Saltad tahini och chokladkakor är ett riff på den klassiska nordamerikanska jordnötssmörchokladkakan med krämig, nötig tahini och både mörk och vit choklad. Rågmjöl ger också en subtil jordighet.

Anpassad från Salma Hage | Mellanöstern godis | Phaidon Press, 2021

Med rikedomen och det ovanligt höga chokladinnehållet hos en chokladkaka i amerikansk stil, var detta en hit bland de yngsta till äldsta av mina testare medan jag utvecklade och skrev dessa recept.

Bli inte frestad att minska nedkylningstiden när du gör dessa, som jag har gjort till min förtret en eller två gånger, vilket resulterat i kakor som sprider sig till en tunn, gigantisk massa.–Salma Hage

  • I en stor blandningsskål, kombinera mjöl, bakpulver, bakpulver och havssalt och blanda för att kombinera.

  • Blanda smör, tahini, farinsocker och vanilj i skålen på en stavmixer med paddeltillbehöret eller i en stor skål med en stavmixer och vispa på medelhastighet tills det blir ljusare i färgen och fluffigt, cirka 5 minuter. Stanna och skrapa ner sidorna efter behov.

  • Tillsätt ägg och gulor till tahiniblandningen en i taget och vispa tills den är helt införlivad.

  • Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen och vispa för att kombinera, upprepa sedan två gånger med det återstående mjölet tills inga torra fläckar syns.

  • Tillsätt båda chokladen och blanda väl. Täck blandningsskålen med plastfolie och kyl tills den är fast vid beröring, cirka 4 timmar.

  • Värm ugnen till 375°F (190°C). Klä två kantade bakplåtar med bakplåtspapper.

  • Använd våta händer, rulla degen till rundor i golfbollsstorlek och lägg 3/4 tum (2 cm) från varandra på förberedda bakplåtar.

  • Grädda tills den är gyllenbrun runt kanterna och precis fast vid beröring, 11 till 12 minuter. Låt kakorna svalna på bakplåtarna i 5 minuter innan de flyttas till ett galler för att svalna helt.

  • Förvaras i en försluten behållare i upp till 5 dagar.

*Vad är rågmjöl?

Kallas även “fullkornsrågmjöl”, rågmjöl innehåller allt kli, groddar och endosperm från den ursprungliga rågkärnan. Vissa mörka rågmjöl har endospermen eller kliet siktat ut, så om ett fullkornsmjöl är viktigt för dig, ta en titt på etiketten och se till att det står “helt”. Rågmjöl kan malas fint, medium eller grovt.
Rågmjöl har en fräsch, nötaktig smak som skiljer dem från vetemjöl. Det finns olika kvaliteter och typer av råg, ungefär som vete. För det här receptet rekommenderar vi att du använder medium rågmjöl eftersom det har mer smak än vitt men inte är lika tungt som mörk råg. Den är fortfarande robust men tynger inte ner bakningen.
Ljus är gjord av bara den stärkelsehaltiga endospermen, vilket betyder att den inte har något kli eller grodd. Det ger den lätt smak och färg, samt bakar upp den minst täta av dem alla. Mörkt är tungt – i allmänhet används alla delar av spannmålet, vilket ger det mycket textur och smak. Det är fantastiskt för tätt bröd men det kan vara för tungt för kakor.

Servering: 1 serveringKalorier: 169 kcalKolhydrater: 24 gProtein: 3 gFett: 7 gMättat fett: 3 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 2 gTransfett: 1 gKolesterol: 11 mgNatrium: 93 mgKalium: 148 mgFiber: 2 gSocker: 14 gVitamin A: 23 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 40 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Salma Hage. Foto © 2021 Liz och Max Haarala Hamilton. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa saltade tahini och chokladkakor är fantastiska! De är allt jag njuter av i en hemgjord kaka och har löst för allt jag inte gör. En mer komplex/förhöjd smak än din vanliga chocolate chip cookie men inte svårare att sätta ihop, subtilt söt, nötig från rågmjölet, knaprig exteriör, seg insida, rätt mängd choklad.

De är en sådan förstklassig blandning av sött, bittert, rikt, nötaktigt, jag skulle kunna vaxa poetisk mer men jag kommer att motstå. Detta är officiellt mitt favoritrecept för chokladkaka, speciellt för en äldre publik. 100% värt att köpa en påse rågmjöl, om du inte redan har en, för dessa kommer du absolut att göra igen. Jag kan ha gömt hälften av min sats i frysen för framtida “nödsituationer”.

Eftersom jag är gift med ett certifierat “Cookie Monster”, är jag alltid på jakt efter intressanta kakrecept. Dessa saltade tahini och chokladkakor, med rågmjöl och tahini och laddade med både mörk och vit choklad, fångade mig och jag är glad att de gjorde det.

Rågen och tahinin gav degen en jordighet med en antydan av beska som satte fart på chokladens fruktighet och sötma från den vita chokladen. Jag tycker ofta att gräddning av smör- och sockerblandningen så länge som i det här receptet resulterar i kakor som sprider sig rejält under gräddningen – det slutade med att jag kylde degen över natten och det tog hand om det.

Ursprungligen publicerad 23 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply