Rökt lax med bourbonmarinad är ett sofistikerat sätt att tillaga lax tycker vi. En söt och välsmakande marinad kompletteras med några timmar i rökaren, vilket resulterar i en ack så mör och smakrik fisk. Ätit varmt eller kallt, det kommer säkert att försvinna.

Anpassad från Mitch Benjamin | BBQ Revolution | Harvard Common Press, 2021

Det här receptet har en otrolig smak och bourbon smälter bra med sötman i teet och farinsockret. Processen att röka det tar lite tid men du kommer att vara så glad att du gjorde det.–Mitch Benjamin

VILKA TRÄ SKA JAG ANVÄNDA FÖR ATT RÖKA LAX?

Det finns några åsikter om detta så vi ger dig ett par svar. Al används mycket i Pacific Northwest och bok är också ganska populärt. Körsbär, äpple, ek och pekannöt verkar alla ha sina anhängare eftersom de inte är för överväldigande för mer delikat smaksatt kött som lax.

  • För att göra saltlaken, i en medelstor skål, blanda strösocker, farinsocker, svartpeppar och salt. Tillsätt bourbon och sött te och vispa tills sockret och saltet är upplöst. Blandningen blir lite sirapslik.
  • Lägg laxen i en stor 1-gallon (3,8 L) förvaringspåse med dragkedja. Häll saltlaken i påsen. Lägg i citronskivorna och stäng påsen. Kyl i 8 till 24 timmar, vänd uppifrån och ned två eller tre gånger under härdningen.

    ☞ TESTERTIPS: Placera din marineringspåse i en stor skål, ifall den bestämmer sig för att få en läcka.

  • Ta ut laxen ur påsen, släng saltlaken och citronskivorna. Skölj laxen under kallt vatten och torka den med hushållspapper. Kyl tills du är redo att röka den eller i upp till 2 dagar.

  • Ställ in din rökare på 200°F (93°C), eller när rökaren svalnar till 200°F (93°C), hämta laxen, torka den igen och lägg sedan laxen på gallret på rökaren. Sätt på locket och lägg sedan på lite små träflis i eldstaden, lägg till mer chips efter behov för att snabbt få mycket rök på fisken.

  • Koka tills fisken når en innertemperatur på 145°F (63°C) på en digital stektermometer2 till 2 1/2 timme.

    ☞ TESTERTIPS: Lägg till några skivor citron på grillen under de sista 30 minuterna för att få ett piggt tillbehör till laxen.

  • Ta ut fisken från rökaren och lägg skinnsidan uppåt på en . Om den serveras omedelbart, dra försiktigt bort skalet och kassera. Vänd försiktigt tillbaka fisken, skär filén i 4 bitar och servera, med grillade citronskivor, om så önskas. Alternativt kan du låta fisken svalna, och flaga köttet från skinnet.

Servering: 1 delKalorier: 257 kcalKolhydrater: 4 gProtein: 34 gFett: 11 gMättat fett: 2 gFleromättat fett: 4 gEnkelomättat fett: 4 gKolesterol: 94 mgNatrium: 355 mgKalium: 853 mgFiber: 1 gSocker: 3 gVitamin A: 71 IUC-vitamin: 8 mgKalcium: 24 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Mitch Benjamin. Foto © 2021 Isaac Alongi. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag älskar rökt lax – oavsett om den kallrökt som är skivad tunt eller varmrökt som den här som är flagnande och fuktig och rik. Denna rökta lax med bourbonmarinad är ett enkelt recept som är välskrivet och ger ett smakrikt resultat. En käbbla med det, det är coolt att ha det i receptets namn, men bourbon är bortkastat här (och jag hatar att slösa bourbon!). Om det här var tänkt att lämnas okokt som gravlax så får jag helt bourbon där och jag är säker på att i så fall spritsmaken skulle komma igenom. Men här, efter värmen och den starka röken, finns det ingen bourbonsmak någonstans att hitta. Jag är säker på att det inte skadar receptet men nästa gång ska jag hålla ut spriten och dricka den till min rökta lax.

Vi serverade den med en sorts colcannon (irländsk kål/potatismos) bara jag grillade kålen också och kombinationen passade utmärkt till fisken. Sist men inte minst gjorde jag en enkel kärnmjölk/gräddfil/majodressing för att tillföra lite mer fräsch syra och krämighet till hela tallriken. Rester fungerade fantastiskt bra med hemgjorda bagels och färskost dagen efter.

Det här receptet på rökt lax med bourbonmarinad ger en utsökt superfuktig lax som jag snart vill göra igen. Vi röker lax regelbundet och använder saltlake men denna kommer definitivt att användas i framtiden. När jag gjorde saltlaken kunde jag inte få allt att lösas upp helt. Jag vispade i 15 minuter och det fanns fortfarande en del fasta partiklar. Det slutade med att jag lät det sätta sig och hällde av vätskan och stod kvar med ungefär en matsked. Detta verkade inte påverka slutprodukten alls.

Efter saltlaken över natten sköljde jag och torkade av fiskfilen och lade den sedan på galler över en plåt med skinnsidan nedåt och satte tillbaka den i kylen utan lock i 4 timmar. När jag tog ut den var ytan fast och såg uttorkad ut. Efter rökning var fisken perfekt färdig, mycket mör och mycket fuktig. Fantastisk! Vi åt fisken med ångat brunt ris och rostad sparris. Jag slår vad om att det är utsökt dagen efter med färskost och bagels, men vi hade inga rester för att prova det!Source link

Rate this post

Leave a Reply