunde behålla sin form.

Jag använde en melonballer för att ösa ut lökens mittpunkter, och det verktyget fungerade väldigt bra. Jag är ett stort fan av att inte slösa bort några ingredienser, så jag blev glad över att se att vi använde den ursparade löken i lammblandningen. Kanske var löken vi använde större än vad som krävs, men jag använde bara insidan av två lökar i sautén; att använda insidan av alla fyra hade blivit för mycket lök tycker jag.

Jag kokade löken i cirka 10 minuter, så jag tror att receptet kanske vill ange en tillagningstid på 10 till 12 minuter, bara för säkerhets skull. Lukten av den fyllda löken som stektes var fantastisk! Jag skulle faktiskt trappa upp spiskummin och kanel i lammblandningen. Dessutom skulle jag tillsätta lite mer salt till blandningen för att verkligen hjälpa till att få fram de marockanska kryddorna. Min mataffär hade inte färsk mynta, så vi använde en matsked torkad mynta istället; Jag kan bara föreställa mig att den färska myntan skulle lägga till en extra “pop” av smak. Jag måste prova igen med lite mer av kryddorna, en nypa mer salt och färsk mynta.

Jag älskade först receptets titel men blev ytterligare fascinerad av den välsmakande användningen av kanel och de torkade aprikoserna. Receptet var bedrägligt lätt att följa och förbereda, med tanke på de fotovärdiga resultaten. Smakerna var djupa och exotiska; bara den svävande doften får dig att känna dig som om du äter i en långt borta marockansk riad!

Jag frös också in en av portionerna, mikrovågsugn den och fann att den höll sig vackert! Allt dessa behöver är en ljusgrön sallad med citrondressing och lite pitabröd eller bröd för att suga upp de smaskiga juicerna och bitarna av frukt- och lammfyllningen. Både tekniken och receptet håller.

Jag använde Texas Sweet 1015 lök i motsats till Vidalias, och de fungerade utmärkt. Slutresultatet blev en rejäl, läcker rätt utan hård löksmak trots antalet använda lök. Istället fick vi en massa söt löksmak som fungerade utmärkt med kryddan, lamm och torkad frukt.

Jag serverade den med basmatiris och en gurk-, tomat- och kikärtssallad. Ett par udda, nitpicky saker att nämna, dock. Mina lök behövde ytterligare 10 minuter för att koka ordentligt (20 minuter utan lock, totalt), men det kan bero på att jag använde en bakform av lera.

Ingredienserna i detta recept var lättillgängliga och instruktionerna var enkla. Efter receptet som skrivet gavs mör lök och en smakrik fyllning. Presentationen var attraktiv och lite ovanlig. Aprikoserna och söta löken hindrade lammet från att bli för starkt (för dem som inte är säkra på hur mycket de gillar lamm – en övervägande om du väljer att servera detta när det är underhållande).

Jag smakade inte riktigt på spiskumminen och skulle lägga till lite mer nästa gång. För min smak var rätten lite till den söta sidan och jag skulle lägga till lite vitt vin. Dessutom ser jag inte poängen med att rosta löktopparna eftersom jag inte skulle vilja täcka över de smöriga, knapriga brödsmulorna.

Ursprungligen publicerad 20 september 2011

Source link

Rate this post

Leave a Reply