Dessa otroliga kakor fyller en mängd smak i varje tugga tack vare kombinationen av nötbrunt smör, rostat mjölkpulver, chokladbitar och flingor av havssalt. De kräver lite mer tid och ansträngning än din genomsnittliga chokladkaka, men de är väl värda det.

Tio saltade kakor med brunt smörchoklad på ett galler.

Anpassad från Lea-Wilson Family | Havssalt | White Lion Publishing, 2022

Dessa saltade bruna smörchokladkakor är den rätta balansen mellan sött och salt med ett extra rostat djup – den typ av kaka du aldrig vill ta slut. Vi har anpassat receptet lite, men själen förblir densamma.

Djupet här kommer från två ingredienser – brunt smör och det hemliga, rostade helmjölkspulvret. Det sistnämnda är något du måste leta efter, men det är lätt att köpa bra ekologiska prylar på nätet, och tro mig, lukten när du öppnar ugnsluckan kommer att vara så värd det.

Det finns några steg här, men den goda nyheten är att när du har gjort en sats fryser de bra i enskilda portioner och du kan baka dem när och när det behövs – lägg bara till ett par minuter till tillagningstiden.–Familjen Lea-Wilson

Vad är helmjölkspulver?

Helmjölkspulver (aka: pulveriserad mjölk) är helt enkelt helmjölk (även om det finns i alla typer – 2 %, skummad, etc.) som har pastöriserats, torkats genom avdunstning och sedan förpackats i pulverform. Det kan vanligtvis hittas i lådor, plastburkar och till och med påsar i bakavdelningen hos din lokala livsmedelsbutik. Observera att det finns en texturskillnad mellan mjölkpulver och snabbmjölk – snabbversionen tenderar att vara grusigare.

Varför kyls dessa kakor på bakplåten istället för på ett galler?

Kakor som ligger kvar på en het plåt fortsätter att tillagas i några minuter, även utanför ugnen. Det är därför timing och temperatur är så viktiga. Om du håller chokladen lite smält hjälper det dessutom att det flagnande havssaltet fäster på dina kakor.

Vad är skillnaden mellan ljust och mörkt brunt socker?

Mörkbrunt socker innehåller mer melass än ljusbrunt. Sockerarterna är i allmänhet utbytbara men är inte exakta substitut. Att använda mörkt brunt socker när ett recept kräver ljus kommer att ge din slutprodukt en mer robust, rik, karamellaktig smak och en mörkare färg, och kan påverka konsistensen något. Att använda ljust farinsocker istället för mörkt i detta recept kommer att resultera i ljusare kakor med en mindre robust smak.

Kan jag frysa dessa chokladkakor?

Ja. Efter att ha skopat kakdegen i rundor i steg 12, frys in kakorna på bakplåtarna tills de är fasta och överför sedan till en återförslutningsbar påse. När du är redo att baka, laga så många du vill från frysta, lägg till 4 till 5 minuters gräddningstid.

Salta brunt smör Choklad Chunk Cookies

Tio saltade kakor med brunt smörchoklad på ett galler.

Flingigt havssalt, nötbrunt smör, rostat mjölkpulver och söta chokladbitar kombineras för att göra den perfekta kakan.

Familjen Lea-Wilson

Prep 45 min

laga mat 30 min

Total 4 timmar

Till det rostade mjölkpulvret

Till chokladkakor

Gör det bruna smöret

 • Smält smöret i en liten kastrull på medelvärme, koka sedan tills smöret börjar skumma och gör ett par nyanser mörkare, luta och snurra pannan så att du kan se smöret ändra färg när det tillagas under skummet.

 • När smöret är brynt och luktar nötigt, efter 5 till 7 minuter, ta bort från värmen och använd en träslev för att lossa de fasta partiklarna från botten av pannan. (Brynt smör kan fortsätta koka längre än du tror – det är först när det smakar bittert som det har gått för långt.) Häll det smälta smöret, bitar och allt, i en stor skål och låt svalna i någon timme.

Rosta mjölkpulvret

 • Värm ugnen till 300°F (150°C).

 • Klä en stor kantad bakplåt med bakplåtspapper. Bred ut mjölkpulvret över den klädda bakplåten i ett tunt, jämnt lager och rosta i ugnen tills det är ljust gyllene, 5 till 10 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna. (Om mjölkpulvret klumpas ihop i ugnen, krossa det till ett pulver igen.)

Gör chokladkakorna

 • Använd en stavmixer med ballongvispen på medelhög hastighet och vispa ihop strösocker, ägg och vanilj tills det bildas tjocka band av blandningen när du lyfter vispen från skålen, 5 till 7 minuter.

 • Tillsätt det avsvalnade, rostade mjölkpulvret och det mörka farinsockret till det brynta smöret och blanda ihop det grovt.

 • I en separat stor skål, vispa mjöl, bakpulver och fint flingsalt tillsammans tills det kombineras.

 • Tillsätt den smöriga blandningen i äggblandningen, en sked i taget, och blanda helt innan du tillsätter nästa.

 • Om du använder en fristående mixer, byt tillbehöret till paddeln. Tillsätt mjölblandningen till de våta ingredienserna i tre steg, inkorporera mjölet tills inga torra fläckar syns vid varje tillsats. Tillsätt den sista tredjedelen av mjölet för hand, tillsammans med den hackade chokladen, blanda med en träslev.

 • Täck degen och ställ in i kylen i minst 2 timmar, eller över natten. Du kan förvara degen kyld så här i upp till tre dagar. Om den svalnar över natten, ta ut degen från kylen 45 minuter före gräddning.

 • När du är redo att baka, förvärm ugnen till 340 °F (170 °C) och klä 2 stora kantade bakplåtar med bakplåtspapper.

 • Använd en glassskopa, forma 2 ounce (57 g) bollar av deg och lägg på de klädda bakplåtarna, lämna minst 1 1/2 tum (4 cm) utrymme mellan varje kaka så att den kan spridas.

 • Grädda tills de är gyllenbruna men inte för knapriga, 11 till 15 minuter. Så fort de kommer ut ur ugnen, strö en rejäl mängd flingsalt ovanpå och låt svalna på plåtarna.

 • Förvara i en lufttät behållare i upp till en vecka.

Servering: 1kakaKalorier: 270kcal (14%)Kolhydrater: 30g (10 %)Protein: 4g (8%)Fett: 15g (23 %)Mättat fett: 9g (56 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 0,4gKolesterol: 44mg (15 %)Natrium: 135mg (6 %)Kalium: 149mg (4 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 18g (20 %)Vitamin A: 335IU (7 %)C-vitamin: 0,2mgKalcium: 46mg (5 %)Järn: 2mg (11 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 13 juli 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply