Denna saltade choklad-jordnötssmörtårta är en knock-out, elegant dessert som fortfarande smakar lite som barndomens bekvämligheter. En nötig, smörig skorpa fylld med rikt jordnötssmör och toppad med en lätt saltad chokladganache är samma komfort, alla vuxna.

Anpassad från Stephanie Simmons | The One-Bowl Baker | Page Street Publishing, 2021

Denna efterrätt var inspirerad av en otrolig efterrätt som min man, Grant, och jag hade på en resa till Colorado. Alla kommer att tycka att det är en restaurangdessert när du serverar den, men du behöver inte spendera hela dagen i köket för att få den.—Stephanie Simmons

Vanliga frågor om salt choklad jordnötssmörtårta

Min choklad smälte inte. Vad gör jag?

Om någon av chokladbitarna inte smälte kan du mikrovåga skålen med ganache i 8 sekunder åt gången, rör om emellan, för att få bort eventuella klumpar.

Vilken typ av jordnötter ska jag använda till skorpan?

Vi rekommenderar att du går med lättsaltade jordnötter av cocktailtyp. Honungsrostade jordnötter skulle också vara gott, bara sötare.

Till chokladganachen

Gör skorpan

 • Värm ugnen till 350°F (180°C).

 • Spraya en rund 9-tums (23 cm) tårtform eller kakform med non-stick spray. (Jag använder gärna en tårtform här eftersom den avtagbara botten gör det lättare att skära och servera snygga skivor, men du kan naturligtvis använda en kakform om det är vad du har.)
 • Pulsera jordnötterna i en matberedare tills de är grovt hackade. Låt det inte gå för länge, annars gör du jordnötssmör.
 • Placera smöret i en medelstor skål och mikrovågsugn i 15-sekunders steg tills smöret har smält. Rör ner jordnötter, mjöl, salt, socker och bakpulver. Skrapa skålen riktigt bra för att få ut alla skorpbitar och tryck ut skorpan jämnt i och uppåt på sidorna av tårtformen. Grädda tills skorpan har en ljus gyllene färg och doftar doftande, 10 till 20 minuter. Låt svalna helt medan du gör fyllningen.

Gör fyllningen

 • Ge skålen en snabb avtorkning med en kökshandduk om det fortfarande finns skorpbitar i den. Häll den tunga grädden i skålen. Använd en elektrisk stavmixer och vispa grädden på hög hastighet bara tills den är mjuk, ca 2 minuter.

 • Häll tillbaka den mjukvispade grädden i ett glasmått (det kan vara samma som du använde för att mäta). Ställ in detta i kylen medan du gör klart fyllningen.

 • Tillsätt färskosten i samma skål och vispa på hög hastighet tills den är krämig, cirka 1 minut. Tillsätt jordnötssmör, socker, vanilj och salt och blanda tills det är väl blandat. Tillsätt ungefär en tredjedel (bara ögongloben) av den vispade grädden i skålen med fyllningen och blanda tills den precis blandas. Tillsätt resten av den vispade grädden och vänd försiktigt ner den med en silikonspatel tills den är helt blandad.
 • Om skorpan fortfarande svalnar, täck skålen med en kökshandduk och ställ in den i kylen tills skorpan svalnar.

 • Bred ut jordnötssmörsfyllningen i den avsvalnade skorpan. Kyla medan du gör ganachen.

Gör chokladganachen

 • Tillsätt den hackade chokladen i en ren, torr skål, se till att det finns tillräckligt med utrymme för att lägga den tunga grädden ovanpå.

 • Värm grädden i en liten kastrull på medelvärme tills den precis börjar sjuda. Ta av från värmen och häll över chokladen i skålen och låt stå i 5 minuter. Rör sedan om tills det jämnar ut – du ska ha en slät, krämig ganache. Kyl i några minuter.

Sätt ihop tårtan

 • Häll chokladganachen över tårtan. Du kanske har mer ganache än du behöver.

 • Låt tårtan svalna i minst 6 timmar eller över natten innan servering. Servera med ett stänk av jordnötter och flingigt havssalt. Förvara resterna i en lufttät behållare i kylen i 5 eller 6 dagar.

Servering: 1 serveringKalorier: 632 kcalKolhydrater: 35 gProtein: 14 gFett: 51 gMättat fett: 22 gFleromättat fett: 7 gEnkelomättat fett: 18 gTransfett: 1 gKolesterol: 79 mgNatrium: 412 mgKalium: 456 mgFiber: 5 gSocker: 20 gVitamin A: 883 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 82 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Stephanie Simmons. © 2021 Stephanie Simmons. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Tyvärr, 2021 blir långvariga äktenskap en sällsynt vara. Tja, inte sant med en av de bästa sammanslagningarna som den kulinariska världen känner till: choklad och jordnötssmör. Det har bestått tidens tand och fortsätter att avnjutas, och nu förstärkt med fint salt!

Så härligt att inte behöva kavla ut bakverk, och pressen i jordnötsdeg var fantastisk, ungefär som en kaka! Jag serverade denna överseende efter att ha njutit av en mager middag som var ganska mycket kolhydratfri (spara vinet), och så vi kände oss inte alltför skyldiga när vi dykte ner i denna läckra saltade chokladjordnötssmörtårta. Det är ganska rikt och vi var alla nöjda med mindre skivor.

Om du letar efter en snabb men imponerande efterrätt kan denna saltade chokladjordnötssmörtårta göra jobbet. Med några justeringar skulle denna dekadenta lilla dessert vara perfekt för alla middagsbjudningar.

Först ska jag varna dig, det är väldigt rikt. Så rik faktiskt att en skiva mellan två personer skulle räcka, vilket påminner mycket om en restaurangdessert i den meningen.

Jag använde en kavel och en Ziploc-påse för att krossa mina jordnötter, det är ett enkelt sätt att göra den här processen utan att behöva göra alla rätter som följer med att använda en matberedare, och ett bra sätt att undvika att göra jordnötssmör. Om du vill vara miljövänlig är det bara att tvätta påsen efteråt också!

Ursprungligen publicerad 19 december 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply