Räkor stekt ris är en av mina 30-minutersmåltider och min familj kan inte få nog av det. Räkor och ris laddade med grönsaker och ägg är en proteinspäckad och enkel middag. Fried Rice är det bästa sättet att använda rester av kokt ris.

Vi älskar att återskapa asiatiska hämtmaträtter som Chow Mein, General Tso’s Chicken, och naturligtvis fräsch nötkött och Broccoli Stir Fry. Att göra stekt ris är förmodligen den enklaste hemlagade maträtten.

Recept för stekt ris med räkor

Även om stekt ris är lätt att göra, finns det några saker att veta innan du börjar för att undvika gummy och sticky rice. Jag lärde mig hur man gör (icke-klibbigt) stekt ris för flera år sedan av en av mina favoritbloggare, Jaden från steamykitchen.com.

När du har ett jättebra grundrecept på stekt ris kan du enkelt byta upp proteinet beroende på vad du har i kylen eller vilka rester du har från middagen kvällen innan. Det var så vi kom fram till vårt populära recept på kyckling stekt ris.

Räkor Fried Rice Video Tutorial

Jag hoppas att det här receptet med stekt ris med räkor blir en ny favorit för dig. Om du gillade den här videon, snälla prenumerera på vår Youtube-kanaloch klicka på klockikonen för att bli meddelad när vi lägger upp en ny video.

Hemligheter för det bästa stekta riset

Här är våra bästa råd för att göra perfekt (icke-klibbigt) stekt ris:

 • Ingredienser förberedda i förväg: Tillagningsprocessen går snabbt, så se till att ha allt förberett och klart innan du startar spisen
 • Kylt ris: Börja med kallt kokt ris. Överblivet ris är bäst. Undvik färskt, varmt ris, annars blir det klibbigt och klibbigt när det träffar pannan.
 • Hög värme: Stekt ris är tänkt att koka snabbt över hög värme så ge din panna en chans att värma upp. Ge också ingredienserna tid att fräsa och motstå lusten att röra om hela tiden.
 • Följ processen: Tillsätt ingredienserna till pannan separat och i angiven ordning. Att lägga till allt på en gång kommer att kyla pannan för snabbt och ditt stekta ris kommer att misslyckas.
 • Tillsätt såser efter smak: Tillsätt sojasås och sesamolja efter din smak. Beroende på hur ditt ris kokades (med eller utan salt) eller om du använder sojasås med låg natriumhalt, kommer du sannolikt att behöva justera sojasås och sesamolja.
Bästa räkor stekt ris på nära håll med räkor, morötter, ärtor och ägg

Ingredienser för räkor stekt ris

 • Ris: kokt och kylt ris fungerar bäst (mer om det nedan)
 • Räka: använd 20-24 count eller 26-30 count RAW skalade och deveinerade räkor.
 • Majsstärkelse – gör räkorna lite knapriga när de är wokade som i våra Bang Bang Shrimp Tacos.
 • Grönsaker: vi använder en påse frysta ärtor och morötter som vi tinar enligt förpackningens instruktioner.
 • Ägg: stora ägg tillför mer protein och fantastisk konsistens och färg till denna maträtt
 • Grönlök – ljusa och mörkgröna delar, plus mer till garnering
 • Soja sås – använd vanliga aminosyror med låg natriumhalt eller till och med kokosnöt och lägg sedan till dem efter smak eftersom de kommer att ha varierande mängder salt i sig.
 • sesamolja – HOPPA INTE över sesamoljan som gör att den smakar som äkta kinesiskt stekt ris. Använd ren sesamolja, inte rostad.
Ingredienser till räkor och ris

Hur man gör räkor stekt ris

Från det att räkorna träffar grytan tar det cirka 10 minuter på spisen så du vill ha allt uppmätt, förberett och redo att lägga till i grytan.

 1. Marinera räkor – blanda räkor tillsammans med majsstärkelse, salt och peppar. Vila i 10 minuter i rumstemperatur.
 2. Värm upp stekpannan – förvärm på medel/hög värme och tillsätt sedan matolja och räkor. Koka 1 minut per sida. Överför räkor till en tallrik och sänk värmen till medel.
 3. Tillsätt uppvispade ägg – häll ägg i den varma stekpannan och rör ihop med din spatel tills det inte längre är rinnande. Lägg över till samma tallrik som räkorna.
 4. Torka av stekpannan med en pappershandduk öka sedan till medelhög/hög värme, tillsätt olja och gräslök och fräs i 30 sekunder.
 5. Bred ut ris i stekpannan och sjuda i 1-2 minuter utan att röra om. Vänd och fräs ytterligare 1-2 minuter.
 6. Tillsätt såser och grönsaker – ringla i sojasås och sesamolja efter smak och rör sedan i grönsaker.
 7. Tillsätt kokta räkor och ägg tillbaka till pannan och rör om för att kombinera och tillsätt mer sojasås efter smak.
Hur man gör räkor stekt ris steg för steg

Hur man lagar ris till stekt ris

Rester av kylt vitt ris är bäst, men om du inte har överblivet vitt ris kan du göra det i förväg, men se till att skölj riset tills vattnet blir klart före tillagning för att ta bort den extra stärkelsen.

Koka vitt ris på spishällen och svalna sedan till rumstemperatur, fördela riset i en ugnsform eller bakplåt och ställ i kylen tills det är kallt. Detta hjälper till att torka ut riset så att det inte blir gummiaktigt på stekpannan. Vi älskar jasminris, men medel- eller långkornigt ris fungerar.

Vanliga frågor

Vilket är det bästa riset till stekt ris?

Vi älskar jasminris, men medel- eller långkornigt ris fungerar. Du kan till och med använda överblivet brunt ris för hälsosammare stekt ris.

Är stekt ris glutenfritt?

Ris är glutenfritt, så du behöver egentligen bara se till att din sojasås är glutenfri så här Tamari sojasås.

Kan jag göra sojafritt stekt ris?

Försök att använda istället för sojasås Kokos Aminosmen du behöver lite mer eftersom det innehåller mindre salt.

Recept på stekt ris med räkor och ris

Jag hoppas att du blir inspirerad att göra lite räkor stekt ris den här veckan. Tack för att du tittar, prenumererar och delar våra recept med de människor du älskar!

Har DU några receptförfrågningar för framtida videor? Vänligen meddela mig i en kommentar nedan.

Fler asiatiska recept att prova

Recept för stekt ris med räkor

Förberedelsedags: 15 minuter

Tillagningstid: 15 minuter

Total tid: 30 minuter

Räkor stekt ris i stekpanna med spatel

Shrimp Fried Rice är en av mina favoritmiddagar på 30 minuter och min familj kan inte få nog av det. Räkor och ris är det bästa sättet att använda överblivet vitt ris.

Författare: Natasha Kravchuk

Kurs:

Middag, huvudrätt

Kök:

Asiatisk, kinesisk

Nyckelord:

räkor och ris, räkor stekt ris

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$12-$14

Kalorier: 396

Serveringar: 6 människor

 • 1
  lb
  26-30 antal okokta räkor , (skalad och deveirad)
 • 1
  tsk
  majsstärkelse
 • 1/4
  tsk
  havssalt
 • 1/4
  tsk
  nymalen svartpeppar
 • 3
  Msk
  LÄTT olivolja, eller raps
 • 4
  stora ägg, slagen
 • 1/4
  kopp
  grönlök, finhackat
 • 5
  koppar
  överblivet kylt vitt ris , (skölj ris före tillagning)
 • 12
  uns
  frysta morötter och ärtor, tinat
 • 2
  Msk
  sojasås eller kokosaminos , eller tillsatt efter smak
 • 1 1/2
  tsk
  sesamolja
 1. Blanda räkor, majsstärkelse, salt och peppar i en medelstor skål. Låt marinera i rumstemperatur i 10 minuter.

 2. Värm a stor non-stick stekpanna på medel/hög värme. När en pärla vatten fräser och avdunstar, virvla i 2 msk matolja och lägg till räkor i den varma stekpannan och sprid ut dem i ett enda lager. Koka 1 minut per sida, eller tills den är genomstekt och ogenomskinlig. Ta upp till en skål.

 3. Tillsätt uppvispade ägg på medelhög värme i samma stekpanna. Bryt upp äggen med en spatel och koka tills det inte längre är rinnande. Ta upp till en skål.

 4. Torka av stekpannan med hushållspapper och återgå till medelhög/hög värme. Tillsätt 1 msk olja och lök och koka grön lök tills den doftar, 30 sekunder.

 5. Rör ner riset och fördela det jämnt över pannan och koka i 1 till 2 minuter utan att störa det, rör sedan om och fräs ytterligare 1 till 2 minuter. Ris ska fräsa.

 6. Ringla 2 msk sojasås (eller tillsätt efter smak) över ris och rör om väl. Tillsätt sesamolja och grönsaker och blanda väl.

 7. Lägg tillbaka kokta räkor och kokta ägg i pannan och blanda väl. Fortsätt att koka tills riset är varmt och fräser, rör om ofta. Tillsätt mer soja efter smak, om så önskas.

Näringsinnehåll

Recept för stekt ris med räkor

Belopp per portion

Kalorier 396
Kalorier från fett 108

% Dagligt värde*

Fett 12g18 %

Mättat fett 2g13 %

Kolesterol 299mg100 %

Natrium 1108mg48 %

Kalium 281mg8 %

Kolhydrater 44g15 %

Fiber 2g8 %

Protein 25g50 %

Vitamin A 5585 IU112 %

C-vitamin 10,2 mg12 %

Kalcium 158mg16 %

Järn 3,3 mg18 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Det här receptet publicerades första gången 2014 och återpublicerades 2022. Vi har lagt till en video, nya foton (se originalbilden nedan) och fler tips för att göra det bästa räkorstekta riset.

Kinesiskt stekt ris recept

Source link

Rate this post

Leave a Reply