Denna smula bananbrödsmuffins recept är som det godaste bananbrödet men i muffinsform och med en kaffekakainspirerad smultopping som är så smörig och god! Du kan äta dem till frukost, till efterrätt eller vår favorit…frukost till middag!

Detta banansmulmuffins är en spin off av ett recept jag fick av min kära vän Sarah. Hon gör den här mördaren banansmulbrödsom vi ÄLSKAR och jag kunde bara inte motstå att göra dem till muffins.
Vi köper bananer i dussin i vårt hus. Vi använder dem dagligen i proteinsmoothies, och även bara för att äta eftersom bananer är så himla gott. Ibland får vi några som håller tillräckligt länge för att bli övermogna, och då vet jag att det är dags för något slags läcker banan bakade gott! Frågorna är, gör jag vårt klassiska bananbröd (eller något av våra bananbrödsrecept, jag är besatt av bananbröd!), eller dessa bageri stil banan smulmuffins? Valet verkar omöjligt! Men det är något så bekvämt med muffins!
Muffins är en bra grab-and-go-frukost, mellanmål efter skolan eller individuell efterrätt. Dessa muffins har riktigt djärv banansmak och är så möra. Mina barn går bananas för dessa bananmuffins!
Vad är hemligheten med en Streusel Crumb Topping?
Salt är hemligheten bakom den bästa smultoppen! Jag menar allvar, att tillsätta lite salt gör hela skillnaden eftersom den är perfekt söt med en hint av aptitretande läcker sälta!

Vilka ingredienser behöver jag för att göra bananmuffins?
Det kommer inte att finnas några överraskningar här och huvuddelen av ingredienserna kommer att vara skafferi ingredienser, så ta dina mogna bananer och låt oss börja baka! Här är vad du behöver:
Banan Crumb Topping
- Brunt socker: tillför sötma och rik smak
- Socker: tillför sötma
- Mjöl: ger struktur till toppingen
- Kanel: ger smak
- Salt: förhöjer alla smaker
- Smör: mjukat, binder ihop toppingen och ger dessa smaskiga knapriga bitar
Bananbrödsmuffins
- Mjöl: bara vanligt universalmjöl
- Bakpulver: fungerar som ett jäsmedel och ger muffinsen jäsning
- Salt: förhöjer alla smaker
- Canolaolja: håller muffinsen superfuktiga
- Socker: tillför lite extra sötma
- Brunt socker: tillför mer sötma och mer djup i smaken
- Ägg: ger struktur till muffinsen
- Bananer: övermogna, mosade
Måtten för varje ingrediens finns i receptkortet i slutet av inlägget.

Varför använda övermogna bananer?
De perfekta bananerna för detta bananmuffinsrecept (eller något bakverk som använder bananer) är riktigt gula i färgen med bruna fläckar fräknar över dem. De kan till och med bli bruna. Mycket mogna bananer är sötare eftersom stärkelsen i bananen har börjat förändras till socker. Släng inte de där bananerna människor! De är bäst att baka!
Andra sätt att använda mogna bananer
Förutom alla läckra banansnabbbröd finns det så många läckra sätt att använda mogna bananer på. Här är några idéer:
Hur man gör banansmulmuffins
En av de saker jag älskar med muffins är att de är det så enkelt. Här är de grundläggande stegen:
- Gör toppingen. Jag gillar att få in fingrarna för att blanda ihop allt, men använd gärna en gaffel.
- Blanda alla våta ingredienser i en stående mixer.
- Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.
- Mosa bananerna i en annan form.
- Tillsätt de våta ingredienserna till de torra ingredienserna och blanda tills det är slätt och vänd sedan ner de mosade bananerna.
- Fyll muffinsformarna till cirka 2/3 och grädda sedan delvis, lägg på smultoppen och grädda sedan klart.
Instruktionerna i detalj finns i receptkortet nedan.

Hur man mosar bananer
Jag gillar att lägga mina bananer på en stor tallrik och mosa dem med en gaffel. Det fungerar också fint i en skål eller med hjälp av en potatisstöt. Detta gör att bananerna blir tjocka, vilket jag gillar. Jag rekommenderar inte att lägga dem i en mixer eller matberedare eftersom det gör bananerna för tunna. Du vill ha några bra bitar kvar!
Variationer av bananmuffins
Dessa muffins med smultoppen är allt du egentligen behöver, men om du vill lägga till fler smaker eller lite mer konsistens kan du lägga till chokladchips, valnötter, pekannötter, jordnötssmörschips, mandel etc. i smeten innan gräddningen. Vilken som helst av nötterna skulle också passa bra i toppingen!
Förvaringstips för bananmuffins
- Lagring: Bananbrödsmuffins bör förpackas tätt eller förvaras i en lufttät behållare. De håller sig 2-3 dagar i rumstemperatur. Vill du att de ska hålla lite längre, förvara dem i kylen. De håller sig upp till en vecka i kylen.
- Frysning: Muffins håller sig 2-3 månader i frysen. Slå in muffinsen väl i plastfolie, folie eller lägg i en fryspåse och lägg den sedan i frysen. Ställ ut dem på bänken i en halvtimme eller så så att de får rumstemperatur innan servering.
- Varning: Smultoppen kommer att förlora sin krispighet när muffinsen har kylts eller frysts.

Varför jag älskar det här bananmuffinsreceptet
Jag ska inte ljuga, min favoritdel av dessa muffins är den där smultoppen! Good gracious varför är smör med socker och mjöl så gott?! Okej, det finns så mycket mer som är bra med dessa…
- Lätt: Du har muffins på mindre än en halvtimme, och de är enkla nog att min yngsta (7åring) nästan kan göra dem från början till slut. Jag hjälper till med ugnen!
- Textur: Muffinsen är superfuktiga och möra och smultoppen ger en smaskig crunch på toppen.
- Familjevänlig: Mina barn älskar dessa och det gör naven också. Och alla mina barns vänner slukar dem när jag gör dem till mellanmål efter skolan.
- Mångsidig: Dessa passar till i stort sett alla måltider…frukost, brunch, mellanmål, efterrätt, tillbehör till middagen eller bara för att!
Du kommer att vilja lägga till tum till din muffinstopp när du provar detta bananmuffins recept! Holy moly smultoppen är himmelriket, banansmaken är inte av denna värld, och muffins är bara så bekväma och roliga!
Fler muffinsrecept du borde prova:
Till toppingen
-
I en liten skål, använd en gaffel eller fingrarna, kombinera socker, farinsocker, mjöl, kanel, salt och smör.
3 matskedar farinsocker, 3 matskedar socker, 1/2 kopp mjöl, 1 tsk kanel, 1/4 tsk salt, 4 matskedar smör
-
Avsätta.
För muffinsen
-
Värm ugnen 350 grader.
-
Spraya en muffinsform med nonstick-spray eller använd pappersfoder.
-
Blanda olja, socker och ägg i en mixer till en jämn smet.
1/3 kopp rapsolja, 3/4 kopp socker, 1/4 kopp farinsocker, 2 ägg
-
I en separat skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt.
2 koppar mjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt
-
Mosa bananerna i en annan maträtt.
1 1/3 koppar bananer
-
Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra ingredienserna och blanda tills det nästan är slätt och vänd sedan ner bananerna.
-
Häll 2/3 fulla i muffinsformen och grädda i 10 minuter. Öppna ugnen och lägg snabbt på toppingen och grädda sedan ytterligare 10-12 minuter.
-
Låt muffinsen svalna innan servering.
Muffins kan frysas i upp till 3 månader.
Kalorier: 297kcal