Sablés Breton är en typiskt fransk kaka som bara använder ett fåtal ingredienser med stor effekt. Smör, socker, mjöl, vanilj, ett ägg och en nypa salt är allt som behövs för att tillfredsställa ditt begär efter smörig, flagnande perfektion.

Anpassad från Mardi Michels | Fransk mat för alla | MLM Publications, 2021

Dessa tjocka, smöriga mördegskakor kommer från Bretagne i nordvästra Frankrike där smör är kungen! Bretonsmör har sin utmärkta smak tack vare mjölken det är gjort av och det är ofta saltat. För dessa kakor, använd smör av bästa kvalitet du kan få tag på – “European Style” om du kan. Europeiskt smör har vanligtvis högre smörfetthalt än i andra länder (82 % eller mer) och ger bättre smakande bakverk, särskilt sådana med väldigt få ingredienser som denna. Även om smöret är saltat, vill du fortfarande ha den extra nypan havssalt – lita på mig!— Mardi Michels

Sablés Breton FAQs

Vad betyder sablé?

Du kanske känner till ordet om du någonsin har gjort pâte sablée, den franska mördeg som gör några av världens bästa pajer. Sablé betyder “sandig” och de har faktiskt en fin, smulig, flagnande konsistens som smälter i munnen. Breton är förresten en nick till kakans ursprungsplats i Bretagne, Frankrike.

Hur gör jag sablé Bretons i förväg?

Du kan göra degen, forma den och frysa den till ett senare datum. När du är redo för kakor, låt degen tina (fortfarande inlindad). När det tinats, kavla ut och fortsätt från steg 5.

Gör sabléerna

 • Värm ugnen till 375°F (190˚C). Klä två kantade bakplåtar med bakplåtspapper.
 • Vispa socker, smör och salt i en stor skål med en elektrisk eller i en stavmixer utrustad med paddeltillbehöret på medelhastighet tills det är ljust och fluffigt, cirka 3 minuter.

 • Tillsätt äggulan och vaniljen och fortsätt att blanda på medelhastighet tills det är helt införlivat. Blandningen kan se lite stökig ut men fortsätt bara att blanda!

 • Tillsätt mjölet och fortsätt att blanda på låg hastighet tills degen precis börjar gå ihop, 1 till 2 minuter. Den ska hålla ihop om du klämmer den mellan fingrarna.

 • Lägg degen på en lätt mjölad arbetsyta. Samla ihop degen till en boll och platta till den lite till en skiva. Om kanterna spricker, nyp ihop dem med fingrarna.

 • Kavla ut degen tills den är cirka 1/4 tum (6 mm) tjock. Använd en 2-tums (5 cm) rund kakform, skär så många kakor du kan. Rulla om den återstående degen och skär i rundlar. Du bör ha cirka 20 kakor.

  ☞ TESTERTIPS: Dessa kakor kräver ingen vila, men om du arbetar i ett varmt kök eller klimat kan degen ha nytta av en besvärjelse i kylen. Kyl degen i några minuter efter att du har kavlat ut den men innan du skär ut kakorna.

 • Använd en förskjuten spatel vid behov, lyft och placera kakorna på de förberedda bakplåtarna, med ett avstånd på 2,5 cm (1 tum) från varandra.

Gör ägget tvätta

 • Vispa ihop ägget och grädden eller mjölken i en liten skål.

 • Använd pinnarna på en gaffel för att göra ett kryssmönster på kakorna (dra pinnarna vertikalt och sedan horisontellt över kakornas ovansida). Pensla kakornas toppar försiktigt med äggsköljmedel (låt det inte droppa ner på sidan eftersom det förhindrar att kakorna höjs).

 • Grädda kakorna tills de är gyllene ovanpå, 13 till 16 minuter.

 • Ta ut kakorna från ugnen, lägg dem på ett galler och låt svalna till rumstemperatur innan servering.

Servering: 1 serveringKalorier: 74 kcalKolhydrater: 7 gProtein: 1 gFett: 4 gMättat fett: 3 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gKolesterol: 29 mgNatrium: 65 mgKalium: 13 mgFiber: 1 gSocker: 3 gVitamin A: 148 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 5 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Mardi Michels. Foto © 2021 Mardi Michels. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa sablés Breton var otroligt snabba och enkla att göra. De var delikata med en perfekt balans mellan salt och något sött. Jag skulle göra dessa till ett afternoon tea eller till en drink efter middagen. Eftersom det finns få ingredienser är kakorna lika bra som kvaliteten på smör och salt som används.

Med bara 4 ingredienser är dessa smöriga kex godare när de tillagas med smör med hög fetthalt (jag använde smör från Azorerna, med 82 % fett), så det är väldigt viktigt att hitta bra smör för detta ändamål. De är väldigt lätta och snabba att tillaga och ännu snabbare att äta!

Det här är en fin liten smörkaka som snabbt och enkelt kan göras. Även om slutresultatet är enkelt, har detta recept mindre krångel och väntan än många andra kakor (ingen kylande deg!), en liten ingredienslista och sabléerna håller sig förvånansvärt bra i en lufttät behållare.

Jag rekommenderar ett strö flingat havssalt ovanpå tvätten innan bakning. Om du skickar kakor till någon för semestern, kommer dessa sablés att resa bra och anlända fortfarande läckra. Om degen verkar lite för torr/smulig när den vänds upp på en plan yta, hjälper några försiktiga knådningsvarv till att skapa en sammanhållen deg.

Det här sablés bretonska receptet är enklare i den meningen att du inte behöver kyla degen innan du använder den. Om du har ett särskilt varmt kök, så kanske du vill kyla lite efter att du har kavlat degen. Eftersom degen är ganska tålig (har mycket smör för mjukhet) kan den ta mycket hantering.

Om du vill göra dessa ännu enklare kan du använda en liten skopa för att hjälpa dig att få enhetliga bollar, lägg bollarna på plåten och använd ett slätt glas för att trycka ner det till 1/4 tum.

Ursprungligen publicerad 12 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply