Rostad blomkål i siciliansk stil är en absolut läcker, vegansk tillbehör som har massor av kryddor för att värma magen. Rostad och sedan ringlad med en kapris-russinvinägrett, du har aldrig haft blomkål som smakar så här.

Siciliansk stil rostad blomkål på en plåt med en skål med dressing.

Anpassad från Angie Rito & Scott Tacinelli | Italiensk amerikansk | Clarkson Potter, 2021

I hundratals år mellan 800- och 1000-talet var Sicilien under arabiskt styre, vars arv är uppenbart idag i den frekventa användningen av ingredienser som honung, pistagenötter, gyllene russin och kanel. Vi nickar till arvet i smakprofilen här, och gör en livfullt kryddad rostad blomkål med en salt sötsyrlig vinägrett som träffar alla delar av gommen.—Angie Rito och Scott Tacinelli


Varför våra testare älskade detta

Våra testare var alla överens om att kombinationen av jordnära kryddor och syrlig vinägrett duggade över krispiga blomkålsbuketter gjorde det här sicilianska blomkålsreceptet till ett som de skulle göra om och om igen.

Ruby F. gillade verkligen att det gick ihop snabbt och använde sig av skafferihäftklamrar.

Anteckningar om ingredienser

 • Malet fänkålsfrö– Här är nymalet fänkålsfrö att föredra eftersom det ger så mycket smak till kryddblandningen. Du kan använda en kryddkvarn eller mortel och mortelstöt för att mala fröna. Har du bara malt fänkålsfrö till hands går det bra, men fänkålssmaken blir mindre uttalad.
 • Blomkål–Välj en stor, fast blomkål utan några mjuka eller bruna fläckar.

Hur man gör detta recept

 1. Värm ugnen till 450°F. Klä två kantade bakplåtar med bakplåtspapper.
 2. Gör kryddblandningen. Blanda alla kryddorna i en skål.
 3. Blanda vinäger, honung, russin, salt och vatten och koka upp. Sjud tills russinen fyller. Häll i en mixer med olivolja och citronsaft och mixa tills det är slätt. Tillsätt kaprisen.
 4. Rör ner olivoljan i kryddblandningen. Kasta blomkålen med kryddpastan tills den är ordentligt täckt, och arrangera den sedan i ett enda lager på de förberedda bakplåtarna.
 5. Rosta blomkålen tills den är gyllenbrun och mör. Lägg över på ett serveringsfat och ringla över vinägretten.

Hur gör jag för att blomkålen inte blir mosig när jag steker den?

Vi vet att det är jobbigt att behöva diska mer än man behöver. Men i det här fallet får du den krispiga, rostade korsblommiga grönsaken i dina drömmar genom att använda två plåtar för att sprida ut den blomkålen – i stället för att klämma ihop allt på en.

Hur skär jag och kärnar ur en blomkål?

Målet här är att slösa så lite som möjligt och se till att allt tillagas jämnt. Börja med att dra av bladen och skär blomkålen i fjärdedelar, från toppen av kronan genom stjälken. Sedan är det bara att lägga kvartarna på skärbrädan och ta bort buketter från kärnan med vinklade knivsnitt.

Vad ska jag servera till denna italienska blomkål?

Som författarna föreslår går detta bra ihop med ett enkelt protein som grillat kött eller fisk. Prova grillade lammkotletter eller öring.

Hjälpfulla tips

 • Förvara överbliven rostad blomkål i en lufttät behållare i kylen i upp till 3 dagar. Värm i en varm ugn eller i mikron.
 • Servera överbliven vinägrett droppad över grönsallad, stekta fläskkotletter eller rostad citronkyckling.
 • Detta recept är lämpligt för glutenfri och mejerifri dieter.

Fler bra recept på rostad blomkål

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg att lämna en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Rostad blomkål i siciliansk stil

Siciliansk stil rostad blomkål på en plåt med en skål med dressing.

Resultatet av alla jordnära kryddor är en komplex, iögonfallande grönsaksrätt med en explosion av ljus färg från gurkmejan; det passar bäst med enkla huvudrätter, som grillat kött eller fisk.

Prep 20 min

laga mat 20 min

Total 40 min

Till kapris-russinvinägretten

Gör kryddblandningen

 • Värm ugnen till 450°F (230°C). Klä en eller två kantade bakplåtar med bakplåtspapper. Du vill ha tillräckligt med utrymme för att blomkålen ska få plats i ett enda lager.
 • I en stor skål, kombinera salt, gurkmeja, paprika, fänkål, oregano, kanel, granulerad vitlök och peppar.

Gör kapris-russinvinägretten

 • I en liten kastrull på medelvärme, kombinera vinäger, honung, salt, russin och vatten. Koka upp, sänk sedan värmen för att bibehålla en sjud och koka tills russinen mjuknat och fylligt, cirka 1 minut.

 • Häll blandningen i en mixer. Tillsätt citronsaften och olivoljan och blanda på hög tills det är blandat och slätt, cirka 30 sekunder. Tillsätt den hackade kaprisen och rör om. Rester håller i upp till 1 vecka.

Gör blomkålen

 • Tillsätt olivoljan i kryddblandningen och vispa ihop. Tillsätt blomkålen och rör om ordentligt för att täcka buketten jämnt.
 • Lägg blomkålen i ett enda lager på den eller de klädda bakplåtarna och rosta tills den är gyllenbrun och doftande och den tjockaste delen av buketten lätt kan stickas hål med spetsen på en skalkniv, 15 till 20 minuter.

 • Ta ut ur ugnen och flytta över till ett serveringsfat. Kasta försiktigt blomkålen med 1/3 kopp vinägrett. Smaka av och tillsätt mer vinägrett om så önskas.

 • Servera omedelbart. Rester förvaras, tätt täckta i kylen, i upp till 3 dagar.

 1. Lagring-Rester kan förvaras i en försluten behållare i kylen i upp till 3 dagar.
 2. Återuppvärmning –Värm upp överbliven blomkål i varm ugn eller i mikron tills den är genomvärmd.
 3. Diet-Detta recept är lämpligt för glutenfri och mejerifri dieter.

Servering: 1serveringKalorier: 469kcal (23 %)Kolhydrater: 56g (19 %)Protein: 6g (12%)Fett: 28g (43 %)Mättat fett: 4g (25 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 20gNatrium: 1349mg (59 %)Kalium: 923mg (26 %)Fiber: 6g (25 %)Socker: 42g (47 %)Vitamin A: 196IU (4 %)C-vitamin: 112mg (136 %)Kalcium: 82mg (8%)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

Leave a Reply