Rosmarin-vitlökssurdegsbröd kombinerar ett mört smula med krispiga kanter, och faktiskt dubbelt så många av dem. Att baka den i en buntpanna ger dig mycket mer av den underbara, gyllene skorpan fylld med rustik, jordnära rosmarin och hela vitlöksklyftor.

Anpassad från Vanessa Kimbell | 10-minuters surdeg | Kyle Books, 2021

En fantastisk limpa i mitten som kommer att fylla köket med en härligt aromatisk doft.–Vanessa Kimbell

Rosmarin-vitlökssurdegsbröd översållad med vitlök och rosmarinblad på en tallrik
: Ilda Costa-Sarnicki

VAD ÄR EN SOURDEG FÖRRET?

En surdegsförrätt är gjord av vildjäst (finns i luften och mjöl i ditt kök. Det är sant!), snarare än från en burk. Det fina med detta recept är att du snabbt kan vispa ihop en limpa om du har gjort det viktiga arbetet i förväg. Det innebär att göra en förrätt – den där jästiga, bubbliga, tar-på-ett-eget-liv, kulinariska milstolpe som vi alla älskar att skryta om. Men oroa dig inte, det är möjligt även för de senaste nybörjarna. Vi har massor av länkar för att starta en starter (#sorrynotsorry) samt hur du torkar din starter för förvaring. så du är täckt, älskling.

☞ LÄS MER, LÄS: HUR MAN TORKAR SURDEGSSTARTER

 • I en stor, bred skål, vispa tillsammans 12,3 ounces (350 g) av vattnet och surdegsstarten. Fräscha upp den återstående förrätten i din burk.
 • Tillsätt mjöl och 1 3/4 tsk eller 10 g av saltet i skålen och använd en stark spatel för att blanda kraftigt tills det bildar en styv boll, cirka 2 minuter.

 • Låt degen vila i 30 minuter och blanda sedan i de återstående 0,4 till 0,7 uns (10 till 20 g) vattnet med händerna för att vika degen tills vattnet är inkorporerat. Detta bör ta mindre än 1 minut. Täck över och låt degen vila i ytterligare 30 minuter.

 • Slicka en 10-tums (25 cm) buntpanna noggrant med smör, ghee eller kokosolja. Ordna vitlöksklyftorna i pannan med den böjda sidan nedåt. Böj rosmarinkvistarna runt insidan av pannan, ringla sedan olivoljan över insidan av pannan och täck hela rosmarinen. Strö i resterande salt (1/4 tesked eller 2 g).
 • Forma degen till en grov munkform i skålen och lägg den sedan i Bundt-pannan.

  ☞ TESTERTIPS: Om du har en buntpanna av silikon fungerar den bra här, och gör det lättare att ta bort den färdiga limpan.

 • Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten. Nästa morgon kommer din limpa att vara minst 50 procent större.

Baka

 • Värm ugnen till 425°F (220°C) i 30 minuter och placera en grund bakplåt i botten av ugnen.

 • Spraya toppen av limpan med olivolja. När du sätter in brödet i ugnen, sänk temperaturen till 350°F (175°C) och kasta försiktigt lite vatten eller några isbitar i den varma plåten längst ner. Stäng dörren snabbt för att fånga ångan som detta skapar.

 • Grädda tills limpan har en vacker polerad kopparskorpa och en innertemperatur på 200°F (93°C), 40 till 45 minuter.

 • Ta ut ur ugnen och låt stå i formen i ca 5 minuter innan du vänder ut på ett galler för att svalna helt.

  ☞ TESTERTIPS: Om din limpa vill fastna i pannan, använd en ätpinne för att försiktigt bända bort den från kanterna.

 • När det har svalnat, slå in din limpa i en ren, torr diskhandduk eller pergamentpåse att förvara. Brödet avnjuts bäst inom 2 till 3 dagar.

Servering: 1 serveringKalorier: 186 kcalKolhydrater: 33 gProtein: 5 gFett: 4 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 2 gNatrium: 369 mgKalium: 106 mgFiber: 3 gSocker: 1 gVitamin A: 3 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 15 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Vanessa Kimbell. Foto © Vanessa Kimbell Georgia de Lotz. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vilket showpiece! Men det är inte allt, det här rosmarin-vitlökssurdegsbrödet parade sin visuella fantastiskhet med en otroligt smakrik skorpa och en lockande smulatugg.

I testets namn, och eftersom jag ville ha en ursäkt för att göra en andra limpa, kopierade jag den första precis som receptet och gjorde sedan en tredje med bara 30 ml olivolja över rosmarinkvistarna.

Ett rosmarin-vitlökssurdegsbröd inlindat i papper och tröttat med ett apelsinband

Surdeg är en petig sak och har ett eget sinne. Ibland ger en perfekt puffig förrätt en tyngre smula än andra när man använder samma recept. Det var precis vad jag upplevde. Jag hade fortfarande samma tugg men med några fler luftfickor i den andra versionen.

Använd en välsmakande olivolja eftersom du kommer att slicka fingrarna. Om du odlar din egen vitlök eller har tillgång till vitlöksklyftor med lila skal, använd dessa. Mina såg ut som juveler som klättrade på kronan.

Jag förvarade mitt kokta buntbröd i en pergamentpåse istället för en handduk och det fungerade utmärkt. Jag återanvände bakplåtspåsen för att frysa in hälften av limpan och slog in det hela i folie. Tinas i detta paket i 375°F ugn i drygt 20 minuter och sedan i det öppna paketet i 5 minuter för att fräsa upp utsidan. Såg ut och smakade som nybakat.

Det här rosmarin-vitlökssurdegsbrödsreceptet levererar precis vad det lovar, ett Bundt-format smakrikt bröd som är doftande av smaken och aromen av örter och vitlök. Om du också är en kock som föredrar mer smula än skorpa så skulle detta också helt uppfylla dina förväntningar!

En närbild av rosmarin-vitlökssurdegsbröd gjort i en buntpanna, med brödskivor i förgrunden.

Ursprungligen publicerad 5 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply