Vi älskar kex i alla former och letar alltid efter den fläckigaste, smörigaste versionen vi kan göra. Dessa salta ostkex gjorde inte besviken. De är perfekta för att slathering med smör, och resterna gör dregelvärda frukostmackor.

Ett välsmakande parmesanostkex med smör på en tallrik och en skål med kex i bakgrunden.

Anpassad från John Kanell | Preppy Kitchen | Simon Element, 2022

Jag älskar att sträcka mig efter gräslök för att ge en fin grön smak (och färg) till dessa kex. Du kan givetvis utelämna gräslöken, vilket skulle lämna dig med ett annars perfekt klassiskt, flingigt kärnmjölkskex som får en salt tona av parmesanen. Hur som helst, det här är allt du kan önska dig på en sval dag, oavsett om du njuter av dem på egen hand eller använder dem för att sopa till en rejäl gryta.– John Kanell


Varför våra testare älskade detta

Det finns många anledningar till att våra recepttestare glatt slukade dessa enorma hemgjorda kärnmjölkskax. De fann att de var “mör, smakrik och enkel att sätta ihop.” Deb Lynch var imponerad av att vägbeskrivningen var “mycket lätt att förstå och följa,” även för en nybörjare kex maker.

Miriam anslöt sig till sin kommentar, “Ibland kommer jag på mig själv med att dagdrömma om att bita i perfekt knaprig utanpå ett smörigt kexavslöjande möra, fluffiga lager som flagar isär. Tur för mig (och verkligen för resten av världen också), dessa salta parmesankex med gräslök erbjuder allt detta och mer!”

Anteckningar om ingredienser

Ingredienser för parmesanostkex -- mjöl, kärnmjölk, bakpulver, gräslök, smör, socker och ost.
 • Smör–Använd det bästa smöret du kan hitta. Smör i europeisk stil fungerar vackert här.
 • Gräslök eller salladslök–Gräslöken eller salladslöken ger dessa kex en bestämt välsmakande smak, men du kan utesluta dem om du föredrar en mer klassisk parmesanost kärnmjölkskex.
 • Kärnmjölk–Om du inte har kärnmjölk, rör ihop 1 1/3 dl helmjölk och 4 tsk citronsaft eller vit vinäger. Låt stå i 5 minuter innan användning.

Hur man gör detta recept

Torra ingredienser till kex vispas i en bunke och smör arbetas in med en konditormixer.
 1. Frys in smöret kallt. Klä en stor plåt med bakplåtspapper. Vispa ihop mjöl, ost, bakpulver, socker, salt, peppar och bakpulver i en stor skål.
 2. Gnid in smöret i den torra ingrediensblandningen tills smörbitarna är ärtstora.
Kexsmet blandas i en skål, sedan hälls kärnmjölk i smeten.
 1. Rör ner gräslöken.
 2. Vänd ner kärnmjölken i de torra ingredienserna.
Kexdeg formad till en rektangel, sedan vikt, sedan halverad och sedan staplad.
 1. Klappa degen till en 1-tums tjock fyrkant på mjölad yta.
 2. Vik degen på mitten.
 3. Skär degen på mitten.
 4. Stapla de två halvorna ovanpå varandra. Klappa tillbaka degen till en 1-tums tjock fyrkant. Upprepa denna process 3 gånger.
En rektangel av kexdeg med en kexutskärare bredvid och åtta kex på en bakplåt med en bakelseborste som lägger till smör på toppen.
 1. Skär degen i 3 1/2-tums kex. Rulla om och skär rester efter behov. Frys in kexen i 10 minuter.
 2. Värm ugnen till 425°F. Pensla de kylda kexen med smält smör och strö över salt. Grädda tills de är gyllene.

Vanliga frågor om recept

Kan jag frysa dessa kex?

Ja, kex fryser i allmänhet bra. Kyl de bakade kexen helt och slå in dem i kraftig folie eller förvara dem i en återförslutningsbar fryspåse, var noga med att ta bort all luft från påsen. Värm i en 300°F ugn tills den är genomvärmd.

Varför görs så många kex med kärnmjölk?

Kärnmjölk används ofta för att göra kex eftersom syran i kärnmjölken reagerar med bakpulver och gör att kexen kan stiga mycket högre än om de hade gjorts med vanlig mjölk. Kärnmjölken bidrar också till en kraftigare konsistens och lite mörkare kanter efter gräddning.

Kan jag göra dessa utan kexskärare?

Ja. För att spara lite tid kan du använda en bänkskrapa för att dela degen i åtta rektanglar. Om du vill ha runda kex men inte har en fräs, använd ett upp och nedvänt glas för att skära kexen.

Hur ska jag servera dessa?

Ett gott kex är välkommet när som helst på dygnet, och testarna fann att de var lika välkomna när de serverades tillsammans med soppor och grytor, eller som en sida till ett protein, som biff eller kyckling. De fann också att kexen fungerade utmärkt som bas för en frukostmacka eller florentinska ägg. De avnjuts bäst med en klick smör och ett stänk flingsalt.

Hjälpfulla tips

 • När du börjar forma och vika kexdegen blir blandningen fortfarande väldigt smulig och kanske inte håller ihop helt. Bli inte frestad att tillsätta mer vätska – degen kommer ihop när du fortsätter att vika, stapla och klappa ut den.
 • För bästa resultat, håll dina ingredienser och verktyg kalla.
 • För att få flagiga kanter på dina kex, vrid inte fräsen när du skär kexen.
 • Förvara överblivna kex i en återförslutningsbar påse i rumstemperatur i upp till 1 dag. Värm på nytt i en låg ugn tills den är genomvärmd.
Ett välsmakande parmesanostkex med smör på en tallrik och en skål med kex i bakgrunden.

Fler bra recept på salta kex

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Salta parmesanostkex

Ett välsmakande parmesanostkex med smör på en tallrik och en skål med kex i bakgrunden.

Det finns många saker att älska med denna salta version av den klassiska kärnmjölkskaxen. De är flagnande och möra, med en subtil känsla från parmesanost. De är också idealiska när som helst på dagen, oavsett om de är tillsammans med soppa eller gryta, eller fyllda med ett stekt ägg till frukost.

Prep 20 min

kock 20 min

Total 1 hr 10 min

 • Placera smöret i tärningar i frysen i 10 minuter för att kyla. Klä en kantad bakplåt med bakplåtspapper.

 • I en stor skål, vispa ihop mjöl, ost, bakpulver, socker, salt, peppar och bakpulver.

 • Tillsätt det kalla smöret och rör om för att belägga bitarna med mjöl. Använd en konditormixer eller pressa smörbitarna kort mellan tummen och pekfingret och skär ner smöret i mjölblandningen tills smörbitarna är mellan storleken på ärtor och mandel.

 • Rör ner gräslöken.

 • Tillsätt kärnmjölken och vänd ihop blandningen med en silikonspatel tills degen är mestadels blandad men fortfarande smulig. Vänd ut degen på en ren arbetsyta och klappa den till en 1 tum tjock (25 mm) fyrkant.

 • Använd en bänkskrapa eller stor kniv och vik degen på mitten som en bok. (Den kan fortfarande vara väldigt smulig, och det är okej.) Skär degen på mitten och stapla de två halvorna ovanpå varandra. Klappa tillbaka degen till en 1 tum tjock (25 mm) fyrkant. Upprepa denna process tre gånger till, vik, stapla och klappa ner igen.

 • Använd en 3 1/2-tums (10 cm) rund kakform doppad i mjöl för att skära ut kexen. Rulla om och skär eventuella rester efter behov.

  Att använda en 3 1/2-tums fräs gör mycket stora kex. Om du föredrar mindre kex, använd en mindre fräs eller ett upp och nedvänt glas.

 • Placera kexen på den förberedda bakplåten 1 tum (25 mm) från varandra och frys i 10 minuter eller kyl i 30 minuter.

 • Värm ugnen till 425ºF (220ºC).

 • Pensla de kylda kexen med det smälta smöret och strö över flingsaltet om så önskas. Grädda tills topparna är gyllenbruna och sidorna är mycket flagnande, 18 till 23 minuter.

 • Servera varm med smör.

 1. Tillsätt inte extra vätska –När du börjar forma och vika kexdegen blir blandningen fortfarande väldigt smulig och kanske inte håller ihop helt. Bli inte frestad att tillsätta mer vätska – degen kommer ihop när du fortsätter att vika, stapla och klappa ut den.
 2. Håll det kallt –För bästa resultat, håll dina ingredienser och verktyg kalla. Om degen blir för mjuk och kladdig, ställ in den i kylen i 10 minuter innan du arbetar på den.
 3. Vrid inte kexskäraren –För att få flagiga kanter på dina kex, vrid inte fräsen när du skär kexen.
 4. Gör din egen kärnmjölk-Om du inte har kärnmjölk, rör ihop 1 1/3 dl helmjölk och 4 tsk citronsaft eller vit vinäger. Låt stå i 5 minuter innan användning.
 5. Lagring-Förvara överblivna kex i en återförslutningsbar påse i rumstemperatur i upp till 1 dag. Värm på nytt i en låg ugn tills den är genomvärmd.

Servering: 1kexKalorier: 493kcal (25 %)Kolhydrater: 54g (18 %)Protein: 12g (24 %)Fett: 26g (40 %)Mättat fett: 16g (100 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 6gTransfett: 1gKolesterol: 69mg (23 %)Natrium: 742mg (32 %)Kalium: 315mg (9 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 4g (4 %)Vitamin A: 856IU (17 %)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 245mg (25 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Recept © 2022 John Kanell. Foton © 2022 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply