Det enklaste receptet på rostad broccoli i ugnen som kan serveras som tillbehör till nästan vilken förrätt eller lunch som helst. Broccolibuktor med olja, vitlök och kryddor gräddas tills de är mjuka och gyllene. Vi älskar att servera denna toppad med nyriven parmesanost.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.
Vi älskar enkla rostade grönsaksrecept från rostad blomkål till rostade morötter, bakad sparris och naturligtvis krispig rostad potatis. Rostade grönsaker är en enkel tillbehör till middagen, släng dem bara med lite kryddor så sköter ugnen resten.
Om du älskar ett gott handsfree-tillbehör kan denna ugnsrostade broccoli bli ditt nya favoritsätt att njuta av broccoli.
Lättrostad broccoli
Broccoli har alltid varit en populär hälsosam tillbehör som passar bra med stekt stek, kycklingbröstrecept och nästan vilken middag som helst. Genom att rosta broccolibuktionerna i ugnen blir de lite krispiga på utsidan och håller dem möra och saftiga. Det ser också bra ut med oemotståndliga gyllene kanter.
Du kommer att älska hur mångsidigt detta recept är. Vår favoritpålägg här är parmesan men du kan justera kryddorna eller tilläggen till dina personliga preferenser med fantastiska resultat (se varianter och idéer nedan).

Ingredienser
Ingredienserna för rostad broccoli och så minimala och du har med största sannolikhet redan alla till hands!
- Broccoli – Färsk broccoli är bäst för detta recept.
- Olja – Även om vi använde olivolja för receptet, kan du ersätta den med din favoritolja till hands. Avokadoolja eller till och med vegetabilisk olja fungerar alldeles utmärkt.
- Smaksättning – Vi behöll kryddningen till bara den klassiska salt och peppar.
- Vitlök – Även om vi älskar nyhackad vitlök med broccoli, kan du enkelt ersätta vitlökspulver eller välja bort vitlöken helt. Om du inte vill ha vitlöken krispig, tillsätt den efter halva tillagningen istället för i början.

Proffstips: Du kan också rosta skaftet på broccolihuvudet, men se till att använda en grönsaksskalare för att ta bort det sega lagret på broccolistjälken, annars kan det vara svårt att tugga. När stjälken är skalad skär du den i lagom stora bitar och släng i den med resten av broccolin.
Hur man rostar broccoli
Den ugnsbakade broccolin är bäst när den avnjuts direkt ur ugnen så planera att ha din förrätt redo att serveras.
- Förberedelser – Värm ugnen och fodra a kantad bakplåt med bakplåtspapper.
- Skär broccoli – Skär broccolin i medelstora buketter. Se till att skära dem i enhetliga bitar för jämn tillagning.
- Säsong- Lägg till broccolin på plåten, ringla över olja, tillsätt vitlök, salt, peppar och rör om.
- Laga mat- Rosta broccolin tills kanterna är lätt brynta och önskad klarhet.
Hur länge rostar du broccoli?
Stektiden för broccolibuketterna beror på två faktorer, storleken på dina buketter och ugnstemperaturen. Här är några standardtider för medelstora buketter:
- Vid 350°F: 30 – 35 minuter.
- Vid 375°F: 25 – 30 minuter.
- Vid 400°F: 18 – 22 minuter.
- Vid 425°F: 14 – 18 minuter.

Variationer av rostad broccoli
Även om detta klassiska rostade broccolirecept är helt utsökt och egentligen inte behöver något annat, här är några idéer om du vill prova några tillägg:
- Mandel – Tillsätt skivad mandel till antingen de sista 5 minuterna av bakningen för att smaka av mandeln, eller lägg bara till dem vid servering.
- Citron – Pressa lite färsk citronsaft över den rostade broccolin precis innan servering.
- Ost – Tillsätt nyriven eller riven parmesanost innan servering.
- Bacon – Lägg i lagom stora baconbitar i broccolin ca 10 minuter innan tiden är ute för baconbroccolin.
- Klä på sig- Vispa ihop en ny sats av Avocado Ranch för att tjäna som dippsås till broccolin.
- Värme – Om du gillar lite värme i maten, tillsätt några röda paprikaflingor till broccolin när du steker.
- Balsamisk – Ringla över vår balsamicoglaze innan servering.

Make-Ahead
Du kommer att vilja njuta av den rostade broccolin varm för bästa resultat, men resterna håller sig också bra.
- Förberedelser inför: Du kan förhacka och mäta upp kryddorna och oljan i förväg. Precis innan gräddning, blanda ihop allt och sätt in i ugnen.
- Kyla: När broccolin har svalnat till rumstemperatur, för över till en lufttät behållare och kyl i 2-3 dagar.
- Frysa: Överför kokt och kyld broccoli till en fryssäker påse eller behållare i upp till 3 månader.
Fler recept med broccoli
Broccoli är omtyckt i vår familj så vi älskar att förändra hur vi lagar den och hitta kreativa sätt att lägga till den i våra måltider. Om du älskar broccoli lika mycket som vi gör, kommer du säkert att hitta några nya favoriter i den här listan:
Recept på ugnsrostad broccoli
Förberedelsedags: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

Det enklaste receptet på rostad broccoli. Broccolibuktor kastade med olja, salt, peppar och vitlök och rostade sedan tills de är gyllene och spröda.
Skicklighetsnivå:
Lätt
Kostnad att göra:
$4-$5
Nyckelord:
Bakad broccoli, broccoli med parmesan, ugnsstekt broccoli, rostad broccoli
Kök:
amerikansk
Kurs:
Sidorätt
Kalorier: 154
Serveringar: 4 serveringar
-
Värm ugnen till 425°F och fodra a bakplåten med bakplåtspapper.
-
På den förberedda bakplåten, släng broccolibuktor med olja, vitlök, salt och peppar.
-
Bred ut broccolin i ett enda lager och rosta i ugnen tills kanterna är gyllene och lätt brynta och stjälkarna är spröda, ca 14-18 minuter.
-
Strö över nyriven parmesan om du använder och servera direkt.
*Du kan rosta broccolistjälken också, se bara till att använda en grönsaksskalare för att ta bort det fibrösa yttre lagret på stjälken först, annars blir det för segt att tugga.
Näringsinnehåll
Recept på ugnsrostad broccoli
Mängd per portion (4 g)
Kalorier 154
Kalorier från Fat 99
% Dagligt värde*
Fett 11 g17 %
Mättat fett 2g13 %
Fleromättat fett 1g
Enkelomättat fett 8g
Natrium 347mg15 %
Kalium 548mg16 %
Kolhydrater 12g4 %
Fiber 5g21 %
Socker 3g3 %
Protein 5g10 %
Vitamin A 1061 IU21 %
C-vitamin 152mg184 %
Kalcium 85mg9 %
Järn 1 mg6 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.