Denna rostade tomatsalsa är lätt att göra och den är laddad med rostade tomater, lök, vitlök, jalapenos, paprika och koriander. Att rosta tomater i ugnen tar fram sin bästa smak och den lilla förkolningen på de rostade grönsakerna ger ett eldrostat lager av smak. PS Rostad salsa är också frysvänlig!

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.
Recept på rostad salsa
När det finns gott om tomater handlar vi om tomatrecept, från klassisk Tomat Caprese till Panzanella och gurktomat avokadosallad. Det är också fantastiskt att kunna bevara de där söta sommartomaterna. Det är därför vi är besatta av denna rostade tomatsalsa. Det har varit på vår vanliga rotation i flera år.
Vi gör sats efter sats av rostad salsa och stoppar i frysen så att vi kan njuta av den året runt. Den håller sig riktigt bra och när du tinar är den lika god som en sats nyberedd salsa.
Ingredienser för rostad tomatsalsa
- Tomater – du kan använda roma tomater eller vad du har till hands.
- Jalapenopeppar – du kan lägga till dessa efter smak eller använda serranopeppar om du vill ha en kryddigare salsa.
- Paprika – använd röd eller grön. Paprikan är valfri och vi tillsätter den om vi har en till hands.
- Lök – gul lök fungerar utmärkt, men vitlök är också ett bra substitut.
- Vitlök – använd klyftorna från ett helt vitlökhuvud som är cirka 10 skalade klyftor.
- Koriander – använd 1 medelstor knippe koriander, sköljd och hackad.
- Salt – tillsätt saltet efter smak. Vi tillsätter ca 1 msk fint havssalt.

Proffstips: Bär engångshandskar och en sked för att skrapa ut fröna ur de kryddiga paprikorna och se till att tvätta händerna så att du inte råkar röra ögonen med kryddiga fingrar.
Hur man gör rostad salsa
- Ordna skär tomater, lök, paprika, jalapeno och vitlöksklyftor på kantade bakplåtar.
- Baka vid 375˚F i 25 minuter eller tills tomaterna är mjuka.
- Halstra – flytta bakplåten till det högsta läget i ugnen och stek i 5 minuter tills grönsakerna är lätt förkolnade (kontrollera med jämna mellanrum för att se till att de inte bränns).
- Kyl och bearbeta – låt grönsakerna svalna i cirka 20 minuter och överför sedan i omgångar till matberedaren tillsammans med koriander och salt. Använder en 13-kopps matberedare, vi kan bearbeta i 2 omgångar och tillsätt hälften av ingredienserna, koriander och salt med varje sats. Mixa till önskad konsistens (vi vill se till att löken är finhackad). Kombinera båda omgångarna i en skål och smaka av med salt om det behövs.
- Lagra – När du har svalnat till rumstemperatur kan du kyla eller frysa (se förberedelsetips nedan)

Vanliga frågor
Du får styra kryddnivån här. Det beror på hur många jalapenos du lägger till och hur kryddiga de är. Vi älskar en kryddig rostad salsa som har en fin kick.
Paprikan är valfri. Du kan utelämna den om du inte har en till hands eller föredrar att inte använda den.
Vi skalar inte tomater och eftersom du blandar salsan är det egentligen inte nödvändigt. Du kan om du vill och det lossnar lättare när tomaterna är rostade.
Vi använder allt vi har till hands, men romska tomater är ett bra val. Ibland använder vi olika. Tänk på vilken typ av tomat som kan påverka sötman och färgen på din salsa.

Att tjäna
Det finns så många bra sätt att servera rostad salsa. Här är några av våra favoriter:

Make-Ahead
Vi har massor av trädgårdstomater varje år och de växer snabbare än vi kan äta dem, denna frysvänliga salsa är vårt favoritsätt att konservera tomater.
- Kylskåp – När salsan är i rumstemperatur, överför den till en lufttät behållare och kyl i upp till 5 dagar.
- Frys – Överför till en fryssäker zip-top-påse eller frysbehållare (fyll inte för mycket, lämna lite utrymme för expansion) och krama ut all överflödig luft som kan orsaka brännskador i frysen. Lägg platt och frys i upp till 3 månader eller längre i en djupfrys.
- Att tina – Du kan tina i kylen över natten. För att snabba upp tina: ställ in fryspåsen i en skål med kallt vatten i ca 2 timmar. Byter du ut vattnet ett par gånger så tinar det snabbare.
Fler salsarecept
Älskar du hemlagad salsa hittar du många nya favoriter här. Salsa är stort i vårt hem. Ibland gör min man och jag bara en stor sats cowboykaviar eller denna rostade tomatsalsa och mumsar på det istället för middag.
Rostad tomatsalsa recept
Förberedelsedags: 15 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 45 minuter

Rostad tomatsalsa är laddad med tomater, lök, vitlök, jalapenos och koriander. Detta rostade salsarecept är enkelt och frysvänligt.
Skicklighetsnivå:
Lätt
Kostnad att göra:
Varierar efter säsong
Nyckelord:
rostad salsa, rostad tomatsalsa
Kök:
Mexikansk, Tex Mex
Kurs:
Aptitretare
Kalorier: 24
Serveringar: 20 portioner (gör ca 10 koppar)
-
15-20
medelstora tomater, eller 6 till 7 lbs, halverad -
5-10
jalapenopeppar eller serranopeppar*, halverade och frösådda -
1
röd eller grön paprika, skär i fjärdedelar och kärnade, valfritt -
2
medium gul lök, skalas och delas i fjärdedelar -
1
huvud av vitlök, ca 10 nejlikor, skalade -
1
medelstora gäng koriander -
1
Msk
fint havssalt
-
Värm ugnen till 375°F. Ordna dina tomater med skuren sida uppåt på en bakplåt med kant och ordna jalapenos, paprika, lök och vitlök på en andra kantad bakplåt.
-
Grädda i 25 minuter vid 375˚F eller tills tomater och lök är mjuka.
-
Flytta gallret till det högsta läget i ugnen, ställ in ugnen på att steka och stek varje bakplåt i ytterligare 3-5 minuter. Topparna på serrano-peppar bör börja se förkolnade ut (kolla grönsakerna ett par gånger för att se till att de inte bränns). Ta bort bakplåtarna från ugnen och var försiktig så att du inte spiller någon av tomatjuicerna som har samlats.
-
Låt grönsakerna svalna lite och använd sedan en matberedare för att blanda ihop allt tillsammans med ett gäng koriander, 1 msk salt och eventuell tomatjuice som finns kvar i ugnsformen (kassa gärna tomatjuice för en tjockare salsa). Vi kunde blanda i 2 omgångar i en 13-kopps matberedare. Kombinera båda satserna och smaka av med mer salt om det behövs. Låt svalna till rumstemperatur, täck sedan över och kyl upp till 5 dagar eller frys upp till 3 månader.
*Serrano-peppar ger en kryddig salsa och jalapenos är mildare.
Näringsinnehåll
Rostad tomatsalsa recept
Belopp per portion
Kalorier 24
Kalorier från fett 2
% Dagligt värde*
Fett 0,2 g0 %
Mättat fett 0,04g0 %
Fleromättat fett 0,1g
Enkelomättat fett 0,03g
Natrium 354mg15 %
Kalium 260mg7 %
Kolhydrater 5g2 %
Fiber 1g4 %
Socker 3g3 %
Protein 1g2 %
Vitamin A 995 IU20 %
C-vitamin 26mg32 %
Kalcium 13 mg1 %
Järn 0,3 mg2 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
Detta recept uppdaterades med nya bilder sept 2022. Här är de tidigare bilderna (vi använde ljusare hemodlade tomater som gav salsan en ljusare färg).
