
Rigatoni med söta tomater, aubergine och mozzarella är en bedrägligt enkel pastamiddag som smakar mycket svårare. Ostaktig och fylld med silkeslen aubergine, tomater och grädde, den bakas också till en magnifik gryta. #LCHumpDayPasta
Det här är en rätt som jag har ätit många gånger i Italien på Amalfikusten. Det är en av de rätter som smakar som hemma – det är komfortmat och det får dig att må bra. Det intressanta med den är att komjölksmozzarellan rivs upp och slängs in i sista minuten, så att när du gräver i din sked får du smälta, trådiga bitar av den, vilket gör den till en riktig njutning att äta. Du kan äta detta så fort det är gjort, eller så kan du lägga det hela i en bakpanna med lite riven ost ovanpå och värma upp det som en bakad pastarätt nästa dag, om du vill.– Jamie Oliver
Vad är LC HUMP DAY PASTA?
Jag är glad att du frågade. LC Hump Day Pasta (#LCHumpDayPasta) är något som vi har lagat för att hjälpa dig den kväll i veckan som du känner minst för att laga mat. Onsdagen var traditionellt sett Prince Spaghetti Day (för er som är gamla nog att minnas). Vi har förnyat och uppdaterat det till Hump Day och inkluderat alla typer av pasta som finns.
MÅSTE JAG SALTA AUGBLANTA INNAN MATNING?
Vi vet att det förmodligen har borrats i dig att du behöver salta din aubergine innan du tillagar dem, i de flesta fall. Men Jamie Oliver, receptförfattaren själv, har en tanke på det ordspråket att “en del människor föredrar att krydda aubergine med salt och låta den sitta en stund i ett durkslag för att dra ut bitterheten, men jag gör inte det här om inte Jag har att göra med en förslappad, bitter aubergine. Den här rätten görs verkligen bäst med en fast, silkeslen sådan”. Så om du inte är 100 % nöjd med din aubergine… kommer du att klara dig utan det extra steget.
-
Skär båda ändarna av auberginen och skiva auberginen i 1/2-tums tjocka skivor. Hacka skivorna i 1/2-tums tärningar.
-
Placera en stor kastrull över medelvärme och ringla i 4 till 5 matskedar olivolja. När oljan är varm, tillsätt auberginen och rör om med en sked så fort den når kastrullen så att bitarna blir fint belagda med oljan på alla sidor och inte blötläggs på bara en sida. Koka, rör om då och då, i 7 eller 8 minuter.
-
Tillsätt vitlöken och löken och koka, rör fortfarande om då och då, tills de tar lite färg. Tillsätt tomaterna och vinägern, rör runt dem och smaka av med salt och peppar. Vid det här laget, om du vill ge rätten lite värme kan du lägga till lite hackad färsk eller smulad torkad chili, men det är upp till dig. Tillsätt basilikakvistarna och låt såsen sjuda mjuk och skönt i ca 15 minuter. Vid det här laget kommer auberginen att ha kokat till en krämig, tomataktig fruktkött, vilket bara är yum yum yum! Om så önskas, fiska ur basilikakvistarna. Rör ner grädden.
-
Under tiden, medan såsen sjuder, ta med en stor gryta av saltat vatten till en kokning. Tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen, eller tills den är mjuk men fortfarande håller formen. Häll av pastan, spara lite av kokvattnet. Jag gillar att lägga tillbaka pastan i grytan som den kokades i med en liten bit av kokvattnet och en skvätt olivolja och flytta runt den så att den blir typ klädd med vattnet och oljan.
-
Tillsätt nu den härliga tomatsåsen till pastan och smaka av med salt och peppar. När alla mina gäster sitter runt bordet tar jag kastrullen till bordet, river mozzarellan och basilikabladen och viker dem försiktigt, slänger och rör om i 30 sekunder. Sedan hopar jag mycket snabbt ut portioner i skålar. När dina gäster börjar äta kommer mozzarellan att ha börjat smälta, så den kommer att vara trådig och underbar och riktigt mjölkaktig och bara härlig med tomater och aubergine. Ställ fram ett block parmesanost och ett rivjärn så att alla kan hjälpa sig själva.
Servering: 1 delKalorier: 796 kcalKolhydrater: 112 gProtein: 31 gFett: 26 gMättat fett: 11 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 10 gKolesterol: 60 mgNatrium: 604 mgKalium: 1223 mgFiber: 12 gSocker: 18 gVitamin A: 1132 IUC-vitamin: 24 mgKalcium: 381 mgJärn: 5 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Denna rigatoni med söta tomater, aubergine och mozzarella var underbar och väldigt lätt att sätta ihop. Även om det kräver lite tid över en varm spis (kanske inte den roligaste platsen att vara på under sommaren), är det definitivt värt det. Auberginen blir helt mjuk och mosig, blandad med tomaterna, och det finns inget som sliskig mozzarella strödd för att få ihop den.
Lägg definitivt till den valfria torkade chilin – jag använde en torkad chile de arbol, även om jag lätt kunde ha ökat den till två. Jag rekommenderar också att du lägger till en touch av socker till tomaterna – jag har dock alltid gjort mina tomatbaserade pastasåser med lite socker, så det är min smak. Slutligen, även om tillsats av grädde ger en fin känsla i munnen, tror jag inte att det är absolut nödvändigt.
Den här rätten är väldigt lätt att tillaga och påminner mig om en av mina sicilianska favoriträtter – pasta alla Norma. Du byter helt enkelt ut ricottasalatan mot mozzarella. Och varför inte? Italien är känt för sina regionala variationer på rätter och den här är lika bra som sin sicilianska motsvarighet. Jag föreslår att du använder mezzi rigatoni till den här rätten. De är en mindre version av den klassiska rigatoni och jag tycker att de är lite lättare. Också på grund av sin storlek har såsen och auberginen goda chanser att hitta in i det inre av rigatoni, vilket gör varje tugga till en härlig kombination av pasta, sås och grönsaker. Sen om du har tur får du också en god bit av den smälta mozzarellan också.
På tal om mozzarella, jag kanske använder strimlad mozzarella nästa gång som jag tror skulle vara lättare att inkorporera och fördela i hela rätten. De stora bitarna av skivad mozzarella tenderade att klumpa ihop sig – inget stort problem, men de mindre bitarna skulle förmodligen smälta snabbare och vara lättare att införliva. Sammantaget en läcker rätt som är lätt att sätta ihop, speciellt med de där egenodlade Jersey körsbärstomaterna och färsk basilika i så stort överflöd på min bakgård vid den här tiden på året.
Detta var verkligen, riktigt själstillfredsställande. Efter att ha puttrat såsen i 15 minuter, sedan tillsatt grädden, mozzarellan och basilikabladen, smälte smakerna samman. Jag använde mina supermogna hemodlade plommontomater (skalade och kärnade med den silade juicen tillsatt igen); jag kanske är partisk men jag tror att de gav en ljus smak och fick denna rigatoni med söta tomater, aubergine och mozzarella att verkligen sjunga.
Nu måste jag bara stoppa mig själv från att gå tillbaka och äta upp hela pannan! Dessutom använde jag färska sommartomater men för mig känns det här mer som en vinterrätt. Det är så hjärtligt och värmande. Jag kommer garanterat att göra detta med konserverade San Marzano-tomater under hela hösten och vintern.
Tomater, aubergine och basilika är mitt sommarmantra. Det här receptet täcker alla baser och lite till. Och bonus, jag gjorde en andra omgång sås, packade den och la den till min frysförvaring, redo för en påminnelse om sommaren i djupet av Ottawas vinter. Det här receptet går snabbt ihop men skynda dig inte heller. Auberginen behöver komma till det mjuka och silkeslena stadiet. Det finns lager av smak här: vitlök, balsamvinäger, trädgårdsfärsk basilika, mogna tomater, smältande mozzarella och salt parmesan sjudad i en krämig sås.
Den här såsen skulle fungera med eller utan grädden. Min romerska vän Gabby, lärde mig att lägga till al dente-pastan i såsen, rör om lite, ge den en minut för att “sammanmälta” och voilà! Jag rörde i färsk mozzarella, precis innan servering, och njöt verkligen av de ostiga strängarna. Thär kommer definitivt en nästa gång. Min trädgård producerar fortfarande och inget smakar bättre än egenodlade grönsaker … speciellt på vintern.
Smaken är bra och det verkar som att du skulle kunna anpassa den (både genom att lägga till fler av de nuvarande ingredienserna och genom att lägga till/subba andra som du gillar). För mig skulle detta definitivt kunna använda mer färsk mozzarella. Rigatoni med söta tomater, aubergine och mozzarella var inte ett svårt recept att göra.
När jag inte vet vad jag ska göra till middag brukar jag ofta använda pasta, det är när jag inte planerar att göra pasta i förväg. Det här finns både i mitt pastastyrhus – precis den sortens måltid jag gillar att göra – och utökar min ganska begränsade repertoar av auberginerätter. Rent ut sagt var det en vinnande kombination.
Balsamvinägern tog verkligen fram sötman i tomaterna och var också ett fint komplement till auberginen. Grädden jämnade ut såsen med lite ljuvligt fett. Basilika och mozzarella som lades till i slutet gav en fräsch (och sliskig) finish. Jag tyckte att auberginen hade mjuknat till rätt konsistens efter 15 minuters sjudning och den satte sig i såsen i ytterligare 10 minuter medan pastan blev färdig, men när vi åt var den inte så mosig och genomkokt som jag trodde. Jag tar längre tid med att sjuda nästa gång.
Rigatoni med söta tomater, aubergine och mozzarella passar alla rutorna för en fantastisk veckodagsmiddag för mig – snabb (under 1 timme från början till slut), ekonomisk och viktigast av allt – läcker! Jag använde en vanlig lila aubergine, san marzano-tomater, färsk basilika och en boll färsk mozzarella som jag hämtade på ett lokalt italienskt bageri. Jag lade också till två generösa nypor rödpepparflingor.
Slutresultatet blev en perfekt balanserad sås – krämig och jordig från aubergine, med lite ljushet och syra från tomater och balsamvinäger. Pepparn gav bara lite värme på slutet. Serveras med ett gott bröd och en grönsallad tror jag att det här receptet lätt skulle tjäna 4 rejäla ätare – och skulle säkert kunna sträckas till 6.
Efter att vi ätit klart denna rigatoni med söta tomater, aubergine och mozzarella till middag, förklarade min partner att han inte kunde vänta på lunchen nästa dag när han kunde äta resterna. Det var då jag visste att det här var en vinnare av ett recept. Det var lätt att sätta ihop och smakade gott.
Vi hade några problem med att mozzarellan höll ihop i stora klumpar när vi rörde runt den, men vi bröt bara upp dem igen när vi serverade den. Jag rekommenderar att du använder den torkade paprikan eftersom den hjälper till att bryta upp sötman lite, men inte gjorde rätten för kryddig överlag.
Utsökt, bra recept. Älskade receptet, använde aubergine och paprika från trädgården. Tillräckligt speciell söndagsmiddag, lätt nog att göra vardagskvällar. Kommer göra igen.